IRC-Galleria

Blogi

« Uudemmat -
Kuluvan viikon lauantaina juhlitaan yhdenvertaisuutta ja rakkautta Pride-kulkueessa – ja EHYT on paikalla. Helsingissä järjestettävä kulkue starttaa lauantaina 2.7. Senaatintorilta klo 13. Kulkueen suuntana on tuttuun tapaan Puistojuhla, joka järjestetään tänä vuonna Helsingin ytimessä Kansalaistorilla.

Kokoonnumme tulevana tiistaina 28.6. EHYTin toimistolle Helsingin Vallilaan kello 10 valmistamaan banderolleja kulkuetta varten. Olet tervetullut mukaan!

Jos haluat kulkea ehytläisten kanssa kulkueessa, liity joukkoomme Havis Amandan patsaalle lauantaina 2.7. kello 12. Siirrymme siitä yhdessä Senaatintorille. Varsinainen kulkue lähtee liikkeelle kello 13 määränpäänään Kansalaistori, jossa järjestetään puistojuhla. Puistojuhlan ohjelma alkaa kello 14.

– Hyvän sään sattuessa avaamme Kansalaistorilla sateenkaarikynsistudion, jonne voit tulla maalaamaan kyntesi räiskyväksi tai elävöittämään kasvosi glitterillä ja iloisilla sävyillä, kertoo verkkopedagogi Minna Lehtinen, joka on mukana EHYTin blokin järjestäjistä.

Rakkaus kuuluu kaikille! Haluamme olla mukana juhlapäivässä osoittamassa tukemme yhdenvertaisen yhteiskunnan puolesta. (Senaatin)torilla tavataan!

Jos haluat osallistua banderollipajaan tai olla mukana kulkueessa, ole sähköpostitse yhteydessä minna@ehyt.fi.

YCuDOLv.png
Alkoholikulttuuri pitää sisällään kaikki tavat ja tottumukset, joita alkoholin käyttöön kuuluu. Siihen sisältyy niin yksitäisten ihmisten tottumukset kuin koko Suomen alkoholipolitiikka. Kulttuuri on kuitenkin jotain muuta kuin pelkkiä yksittäisiä tapoja. Alkoholikulttuuri sisältää myös meidän ajatuksemme ja arvomme alkoholia kohtaan. Tämän vuoksi alkoholikulttuurin muuttuminen on hidas prosessi, jos sitä edes halutaan muuttaa.

Alkoholikulttuuriin kuuluu muun muassa Suomessa monelle tuttu saunakalja. Uudet trendit, kuten drinkkikulttuuri, muuttavat kuitenkin pikkuhiljaa perinteisiä tapoja. Suomessa alkoholinkäyttö on ollut pitkään humalahakuista, eikä sitä juuri ole kyseenalaistettu. Uudenlainen juomakulttuuri on kuitenkin jo rantautumassa Suomeen ja erityisesti pääkaupunkiseudulle. Humalahakuisuus ei enää ole normi, jonka mukaan on pakko mennä. Erityisesti nuorissa on entistä enemmän myös täysin raittiita.

Suomen alkoholikulttuuri on pitkään ollut juhlapainotteista. Alkoholia myydään eniten jouluna ja kesä-heinäkuussa, kun ihmiset pääsääntöisesti lomailevat. Noin 80% kaikesta kulutuksesta keskittyy viikonloppuihin, jolloin ollaan myös eniten humalassa. Alkoholinkäyttö on kuitenkin siirtynyt yhä enemmän myös arkipäiville, mikä on yksi viite juomakulttuurin muutoksesta. Lue lisää suomalaisten juomatottumuksista THL:n sivuilta.

Suomessa tilastoidaan alkoholin kulutus kahdella eri luvulla: tilastoidulla kulutuksella ja tilastoimattomalla ns. kokonaiskulutuksella. Tilastoimattomaan kulutukseen kuuluu matkustajatuonti, minkä vuoksi luku on suurempi. Vuonna 2014 Suomen kokonaiskulutus oli n. 11,1 litraa, mikä oli noin 4% vähemmän kuin vuonna 2013. Maailman alkoholikulutusta tilastoi muun muassa WHO. Tilastojen mukaan Suomen alkoholikulutus on Euroopan mittapuussa keskikastia. Tässä mielessä ajatus Suomalaisten suuresta alkoholinkäytöstä on osittiain virheellistä. Suomessa juodaan suurin piirtein saman verran alkoholia (tilastoitu kulutus) kuin esimerkiksi Espanjassa tai Hollannissa. Suomalaisten juomisen tavat ovat kuitenkin erilaisia, minkä vuoksi myös alkoholiongelmat ovat näkyvämpiä kuin saman kulutuksen maissa.

Alkoholin myymisestä, mainostuksesta ja erilaisista rajoituksista on ollut paljon puhetta viime aikoina. Erilaisilla rajoituksilla, verotuksella ja valvonnalla pyritään alkoholihaittojen vähentämiseen. Alkoholin suorat taloudelliset haitat ovat noin kaksi miljardia vuodessa ja välilliset haitat nousevat jopa 6 miljardiin. Lisäksi alkoholilla on suuri kuolleisuutta lisäävä vaikutus. Esimerkiksi joka viides liikenneonnettomuudessa kuollut suomalainen oli päihtynyt. Tulipaloissa kuolleista jo puolet olivat päihtyneitä (tilastokeskus).

Suomen alkoholikulttuuri pitää sisällään niin hyviä kuin huonoja piirteitä. Alkoholin kuluttaminen kuuluu suomalaiseen kulttuuriin ja tulee varmasti olemaan osa elämäämme aina. Kulutustottumukset voivat kuitenkin kehittyä. Alkoholikulttuurin muutos mahdollistaa alkoholista aiheutuvien haittojen vähenemisen, mikä on kaikkien suomalaisten etu. Mitä mieltä itse olet? Mikä on parasta ja mikä huonointa Suomen alkoholikulttuurissa? Vastaa kyselyyn ja keskustele aiheesta kommenteissa.

Alkoholikulttuuri SuomessaMaanantai 18.05.2015 10:02, 92 vastaajaa

Alkoholikulttuuri pitää sisällään kaikki ne tavat ja tottumukset, joita alkoholinkäyttöön liittyy. Mitä mieltä olet Suomen alkoholikulttuurista? Mitä pitäisi muuttaa ja mikä pitää ennallaan? Kysymyksen kommentteihin vastaavat EHYT ry:n työntekijät.
Suomen alkoholikulttuuri on...
Mikä on hienoin alkoholitottumus Suomessa?
Mihin alkoholi mielestäsi kuuluu?
Miten suomalainen yleensä juo?
Mitkä ovat mielestäsi pahimmat alkoholihaitat Suomessa?
  • Voit valita 3 vastausta.
Missä alkoholia pitäisi myydä?
Voisiko päihteetön yökerho toimia Suomessa?
Miten suomalainen juo muihin Euroopan maihin verrattuna?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Suomessa vakavan huumerikollisuuden lisäksi myös huumeiden käyttäminen ja hallussapito on laitonta ja rangaistavaa. Kuitenkin kannabiksen käyttö on arkipäiväistynyt ja asenneilmapiiri muuttumassa sallivampaan suuntaan.

Tulisiko kannabis sitten laillistaa kokonaan? Tällä hetkellä keskustelu kannabiksen laillistamisesta keskittyy pääosin keskusteluun sen käytön rangaistavuuden poistamisesta. Rangaistavuuden poistamisen puolustajien mukaan käytön rikollisuus syrjäyttää ja kriminalisoi käyttäjiä.

Suomen kanta kannabikseen ei todennäköisesti tule lähivuosina muuttumaan. Mahdollisesti lähi- tai kaukaisemmassa tulevaisuudessa on kuitenkin hyväksyttävä jonkin asteinen kannabiksen käyttö ja siitä mahdollisesti aiheutuvat haitat.

Jos kannabis olisi laillinen, niin katoaisivatko sen myötä alkoholihaitat Suomesta? Mielipiteitä esiintyy ajatuksen puolesta ja sitä vastaan. Kumpi niistä sitten on vaarallisempaa? Niiden terveysvaikutusten vertailun on todettu olevan vaikeaa.

Keskusteluun kannabiksen nykyisestä laillisesta asemasta liitetään usein keskustelu holhouksesta. Monien mielestä yhteiskunnan tehtävä ei ole holhota, vaan antaa sen jäsenten itse päättää siitä, mikä heille on parasta. Onko se vanhanaikaista ajattelua, että valtiovallan tehtävä on holhota ihmisiä ilman, että se tarjoaisikin tukea sitä tarvitseville?

Kannabiksesta on todettu, että se on vaarallista ainakin sen joillekin käyttäjille. Mihin suuntaan sitten kannabis-keskustelu menee, syrjäyttääkö kannabis alkoholin ja mitä tapahtuu sen lailliselle asemalle, jää nähtäväksi.

Kannabiksesta tänäänMaanantai 24.03.2014 20:10, 537 vastaajaa

Aiheena kannabis! Chatti teemasta tiistaina 25.3. klo 18-19.30. Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut)
Tiedätkö kannabiksesta ja sen vaikutuksista?
Onko kannabis vain harmiton kasvi?
Onko kannabis vahvasti koukuttava päihde?
Kannabis on lähes kaikkien niiden saatavilla, ketkä sitä haluavatkin käyttää?
Tarkoittavatko laillistaminen ja dekriminalisaatio samaa asiaa?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Heitä löytyy Suomesta vuosittain reilu 14 000. Keitä he ovat ja mistä sen tunnistaa, naamastako? Ei, ei se näy naamasta, eikä välttämättä mistään muustakaan. Kyse on klamydia- ja tippuritartunnoista. Nämä ovat onneksi parannettavissa lääkkeillä. Lisäksi joukossamme vaeltaa noin 3000 ihmistä, jotka kantavat hiv-virusta. Kuten aikaisemmin todettiin, monet taudit ovat parannettavissa, herpes ja hiv eivät kuitenkaan kuulu tähän joukkoon. Usein kuulee puhuttavan, että hiv-positiivisuus samoin kun genitaaliherpes ovat stigma tai häpeä. Hiviä on perinteisesti pidetty homojen ja narkomaanien sairautena, kuitenkin tilastojen mukaan Suomessa heterotartunnat ovat lähes yhtä yleisiä kuin homoseksissä saadut tartunnat. Heterotartuntoihin vaikuttaa seksiturismi. Miehet tuovat viruksen tuliaisina Kaukoidästä ja naiset taas etelän lomakohteista. Se hämmentää kovin, että seksiä ilman kondomia lomamatkoillaan harrastaneet eivät juuri hakeudu testeihin.

Tietoa siis tarvitaan, ainakin ehkäisystä, tartuntatavoista sekä testauksen tärkeydestä. Entä asenteet sairastunutta kohtaan? Ehkä ajat ja asenteet ovat pikku hiljaa muuttumassa? Ennen hiv nähtiin kuolemantuomiona ja vähintäänkin sosiaalisen elämän loppumisena. Virus kuitenkin herättää vielä niin paljon pelkoa ja hämmennystä, että tartunnasta kertominen voi olla vaikea paikka. Onko itselläsi elämässä sellaisia ihmisiä joille uskaltaisit asiasta kertoa? Hiv:n kanssa voi oppia elämään ja elää pitkän ja hyvän elämän. Länsimaissa on harvinaista, että sairaus etenee aids-vaiheeseen. Siihen on olemassa hyvät lääkkeet ja mitä aikaisemmin diagnoosi tehdään, sitä paremmat hoitomahdollisuudet ovat. Eteneminen voidaan pysäyttää.

Kaikki seksitaudit ovat helposti ehkäistävissä. Kondomin käyttö kannattaa aina. Käyttäkää sitä uusissa ja satunnaisissa suhteissa ja ennen siirtymistä muuhun ehkäisyyn, käykää yhdessä testeissä, sillä monet seksitaudit, hiv mukaan lukien voivat olla täysin oireettomia.

Hauskaa ja turvallista (seksi)elämää kaikille!

ps) Muistakaa, hiv ei tartu suutelusta, kättelystä, kosketuksesta, wc pöntöstä, saunasta, yhteisistä astioista, ruoasta tai hyttysistä.

http://justwearit.fi/

http://www.hivtukikeskus.fi/

http://www.thl.fi/ttr/gen/rpt/hivsuo.pdf


Mitä jos kumppanillasi on seksitauti?Perjantai 21.02.2014 10:30, 328 vastaajaa

Leimaako seksitauti ihmisen? Kenellä on vastuu suojautumisesta? Pitääkö uudelle kumppanille kertoa tartunnasta? Chatti teemasta tiistaina 25.2. klo 18:00. Mukana keskustelussa vieras Hiv-tukikeskuksesta.
Uskaltaisitko aloittaa suhteen henkilön kanssa, jolla on sellainen seksitauti, jota ei voi parantaa?
Miten hiv voi tarttua? ps) katso oikeat vastaukset täältä http://www.hivtukikeskus.fi/hiv-ja-aids/miten-hiv-voi-tarttua/
  • Voit valita 6 vastausta.
Milloin kannattaa mennä seksitautitesteihin?
  • Voit valita 5 vastausta.
Kenellä on vastuu ehkäisystä?
Onko helppoa ehdottaa kondomin käyttöä?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Joka kuukausi on mahdollisuus epäonnistua

Lihaton lokakuu, viiksellinen marraskuu, tipaton tammikuu, munaton maaliskuu, herkuton huhtikuu. Älä osta mitään, pukeudu pinkkiin, älä laihduta, älä ajele kainalokarvoja ja muita kieltäytymisen tai käskemisen päiviä riittää.

Näkyvyyttä saavat teemakuukaudet keräävät osallistujia, ainakin alkukuussa. Vaikka ajankohta olisi inspiroiva ja ympäristö muutokselle suotuisa, ei välttämättä itse motivoidu asiasta riittävästi. Harmittaa, kun ei jaksa tai pysty sitoutumaan lupauksiin ympäristöstä saadun inspiraationkaan avulla. Kun tavaratalojen käytävillä kysellään”Missä sä käyt jumpalla?” tekee mieli vastata passiivisaggressiivisena ”Näyttääkö siltä, että käyn missään!”.

Onko näistä lyhyemmistä teemakokeiluista sitten mitään hyötyä? Joka vuosi löytyy joku, joka löytää uuden suunnan elämälleen. Pysyvän muutoksen aikaansaaminen on pitkä prosessi, joka usein sisältää suunnittelua ja epäonnistumista ennen kuin onnistuu haluamallaan tavalla. Miten pitkäkestoiseksi nämä lakot jäävät, riippuu kuitenkin sisäisen motivaation määrästä. Ihminen ei välttämättä tee päätöksiä sen mukaan, miten järkevä jokin asia on, vaan miten nopeasti se palkitsee.

Kaikilla näillä teemakuukausilla on tietysti positiivinen tavoite. Huolimatta siitä, onnistuuko välttämään jotakin tai sitoutumaan johonkin kuukaudeksi tai loppuelämäksi, on välillä hyvä tarkastella omia tapojaan. Kun lakkaa stressaamasta kuukauden kestävää tehosuorittamista, on helpompi miettiä valintojensa pidempikestoisia seurauksia.

Kirjoittanut Minna,
joka on nisäkäs, vaikka toisinaan tuntuu ettei häneltä löydy selkärankaa.

Tipaton tammikuu?Maanantai 13.01.2014 16:09, 544 vastaajaa

Tipaton, hipaton, iloton tammikuu? Lihaton lokakuu, autoton päivä? Mistä näitä kampanjoita oikein tulee? Tule keskustelemaan aiheesta tiistaina 14.1. klo 18.00-19.30 Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisöön!
Vietätkö tipatonta tammikuuta?
Onko tipattoman tammikuun kaltaisista tempauksista mielestäsi hyötyä?
Lihaton lokakuu, autoton päivä, tipaton tammikuu… Onko erilaisia kampanjoita mielestäsi jo liikaa?
Mikä erilaisten kampanjoiden pointti mielestäsi on?
  • Voit valita 6 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Perinteinen tervehdys ”Rauhallista joulua ja railakasta uutta vuotta” tuntuu olevan aivan totta myös juomistottumuksissa. Joulun aika on pyhitetty rauhoittumiselle ja hiljentymiselle ja useimmiten mielipide on, että joulun aikaan ei kuulu alkoholi, paitsi kohtuudella nautittuna. Sen sijaan pikkujouluihin ja uuden vuoden juhlintaan liitetään railakas juhliminen. Aiheesta pidettiin chat 17.12. Osallistujat olivat samoilla linjoilla:

”Kyllähä meillä pennusta lähtie porukat ovat juoneet alkoholia mut kohtuullisesti. ei me sitä olla pidetty pahana yhtää”

”ei täälläkää oo ollu kännijouluja :) eikä tuu olemaankaa”

”noh, jos on joulun yksin tai kavereiden kaa, nii siinähän tinttaa, mut ei kailapsiperhees pitäs...enintää terveydeks joku snapsi porukal”

”uutena vuotena kunnon perseet”

Pikkujouluissa tai uutena vuotena rakettien parissa ördääminen tuntuu olevan ihan odotettua ja perinteisiin kuuluvaa toimintaa, juomattomuutta pidetään kummallisena. Olisi mukava nähdä juhlimiskulttuurissa tapahtuvan sellainen muutos, ettei kännääminen ole ainoa tapa juhlia, vaan niillä muilla perinteillä kuten yhdessäololla, hyvällä ruoalla ja saunomisella olisi suurempi merkitys.

Jos sanoo ääneen, että alkoholin ei tarvitse kuulua pikkujouluihin tai uuteen vuoteen, saa useimmiten vastauksissa vähättelevää suhtautumista: ”Mitä sä nyt oikeen selität” ”ääääh, totta kai pitää krebaa”. Se on harmi.

Siispä hauskaa joulua ja rauhallista uutta vuotta kaikille!

Alkoholia joulupöytään?Torstai 12.12.2013 10:01, 544 vastaajaa

Aiheena Juolu ja alkoholi. Chat aiheesta on tiistaina 17.12. klo 18:00-19:30 Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisössä. Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut)
Onko ok juoda alkoholia jouluna, jos paikalla on lapsia?
Onko alkoholilla liian suuri asema suomalaisissa juhlissa?
Tehdäänkö Suomessa alkoholin käytöstä liian suuri ongelma?
Harmittaako alkoholiton joulu?
Parasta joulussa onÂ…
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Marraskuun teema: TupakkaMaanantai 25.11.2013 12:00



Minä en polta, koska…

Tupakka tappaa. Vanha juttu vai mitä? Jos kelaa muutaman vuosikymmenen taaksepäin, tupakan tappava vaikutus oli vielä kyseenalainen. ”Sitä ei ole tutkittu riittävästi”. No nyt on, ja tupakka kiistatta on sen verran myrkyllinen aine, että sitä ei kannata käyttää. Tuo onkin muuten kokonaan oma aiheensa, milloin jotakin ON tutkittu riittävästi. Aina löytyy tieteenharjoittajia (ja tupakkayhtiöitä) jotka haluavat kyseenalaistaa vallitsevat tutkimustulokset.

Tästä varmasta tiedosta huolimatta, osa edelleen ottaa sen riskin ja kokeilee mistä tupakassa oikein on kyse. ”No, ei yhdestä kerrasta koukkuun jää”, ei ehkä, mutta kuinka monella se jää yhteen kertaan? Entä kun huomaa, että siitä ei tosiaan jäänyt koukkuun, kokeilenpa toisen, kolmannen, neljännen… ja kuinka ollakaan, olen koukussa! Suurin osa polttajista haluaisi lopettaa, mutta ei pysty. Miksi kokeilisit jotain sellaista mistä suurin osa haluaa eroon?

Ne hyvät vaikutukset… Ah. Eihän kukaan polttaisi jos ei tupakalla olisi myös niitä. Monet tupakoitsijat sanovat, että jää paitsi hyvistä jutuista jos ei mene tupakkapaikalle. Tai jopa niin, että sitten ei tutustu muihin. Mutta kyllähän ei –tupakoivatkin kavereita saavat? Toki on työpaikkoja, joissa tupakoivia on enemmän kuin ei-tupakoivia. Suunta on silti muuttumassa, nuorista enää vajaa 1/5 tupakoi. Pian jäät jutuista paitsi, jos et lopeta polttamista. Parhaat jutut kerrotaan sisällä, ei ulkona!

Paljon helpompaa on luetella tupakoinnin huonoja puolia. Perusteita sille miksi ei polta. Niitä voi olla hyvä listata itselleen jo ennen sitä ensimmäistä kokeilua. Voi vaikka sitten jättää sen ekankin kerran väliin. Minä en polta, koska rööki haisee pahalle. Myös vaatteissa ja hiuksissa, saati hengityksessä. Minä en polta, koska siihen menee rahaa, käytän sen mielummin johonkin ihan muuhun kuin savuna ilmaan. Minä en polta, koska se ei ole coolia. Minä en polta, koska haluan elää vanhemmaksi ja terveellisemmin. Minä en polta, koska en halua tukea tupakkayhtiöitä, saastuttaa luontoa enkä viedä elantoa kehitysmaista. Minä en polta, koska en halua olla riippuvainen. Keksitkö itse lisää?

Aiheesta chattailtiin Elämä On Parasta Huumetta -yhteisössä 19.11.2013. Chatissa oli kivasti porukkaa ja juttu lensi :)

TupakkaPerjantai 15.11.2013 14:42, 709 vastaajaa

EOPH:n Suurta Tupakka-iltaa vietetään tiistaina 19.11. klo 18.00-19.30. Tule mukaan chattailemaan! Siis tänne: Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut)
Tupakoitko?
Häiritseekö, jos kaverisi tupakoi?
Seurustelisitko tupakoitsijan kanssa?
Onko oikein vaatia seurustelukumppania lopettamaan tupakointi?
Tulisiko tupakointia rajoittaa nykyistä enemmän?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Lokakuun teema: Ihan homona!Torstai 17.10.2013 18:29

Yhteenveto teemaviikosta

Koska maailma on epäreilu.

Taas se BB-Niko on telkkarissa, ja Salkkareissa se homojakso. Miks tästä puhutaan koko ajan, homot on ihan liikaa esillä! Missä heteroiden oikeudet! Niin kauan kuin tällaisia keskusteluja järjestetään, ollaan epätasa-arvon tiellä!

Kävimme tällä viikolla keskustelua ”Ihan homona”. Keskustelua syntyikin nimensä mukaisesti sekä paljon, että asiasta. Päällimmäisenä koko viikosta jäi mieleeni, miksi toisten oikeuksien polkeminen on joillekin niin tärkeää?

Enni tykkää Jussista. Jussi tykkää Ennistä. He menevät naimisiin. Eero tykkää Hannusta. Hannu tykkää Eerosta. He eivät voi mennä naimisiin. MIKSI IHMEESSÄ? Yksikään tähän mennessä kuulemani perustelu ei ole ollut tarpeeksi pätevä, että ymmärtäisin tämän mielestäni varsin yksinkertaisen asian. Avioliitto on luotu miestä ja naista varten? Niin missä, kuka? Ihmiset? Ihmiset voivat muuttaa mieltään. Niin on tehtykin muutaman kertaa tässä aikojen saatossa. Vai onko siellä vielä joku, joka omistaa orjia? Ennenhän se oli ihan tavallista. Avioliitossa on tarkoitus lisääntyä. Jaahas. Eli jos Enni ja Jussi eivät voi saada lapsia tai eivät niitä halua, heidän avioliittonsa mitätöidään epäonnistuneena? Homoliitot on uhka perinteiselle avioliitolle? Eh, siis miten? Avioliitossa on lähtökohtaisesti ongelma, jos se ei kestä sitä, että joku toinenkin saattaa joskus mennä naimisiin. Kuten sanoin, ei yhtäkään pätevää syytä. Ainoa oikea syy on se, että maailma nyt vaan on epäreilu. Onneksi siihenkin voidaan vaikuttaa!

Asenteet muuttuvat hitaasti. 10 vuotta sitten ei telkkarissa näkynyt muita kuin perinteisiä mies-nainen –suhteita. Nykyisin homous ja homot on esillä, vaikkakin vielä usein stereotyyppisinä hahmoina. Mitä enemmän totumme näkemään erilaisia seksuaalisia suuntautumisia ja kuulemaan moninaisuudesta, sitä tavallisempi koko asiasta tulee. Vielä näitä keskusteluja pitää kuitenkin erikseen järjestää.

Ollaan reiluja, jooko?

Tietopaketti:

Ihan homona!

Tervetuloa mukaan meidän omaan homo-iltaamme tiistaina 8.10 klo 18.00 - 19.30!

Sateenkaarevassa* illassa luvassa keskustelua siitä miksi ”homotellaan”, onko omalla tai toisen seksuaalisen suuntautumisen identiteetillä väliä, ja jos on niin miksi. Kuinka huomioida ihmisten moninaisuus ja arvostaa erilaisuutta niin itsessä kuin muissa ihmisissä? Keskustelemalla muiden kanssa voit saada uusia näkökulmia ja neuvoja asioihin jotka koskevat sinua, läheisiäsi tai ystäviäsi.

*Sateenkaarevalla viitataan usein seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin koko moninaisuudessaan. Sateenkaari on keskeinen symboli myös koko lhbtiq-kokonaisuutta kuvaavassa kuvakielessä. Lhbtiq-kirjanyhdistelmällä viitataan seksuaali- että sukupuolivähemmistöihin: lesbot, homot, biseksuaalit/bi-ihmiset, transihmiset, intersukupuoliset ja queerit.

Mukana keskustelussa HeSetan sosiaalityöntekijä Aaro ja Setan nuorisotyönkoordinaattori Anders.

Seta on vuonna 1974 perustettu ihmisoikeus- ja sosiaalialan järjestö. Seta toimii 21 jäsenjärjestön kattojärjestönä. HeSeta on Setan suurin jäsenjärjestö. 1990 perustetun HeSetan kotipaikka on Helsinki ja toiminta-alueena on Uusimaa. Setan ja HeSetan työn tavoitteena on, että ihmisoikeudet, yhdenvertaisuus ja hyvinvointi toteutuvat ihmisten arjessa riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta. Seta korostaa jokaisen oikeutta määritellä itse itsensä, perheensä ja ihmissuhteensa. Setan yhteydessä toimii Transtukipiste, joka tarjoaa ja kehittää psykososiaalisia tukipalveluja transihmisille, sukupuoliristiriitaa tai sukupuolen monimuotoisuutta kokeville ja heidän perheenjäsenilleen. HeSeta kokoaa ja jakaa tietoa seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun moninaisuudesta, sekä auttaa ja tukee sateenkaarevia ihmisiä ja heidän läheisiään sosiaalitoiminnallaan.

Moninaisuus on meissä - seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus nuorten elämässä on Setan tuottama video kahdeksasta sateenkaarevasta nuoresta. Videon voit katsoa Youtubessa.

Video kertoo omaa elämäänsä pohtivista nuorista maailmassa, jonka sukupuolittuneisiin muotteihin ja rooleihin kaikki eivät mahdu. Millainen on cheerleader-tyttö, joka on homo? Entä transgenderiksi itsensä määrittelevä Reiska? Entä Darja, joka ei halua määritellä itseään eikä muita? Eri puolilla Suomea kasvaneiden nuorten tarinoissa kuulemme identiteettipohdiskelujen lisäksi ajatuksia ystävyydestä, perheestä ja lähisuhteista, työstä, koulusta, kiusaamisesta ja tuen saamisesta sekä normeista ja niiden rikkomisesta. Sateenkaarevat identiteetit näyttäytyvät nuorten maailmassa moninaisina ja tavallisina.


Lisää infoa:
http://www.heseta.fi/
http://www.heseta.fi/nuoret/
www.seta.fi
www.normit.fi
www.transtukipiste.fi

Ihan homona!Maanantai 07.10.2013 15:37, 531 vastaajaa

EOPH:n suurta HOMOILTAA vietetään tiistaina 8.10. Aiheesta chatti klo 18.00 - 19.30. Chatissa mukana Seta ja HeSeta! Tuu säkin! Tsekkaa video ja muuta aiheeseen liittyvää: Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut)
Onko koulussasi keskusteltu sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta?
Tiedätkö mitä lyhenne HLBTIQ tarkoittaa?
Onko normit ja normatiivisuus sinulle tuttuja käsitteitä?
Homona on hyvä olla?
Onko sinun lähiympäristössäsi tilaa moninaisuudelle?
Aiotko osallistua tai osallistuitko EOPH:n Suureen Homo-iltaan ja chattiin tiistaina 8.10. klo 18.00-19.30?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Syyskuun teema: Jeppe juo -kuka puuttuu?Maanantai 07.10.2013 18:16

Yhteenveto teemasta Jeppe juo –kuka puuttuu?

Syyskuun teemana oli alkoholi ja muuntohuumeet. Aihetta pohdittiin chatissa fiktiivisen kaverin, Jepen, kautta. Oli mukavaa, miten keskustelijat pääsivät sisälle Jepen sielunmaisemaan, ja hänen tilannettaan pohdittiin aidosti. Ei ole helppoa, jos ongelmat alkavat kasaantumaan. Kavereita tarvitaan, vaikka niiden roolina olisikin saada kuraa niskaan –joskus myöhemmin Jeppe saattaa muistaa hyvät neuvot.

Kyselyyn vastasi 758 henkilöä. Heistä 87 % oli sitä mieltä, että on läheisten ja omaisten tehtävä puuttua nuoren päihteiden käyttöön. Monia vastaajia huolestutti kaverin päihteiden käyttö. Yli kolmasosa vastaajista oli huolissaan joko yhdestä tai useammasta kaveristaan. 11 % vastaajista oletti, että kaverit saattavat olla enemmän huolissaan hänestä. Yllättävän usealle vastaajalle muuntohuumeet eivät ole tuttu käsite. 65 % vastaajista ei ole kuullutkaan niistä. Osalle muuntohuumeet ovat tuttuja oman kokemuksen kautta. 9 % vastaajista kertoo kokeilleensa niitä.

Jepen tarina

Jeppe on ihan tavallinen nuori mies. Tykkää pelata pleikkaa, syödä pizzaa ja välillä nollata. Eli vetää perseet. Se on Jepen mielestä ihan ok, jos silloin tällöin juo, kaikkihan niin tekee. Sitä paitsi Jepellä on rankka duuni, se on raksamies. Tai no eihän se nyt ole varsinaisesti töissä ollut pariin kuukauteen, kun firmaan tuli ne yt:t. Mutta kuitenkin. Jeppe käy työkkärissä heti vaan kun ehtii, nyt tässä on ollut vähän kaikenlaista kiirusta. Onhan Jeppe sitä viinan juomista miettinyt, että meneekö joskus vähän liikaa. Kännissä Jepestä tulee puhelias, oikeestaan aika hauskakin kaveri. Joskus lipsahtaa vähän liian puolelle, ja Jeppeä alkaa ärsyttää kaikki. Niin kuin exä. Joka kerta se alkoi nalkuttaa jostain ihan turhasta, välillä Jeppeä ketutti niin paljon että haukkui sen mimmin kunnolla. Mikä se on puuttumaan Jepen juomiseen, dokaahan se itekin! Jepen paras kamu Rami antoi kerran Jepen testailla Daisya. Se ei oo sen mimmi, häh mitä te oikeen luulitte! Se on jotain mömmöä, mitä voi tilata netistä. Ei siis kovin vaarallista, mutta huh että pöhisi! Jeppe miettii pitäiskö enemmän noita mömmöjä kokeilla, kun niistä ei tuu darraakaan samalla tavalla kuin viinasta.

Päihteidenkäyttö, oma asia?Maanantai 23.09.2013 11:49, 878 vastaajaa

Jeppe juo liikaa, mutta mitä sitten? Lue Jepen koko tarina Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisössä ja tule chattiin tiistaina 24.9. klo 18.00-19.30!
Kenen asia on puuttua nuoren päihteiden käyttöön?
  • Voit valita 5 vastausta.
Huolestuttaako sinua jonkun kaverisi päihteidenkäyttö?
Onko muuntohuumeet sinulle tuttu käsite?
Mihin käsityksesi muuntohuumeista perustuu?
Oletko kokeillut muuntohuumeita?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Elokuun teema: Oppia ikä kaikki?Perjantai 23.08.2013 17:35

Oppia ikä kaikki

Syksy on jo oven takana ja sen myötä monilla myös koulu ja opiskelut. Kesätöiden jälkeen voi tuntua ikävältä palata koulun penkille, ja ne syksyä varten säästöön tarkoitetut tienestitkin ovat saattaneet jo huveta. Lisäksi kutkuttaa ajatus töiden jatkamisesta, työnantajakin jo lupaili jatkoa jos ei opiskelut sittenkään natsaa… Enemmänhän sitä oppii töitä tekemällä!

Vai haitko sittenkin opiskelemaan, mutta et päässyt? Paikka jäi muutamasta pisteestä kiinni, tai sitten alunperin haitkin ihan vaan läpällä koska et oikeastaan tiedä mitä haluaisit opiskella! Valinnan vaikeus!

Tai ehkä sittenkin pääsit opiskelemaan. Lääkäriksi, ihan juuri niin kuin äitisi toivoikin! Mutta hetkinen, eihän se sinun haaveesi ollutkaan!

Mikä merkitys opiskelulla sinun mielestäsi on? Tule juttelemaan urahaaveistasi, kysymään opiskeluista tai pohtimaan koulutusvalintoja! Chatti tiistaina 20.8. klo 18.00-19.30.

Teemaviikon yhteenveto

Työ tekijäänsä kiittää?

Ihmisen arvo ja arvostus on perinteisesti ollut lähes yhtä kuin kyseisen henkilön ammatti tai asema. Naiset ovat kautta aikain langenneet palomiehiin, poliiseihin tai muihin virkapukuihin. Kyseessä on muutakin kuin ulkonäkö, univormuiset ovat pelastajia, suojelijoita. Mikä niin sanotuissa naisten ammateissa vetoaa miehiin? Sairaanhoitaja? Lentoemäntä? Onko siinä kyse taidoista vai jostain ihan muusta?

Suomalaiset sananlaskut ovat täynnä viittauksia työelämään. ”Työn ilo, paras ilo”, ”Ain laulain työtäs tee”, ” Ken ei työtä tee, hän ei leipää syököön”. Niiden merkitys on ollut muinoin ehkä se, että vaikka aina ei huvita tai hotsita, työtä on tehtävä että saadaan ruokaa pöytään. Että parempi vaan nauttia siitä, muuta vaihtoehtoa ei ole.

Tänä päivänä jokainen voi valita ammattinsa melko vapaasti. Opiskelu on ilmaista ja sitä tuetaan valtion puolesta. Työnteko ei välttämättä ole elämän edellytys, muutenkin voi pärjätä. Yhteiskunta auttaa siinäkin. Toisille työ itsessään on silti tärkeää. On kutsumus, jota kohti lähdetään. Jostakin sisältää nousee palo ja halu auttaa, tehdä, toteuttaa. Ja toiset vaan nauttii siitä huomiosta mitä virkapuku herättää.

Ihmisen arvo ei enää ole niin työsidonnainen. Ammattiakin tärkeämpänä pidetään sitä, että on oma itsensä. Toteuttaa itseään. Downshiftaa. Kierrättää ja nauttii hetkestä. Siihenkin on oma sananlaskunsa: Työ ei tekemällä lopu.

Yhteisössä pidettiin teemaviikko otsikolla Oppia ikä kaikki? Chatissa oli mukavasti porukkaa ja tuttuun tapaan aiheessa ei juurikaan pysytty. Yhtä mieltä oltiin kuitenkin siitä, että töissä joutuu viettämään sen verran paljon aikaa, joten sen on parempi olla edes jollakin tasolla mielekästä. Kumppanin valinnassa ammatilla oli enemmän merkitystä. Arvomaailma voi vaikuttaa ammattiinkin, tai ainakin niihin mitä ammatteja ei ”hyväksy”. Kyselyyn vastasi tällä kertaa 151 henkilöä. Kyselyn tulokset näet alla. Mukavaa syksyn alkua kaikille!

Oppia ikä kaikki?Keskiviikko 14.08.2013 12:54, 295 vastaajaa

Syksy tulee, ja opiskelut alkaa. Vai jatkuuko kesäduuni? Tule chattaamaan syksyn suunnitelmista, urahaaveista tai opiskeluista tiistaina 20.8. klo 18.00-19.30 Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisöön!
Haitko syksyksi opiskelemaan?
Opiskeletko haluamaasi alaa?
Onko sinulla urasuunnitelma?
Onko koulutuksella mielestäsi merkitystä?
Mikä on mielestäsi tärkeintä kouluttautumisessa?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
« Uudemmat -