IRC-Galleria

ErQ

ErQ

Hey baby, give me a chance to show you I'm a good guy.

Selaa blogimerkintöjä

Autokoulutus kaipaa uudistustaMaanantai 17.06.2013 02:18

Autokoulut uudistivat opetussuunnitelmiaan viime tammikuussa - mukaan tuli esimerkiksi ns. häiritsevän ajon tunti, jossa musiikilla ja muiden oppilaiden läsnäololla autokouluoppilaan suoritus hieman häiriintyy. Entuudestaan ajokoulutuksessa on ollut tavallisten ajotuntien lisäksi esimerkiksi liukasrata-ajo sekä pimeäajo.

Sinällään hassua, ettei tuoreessa ajokorttiuudistuksessa otettu minua kuultavaksi. Voin esitellä lukuisia vastaavanlaisia lisätunteja, joilla autokoulut voivat kääriä lisää tuohta.

Humalassa ajamisen tunti

Oppilas juotetaan noin 0,7 promillen humalaan. Tämän jälkeen oppilas tyrkätään auton rattiin ja lähdetään kaupunkiajoon. Tarkoituksena olisi, että oppilas kokee ja huomaa itse, kuinka humalatilan myötä reagointi erilaisissa tilanteissa hidastuu.

Mikäli oppilas on alaikäinen, tuntiin tarvitaan vanhempien lupa. Täysi-ikäisenä oppilas voi luonnollisesti suorittaa tunnin ilman vanhempien lupaakin. Mikäli autokoululla on ajoon soveltuva simulaattori, sillä on velvollisuus hyödyntää sitä.

Tunti ja viinat lisätään ajokoulutuksesta tulevaan laskuun.

Väsyneenä ajamisen tunti

Oppilas pakotetaan olemaan vuorokauden ajan nukkumatta. Tunnin aikana oppilas huomaa, kuinka reagointi hidastuu väsyneenä. Energia- ja kolajuomien tai kahvin käyttö sallitaan tunnin puolivälissä, jolloin oppilas näkee niiden piristävän vaikutuksen.

Jotta oppilaan nukkumattomuus on varmaa, hän tulee tuntia edeltävänä iltana autokouluun ja viettää yön kirkkaasti valaistussa huoneessa, jossa soitetaan kovalla musiikkia.

Tunti sekä huoneyöpyminen lisätään ajokoulutuksesta tulevaan laskuun.

Kännikuskitunti

Oppilaalle tarjotaan tunnin myötä mahdollisuus tutustua kännikuskin arkeen. Tunti alkaa myöhään yöllä. Mukaan tulee kaksi opettajaa: toinen on selvänä, toinen juo itsensä illan aikana humalaan.

Humalainen opettaja viedään baariin ja häntä joudutaan odottelemaan. Hän on saattanut aloittaa juomisen jo autossa. Kännikuskin kuuluisi valvoa humalaisen ajo-opettajan käytöstä takapenkillä, vahtia turvavyön käyttöä ja olla valmiina estämään opettajan mahdolliset muut häirintäkeinot. Opettaja saattaa yrittää tunkea etupenkille vaihtamaan biisiä radiosta, sorkkimaan rattia tai suutelemaan oppilasta. Tunti jatkuu känniopettajan fiiliksen mukaan vaikka aamuun asti. Selvä opettaja tarkkailee tilannetta ja antaa lopuksi arvionsa oppilaan suorituksesta.

Toisen opettajan humalatilan aikaansaamiseksi tarvittu baari/ravintolalasku, kummankin opettajan palkat yölisineen, ajotunti ja taustamusiikiksi hankittu musiikki lisätään laskuun.

Paskalla autolla ajamisen tunti

Monesti autokoulun autot ovat hienoimmasta päästä: niiden sammuttaminen on vaikeaa, niissä on tehokas ohjaus, ne kiihtyvät hyvin eivätkä ole liian ärhäköitä. Uudella paskalla autolla ajamisen tunnilla oppilas astuukin esimerkiksi Ladan kuraisilla jalanjäljillä jatkavan Samaran puikkoihin. Ei ohjaustehostusta, ei ABS-jarruja, ei välttämättä edes toimivia mittareita! Ero autokoulun autoon on huomattava. Vaihteiden moninaisuus avautuu oppilaalle, kun Samara hyytyykin viidestäkympistä ylämäkeen kolmosvaihteella ajaessa.

Tunti lisätään laskutukseen.

Peltipoliisitunti

Maanteitä koristavat peltipoliisit tulevat viimeistään ajokortin jälkeen osaksi autoilijan arkea. Ne ovat vittumaisia, niiden takia joutuu hidastelemaan yllättäen, niissä saa aina pelätä saavansa sakot.

Peltipoliisitunti neuvoo perusvinkit peltipoliisien kanssa toimimiseen. Kuinka huomata peltikyttä ajoissa, kuinka ajaa mahdollisimman kovaa kameran ohi saamatta kuitenkaan sakkoja? Eräs vinkki on myös ajaa ylinopeutta ajavan auton perässä: jos kamera räpsähtää, se ehtii räpsähtää vain ensimmäiselle ylinopeutta kaahaavalle.

Tunti lisätään laskutukseen.

Pillurallitunti

Tunnilla oppilas pilistelee autokoulun autolla ympäri kaupunkia / kotipaikkakunnan toria. Poliisin huomiota pyritään välttämään, mopoilijoihin ja mopoautoihin osumista yritetään samoin välttää, tosin muutama isku ei koskaan ole pahaksi, onhan ne mopo-Jonnet aika ärsyttäviä. Musiikki laitetaan soimaan täysillä.

Mikäli oppilas tai ajo-opettaja päätyy saamaan ajon ansiosta pillua ja tunti pitkittyy, laskutukseen tulee pieni lisämaksu. Tämä on tietty epätodennäköistä, sillä autokoulujen kiesit ovat harvoin katu-uskottavimmasta päästä.


Tässäpä nämä! Ajokoulut saavat lisää rahaa, ja myös oppilas hyötyy uudenlaisilla kokemuksilla. Lisää vastaavanlaisia erikoistunteja saa ja pitääkin ehdottaa kommenteissa.
Kiitoksia Mirolle erinomaisesta ideasta pillurallituntiin!

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.