IRC-Galleria

Tietopaketti

Viime vuosina päihdehoidossa on painotettu korvaushoitoa, jolla tähdätään joko henkilön kuntoutumiseen tai haittojen vähentämiseen. Haittojen vähentämisellä tarkoitetaan korvaushoidossa olevien henkilöiden elämänlaadun paranemista ja muun hoidon mahdollistumista, kun päihteen hankkimiseen ei tarvitse enää käyttää aikaa ja vieroitusoireet eivät häiritse keskittymistä.

Tupakasta eroon pyrkiville on myös tarjolla erilaisia nikotiinikorvaustuotteita joiden luvataan helpottavan vieroitusoireita. Uusimpana tulokkaana näillä markkinoilla on sähkötupakka, jota on toistaiseksi tutkittu valitettavan vähän. Tuotteen käyttäjät ovat vakuuttuneita sen tehosta, mutta sähkötupakassakin on huonot puolensa. Osa tupakasta eroon pyrkivistä saattaa alkaakin polttaa enemmän, koska sähkötupakan kanssa ei tarvitse marssia ulos kuten useimmin tupakan kanssa.

Alkoholin vieroituksessa korvaushoitoa ei käytetä. Voisiko ajatella, että pahasti syrjäytyneet alkoholistit saisivat ”päiväannoksen” puhdasta alkoholia valvotuissa olosuhteissa säilyttääkseen toimintakykynsä? Onko alkoholismin ainoa hoito yhä edelleen täysraittius?

Tervetuloa keskustelemaan korvaushoitojen tarpeellisuudesta ja eettisistä ulottuvuuksista yhteisöön tiistaina 16.4. klo 18.00-19-30


Yhteenveto

Yhteisössä pidettiin teemaviikko sähkötupakasta ja muista korvikeaineista, ovatko ne tarpeellisia vai ei.

Teemaan liittyvään kyselyyn vastattiin 834 kertaa. Vastanneista tasan puolet oli yrittänyt joskus lopettaa tupakoinnin, ja 24 % vastanneista oli siinä onnistunutkin. 17 % vastaajista piti nikotiinikorvaustuotteita tarpeellisina tuotteina, 14 % taas ei. Markkinoille saapunutta sähkötupakkaa, jota mainostetaan tehokkaana tapana lopettaa tupakointi, ei ehkä mielletä samalla tavalla nikotiinikorvaustuotteeksi kuin perinteisiä purkkaa tai laastaria. Suurin osa vastaajista, 56 %, oli itse kokeillut sähkötupakkaa.

Keskustelussa sähkötupakkaa kehuttiin kovasti, ja moni kertoi omakohtaisia kokemuksiaan sen eduista. Huonoja kokemuksiakin oli silti joukossa. Sähkötupakasta tiedetään vielä niin vähän, että sen edut tupakoinnin lopettamisen yhteydessä ovat mysteerejä. Tietoa sähkötupakasta löytyy lähinnä sitä myyvien yritysten sivuilta, joiden tarkoituksena on myydä tuotetta, ei tuottaa terveyttä.

Lainauksia keskustelusta:

Korvausaineet on hyvää bisnestä. Riippuvuudesta irti ruokkimalla riippuvuutta.

eräs mikä voi edesauttaa nuorten päihteiden käyttöä on se että nää wannaB suomiräpättäjät laulaa viinasta ja tupakista ja **orista minkä kerkee.

on tullu vuosien mittaa huomattua että mitä paremmin tiedostaa riskit jotka vaikuttaa niin tavallaan helpompi pysyä irti

Joskus kokeilin sähkötupakkaa mutta ei se tuntunut yhtään siltä mitä mainokset kertoo

polttaminen on pelkkä pinttymä elämässä!

about 15v röökiä, ja nyt about 1v 3kk höyryn voimalla ja takasin ei ole menemistä

Tämä kysely on osa EOPH:n teemaviikkoa. Tervetuloa chattailemaan aiheesta tiistaina 16.4. klo 18.00-19.30 Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisöön.
Oletko yrittänyt lopettaa tupakointia?
Oletko onnistunut tupakoinnin lopettamisessa?
Käytitkö tupakoinnin lopettamisen apuna nikotiinikorvaustuotteita?
Ovatko nikotiinikorvaustuotteet mielestäsi tarpeellisia tupakoinnin lopettamisessa?
Oletko kokeillut sähkötupakkaa?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.