IRC-Galleria

Daealis

Daealis

In nomine Anton Lavey, et Nietsche et Lucifer. Ramen

Selaa blogimerkintöjä

Suomessakin on jo un-intelligent design liikehditää havaittavissa. www.intelligentdesign.fi kertoilee lähinnä ID-liikkeen posteripoikien Behen ja Dembskin suomennettuja teoksia, mutta onpa joukkoon eksynyt jo pari suomalaistakin teorian pohjalle tukevaa ihmistä. Niille jotka eivät asiasta ole kuulleet, niin kerrottakoon että ID on kreationismia naamioituneena loogiseksi 'tutkivaksi tieteeksi'. He väittävät etsivänsä universumista merkkejä siitä, että onko jokin luonnollisesti muodostunut vai jonkun suunnittelema. Monimutkaisia asioita, yleisesti. Heistä(osa ainakin) kieltää olevansa kreationisteja, mutta loppujen lopuksi he ovat. Koska ID antaa kaksi vaihtoehtoa olemassaololle: jumala, tai sitten älykkäät muukalaiset. Älykkäät muukalaiset eivät ole lopullinen vastaus, koska he ovat tulleet jostain. Joten taas ollaan vaihtoehdoissa: jumala, tai muukalaiset. Tätä voidaan jatkaa kunnes tullaan niihin kahteen vaihtoehtoon: Luonnolliset selitykset, tai jumala. Todellisuudessa ID on keveimmilläänkin agnostikko kallistumassa teistisen evoluution puolelle, pahimmillaan se on suoraa kreationismia tieteelliseksi väitetyn filosofian nimen alle peiteltynä.

Yksi IDn argumenteista on aina ollut hienosäädetty universumi. Tietyt luonnonvakiot eivät voi muuttua juuri mitenkään, ilman että nykyisenkaltainen elämä(ja itse asiassa koko maailmankaikkeus) muuttuisi mahdottomaksi. Ja tämä sitten ilmeisesti on jotenkin todiste siihen, että taustalla on luoja, koska nämä vakiot ovat näin tarkkoja ja olleet voimassa koko universumin historian ajan.

Ensimmäinen ajatus on itselläni, miten tämä todistaa universumilla olleen luojan? Luonnossa on paljon asioita, jotka ovat juuri sopivia meidänkaltaiselle elämälle. Luonnossa on moninverroin myöskin sellaisia vakioita, jotka tekevät elämän täällä vaikeaksi. Radioaktiivisuus yleisesti, vaikkakin lämmittää ja valaisee ja tuo sähkön kotiin, aiheuttaa samalla atomitasolle asti ulottuvia muutoksia.

IDn ja kreationismin suhteesta riippuen, tukijat joko uskovat tai ovat uskomatta alkuräjähdykseen. Mutta kumpikaan näistä haaroista ei silti anna mielestäni syytä uskoa jumalaan:

Mikäli uskot alkuräjähdysteoriaan
Alkuräjähdyksen taakse ei tarvitse kätkeä jumalaa. Nykyinen käsitys on se, että kun universumi lähti laajenemaan, nykyään vallitsevat luonnonlait astuivat voimaan vasta lyhyen ajan päästä räjähdyksen jälkeen. Alkuräjähdystä edeltänyt singulariteetti, joka sisälsi koko universumin massan, oli nykyisten käsitysten mukaan, tila, jossa fysiikan lait eivät samanlaisina päteneet. Mitä tämä voisi tarkoittaa? Ehkä meidän universumimme ei ollut ensimmäinen laatuaan tästä singulariteetista. Siitä huolimatta, ettei nykyisten fysiikan lakien universumista voida sanoa varmasti laajeneeko se ikuisesti vai luhistuuko se takaisin itseensä jossain vaiheessa. Mikäli gravitaatio olikin suurempi voima jossain aiemman alkuräjähdyksen luomassa universumissa? Suurin osa IDn listaamista luonnonvakioista ovat sellaisia, että mikäli ne olisivat hiukankin suurempia, universumi luhistuisi kasaan lähestulkoon samantien laajentumisensa jälkeen. Joten ehkä alkuräjähdyksiä on ollut jo useita, jotka ovat tuottaneet erikokoiset luonnonvakiot, mutta meillä ei ole mitään keinoa tutkia näitä aiempia universumeja, jos sellaisia on ollut. Me vain elämme meille sopivassa instanssissa.

Mikäli et usko alkuräjähdysteorian selitykseen
Vaikka universumin alun selityksenä et pitäisikään alkuräjähdysteoriaa, niin useat vakiot eivät silti ole 'ainutlaatuisesti elämää varten suunniteltuja'. Entä jos molekyylejä sitova voima olisikin voimakkaampi? Jotkin kaasut olisivatkin nesteitä? No silloin tietenkin elämä TÄLLAISENA muuttuu mahdottomaksi. ID silloin kiiruhtaa huutamaan että "tämä todistaa, että jumala!". Koska tämän universumin, meille tuttu elämä olisi mahdotonta, kaikki elämä on mahdotonta? Ei. Silloin luultavasti jokin toinen alkuaine siirtyisi samaan tilanteeseen, missä hiili on näillä universumin vakioilla. Hiili pystyy muodostamaan helposti monimutkaisia ja kestäviä molekyylejä, joten se on 'helppo' lähtökohta elämälle. Piitä on spekuloitu toiseksi potentiaaliseksi vaihtoehdoksi, mutta ilmeisesti pii ei ihan yhtä hyvä ominaisuuksiltaan. Mutta luonnonvakiot eivät todista mitään. Ne vain sattuivat olemaan näin. Jos ne olisivat toisin, me emme olisi täällä. Jotain muuta olisi.

Noh, tällainen lyhyt aivopieru tällä kertaa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.