IRC-Galleria

Armand

Armand

uusi vuosi on tuloillaan.

Selaa blogimerkintöjä

ScarfaceMaanantai 24.01.2011 14:50

Peli: Scarface.

Alusta: PC.

Laitevaatimus: Pleikkari 2.

Testikone: Mitä luulisit.

"you stubid fucking fuck" Tony Montana

Scarface on yksi tämän pallon parhaimmista gansterielokuvista, samalla se on myös oivallinen oman aikansa kuvaus. Alin tähdittämä lehfa loi uudenlaisen antisankarin josta ei ainakaan naapurin kukkmekkorouvat kovin pidä. Montana on hahmona tehnyt syvän vaikutuksen ganstaräppiin ja on pysyvä taustavaikuttaja tuohon osin arveluttavilta lähtökohdiltaan ponnistavan musiikin lajiin. Kaikki elokuvan katsoneet tietävät että lopussa Tony Montana menettää kaiken, myös henkensä... Tai ainakin tähän asti olemme luulleet niin.

Peli alkaa elokuvan viimeisestä taistelusta missä Tony suoltaa vuolaasti kuulusia sadattelujaan ja niittää rynnäkkökiväärillä äijää kuin heinää. Päästyään pakoon hän lymyilee muutaman kuukauden ja palaa takaisin Miamiin kaiken menettäneenä miehenä. Uusi ura aloitettaan pikkudiilerinä. Pelin syvin idea on kartuttaa omaisuutta ja vallata alueita. Varsinaista syvällisempää pääjuonta ei ole. Paitsi tietenkin Sosan tappaminen (jos joku ei satu tietämään, niin kyseinen henkilö oli Tonyn tappoyrityksen takana).

Peli on elokuvalle uskollinen ja kartalta löytyy tuttuja paikkoja ja itse Miami on Tonyn näköinen huumeparatiisi. Kaunis kaupunki jolla on ruma valkoinen taustavaikuttaja nimittäin kokaiini. Pelialue ei ole hirvittävän laaja mutta kyllä siinä jaksaa sen parikymmentä tuntia temmeltää. Vaihtelua kaupunkiin tuo ulkosaaret joilla seikkaillaan pääsääntöisesti pelin loppupuoliskolla.

Tekijätiimi on käyttänyt oivallisesti elokuvan lisenssin, vaikka juonikuviot eivät päätä huimaa. Toinen silmiinpistävä esimerkki löytyy gta-pelisarjan vice citystä, apinointi on pääosaltaan onnistunutta jopa huonoja puolia on onnistuttu kopsaamaan oivallisesti, kuten kankea taistelusysteemi ja selittämättömät kaatuilut joissakin tehtävissä. Autoilu on ilmettyä gta-aata kuten myös suhteellisen vapaa peliympäristö. Vapautta tosin ei käytetä muuna kuin pelkkänä silmänlumeena. Tasaisen tappavat tehtävät seuraavat toisiaan, välillä hakataan omaehtoisesti jengejä maan poveen ja jos huvittaa voi osallistua laittomiin katukisoihin. Pelin kumminkin tärkein optio on tehdä onnistunutta huumebisnestä alkuun pienimuotoisena katukauppana ja vähän ajan päästä kunnollisena ketjutoimintana jossa kääritään tuohet omaan taskuun. Myynnin jälkeen voidellaan poliisit ja maksetaan kipusärkymaksuja jengeille. Jäljelle jääneet rahat sitten tuhlataan uusiin autoihin, antiikkihuonekaluihin ja rahalla saa myös halutessaan ostettua vaikka inkamuumion. Tavaroilla voi sisustaa oman kartononsa haluamllaan tavalla.

Loppupuolella alun kiinnostava osteluinto läsähtää käsiin ja tekemisestä puuttuu tietynlainen syy ja seuraus-suhde. Jos loppu olisi hoidettu kunnolla peli olisi paljon toimivampi kokonnaisuus, jopa eräänlainen klassikko. Tällaisenaan se vain viihdyttää aikansa.

Juonen köykäisyyden vastapainona peli tarjoilee yhden elokuvahistorian vahvimman persoonan ja moninnaiset sadattelut jotka kenen muun tahansa suusta kuulostaisivat vähintäänkin naurettavilta. Ääninäyttelijä hoitaa leiviskänsä todella uskottavasti.

Kravat ovat jo hiukan vanhentunutta kamaa, mutta toimiva kaupunki ja hieno äänimaailma luovat tunnelmaa. Ja auringon laskut/nousut tuntuvat aurinkokaupungin arvoisilta.

Hienon elokuvan kelvollinen jatko-osa joka sopii pienellä varauksella kaikille gta-peleistä pitäville. Pesee myös useimmat muut gta-kloonit.

Hyvää:
Tony Montana (persoona, ääninäyttelijä).
Hieno Miami.
Toimiva Kokaiinibisnes.
Kiva ostella romua.
Viihdyttävä kokonaisuus...

Huonoa:
...joka läsähtää lopussa.
Juonen ohuen ohut lanka.
Ajoittainen kaatuilu.
Kankea ohjaus taisteluissa.

Yleisarvosana: 8 (asteikolla 1-10)

Kirjoittamani arvostelu perustuu omaan mielipiteeseeni, ja yli kahdenkymmenen vuoden pelikokemukseen.

Armand

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.