IRC-Galleria

Vihapuhe ja nettikiusaaminen

”Puhe on aina teko, puhe ei ole vain puhetta”, sanoi presidenttiehdokas Pekka Haavisto vihapuhetta käsittelevässä ohjelmassa. Vihapuhetta on yritetty määrittää, mutta se on hankalaa. Kaikki vihaiset nettikirjoittelut, kommentit ja mielipiteet eivät ole vihapuhetta. Vihapuhetta on sellainen, missä jotakin ihmisryhmää, yksilöä tai yhteisöä arvostellaan ennakkoluuloisesti, tosiasioita vääristellen ja itsensä ylentäen. Ihmisarvo kuuluu vain kirjoittajalle, ei sen kohteelle. Kirjoituksen kohde ei ole oikeutettu edes elämään, vaan tulisi eliminoida. Mistä vihapuhe kumpuaa? Usein pelosta, toisinaan tietämättömyydestä, osittain kirjoittajan omasta kypsymättömyydestä. Onko puhe aina teko? Onko (netti)kirjoittelulla oikeasti väliä? Pitääkö vihapuheeseen puuttua?

Nettikiusaaminen ei varsinaisesti liity vihapuheeseen, mutta on oma ikävä ilmiönsä verkossa. Nettikiusaaja on usein joku tuttu. Kiusaaminen voi olla kuvien levittelyä, väärän tiedon levittämistä, identiteetin kaappamista, kiusatun kuvien, kirjoitusten tai tekemisten kommentointia tai ryhmästä pois jättämistä. Verkossa tapahtuvalle kiusaamiselle on usein laaja yleisö, mikä tekee asiasta irl-kiusaamista ikävämmän.

Teemaviikon yhteenveto

Yhteisössä pidettiin teemaviikko aiheesta vihapuhe ja nettikiusaaminen. Teemaviikon aihe osoittautui melko haastavaksi. Terminä vihapuhe on tuore, eikä sen merkitys ole täysin selvää. Vihapuheen käsitettä ei ole virallisesti määritelty. Kyselyyn tuli 253 vastausta, ja moni oli avautunut termin merkityksestä sen kommenttikenttään. Jonkin verran kiisteltiin, onko ilmiö todellinen vai ei. Myös sananvapaus puhututti.

Teemasta järjestettyyn chattiin oli vähän tulijoita. Ehkä aiheesta keskustelu on hankalaa, mistä puhutaan kun puhutaan vihapuheesta? Ehkä aihetta on käsitelty mediassa jo liiaksikin, eikä uutta keskusteltavaa ole. Tai ehkä aurinkoinen ulkoilma houkutti chattia enemmän :) Alla lainauksia teemaviikon kommenteista:

miks muitten mielipide pitää ottaa itteensä, tervettä itseluottamusta täällä kaivataan ei mitään muuta. kaikilla on eri mielipiteet , kukaan ei ikinä tuu mielyttään kaikkia eikä tarvikkaan. mua saa haukkua, ei haittaa tykkään silti itestäni :)

"vihapuhe"... vihervasemmiston fasistien keksimiä termejä taas. huoh. alottakaa aivopesu jo nuorena. tämmönen ihku moraalinen ylemmyys vailla todellisuuspohjaa menee täydestä parikymppisiin skideihin

Söpöjä pieniä kiukkupusseja, ulisemassa sananvapaudesta. Kuinkakohan moni teistä on perehtynyt siihen? Se ei periaatteena ole absoluuttinen – esimerkiksi panettelusta voi joutua oikeudessa maksamaan. Puhe ei ole koskaan ollut niin vapaata, etteikö siitä olisi seurauksia, eikä se koskaan tule niin olemaankaan. Kaikki puhe vaikuttaa johonkin.

Vihapuhe ja nettikiusaaminenMaanantai 06.05.2013 19:33, 416 vastaajaa

Puhe on aina teko, vai onko? Vihapuheesta ja nettikiusaamisesta chatti tiistaina 7.5. klo 18.00-19.30 Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisössä. Tervetuloa mukaan!
Onko sinua joskus kiusattu verkossa?
Miten sinua on kiusattu verkossa?
  • Voit valita 7 vastausta.
Oletko törmännyt verkossa vihapuheeseen?
Tulisiko anonyymi kommentointi verkossa pyrkiä kieltämään?
Tulisiko kaiken kommentoinnin verkossa olla moderoitua?
Kenen rooli on mielestäsi puuttua netissä tapahtuvaan vihakirjoitteluun?
  • Voit valita 4 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.