IRC-Galleria

Fucusa

Fucusa

http://pagesperso-orange.fr/jpdesm/pentagoraen/pages-en/dam-inside.html

Selaa blogimerkintöjä

Israelilainen historiantutkija Shlomo Sand romuttaa piintyneitä käsityksiä juutalaisesta historiankirjoituksesta. Sandin kirja Juutalaisen Kansan Keksiminen oli Israelissa 19 viikkoa myydyin kirja viime vuonna. Nyt kirja on käännetty englanniksi, eikä kohu sen ympärillä ole laantunut.
Professori Shlomo Sandin perusväittämä on, että toisin kuin yleisesti ajatellaan, juutalaisia ei karkotettu Jerusalemista toisen temppelin tuhon jälkeen vuonna 70 jälkeen ajanlaskun alun. Sandin mukaan Israelissa ja ympäri maailmaa asuvat juutalaiset eivät periydy muinaisen Juudan kuningaskunnan asukkaista, vaan he ovat eri kansojen käännynnäisiä. Tämän vuoksi juutalaisilla ei ole etnistä, historiallista oikeutta Israelin alueeseen.
Toisin kuin israelilaiset niin sanotut "uudet historioitsijat", jotka ovat kyseenalaistaneet Israelin valtion syntyhistoriaan liittyviä seikkoja, Sand menee vielä pidemmälleajassa taaksepäin. Hänen mukaansa juutalaiset eivät koskaan muodostaneet "kansallista rotua" jolla oli yhteinen alkuperä. Hänen mielestään kuvaus "vaeltavasta juutalaisesta"; on kansallinen myytti, jolla ei ole totuuspohjaa.
Loiko kansan kansallisuusaate?
Sandin mukaan juutalainen kansa "keksittiin" vasta 1800-luvulla, Saksan juutalaisten älykköjen keskuudessa jotka olivat saaneet vaikutteita saksalaisesta kansallisuusaatteesta. He piirsivät kuvan kansakunnasta, ei siis enää pelkästään uskonnollisesta yhteisöstä. Juutalainen kansa oli muodostanut kuningaskunnan, joutui maanpakoon ja palasi lopulta synnyinsijoilleen Israeliin. Tämä teoria palveli sionistisen liikkeen päämääriä.
Israelin itsenäisyysjulistuksen mukaan pakkomuuton jälkeen juutalaiset pysyivät uskollisena maalleen eivätkä koskaan lakanneet rukoilemasta ja toivomasta paluusta Jerusalemiin.
Sandin mukaan pakkomuuttoa ei koskaan tapahtunut, vaan se on alun perin kristittyjen kertoma myytti, rangaistus siitä että juutalaiset eivät omaksuneet kristinuskoa. Sand kirjoittaa, ettei löytänyt minkäänlaista kirjallisuutta pakkomuutosta, niin tärkeästä tapahtumasta juutalaisten historiassa.
Historiallisten käsitteiden uudelleen arviointia
Professori Sandin erikoisalaa on 1900-luvun historia ja erityisesti Ranska, eikä ole koskaan aiemmin tutkinut aikakausia, joista hän kirjoittaa. Tämä on ollut yksi pääkritiikin aihe: Sandin sanotaan hypänneen liian suuriin kenkiin ja "väärälle" aikakaudelle. Arvostelijoiden mukaan hän kirjoittaa asioista, joita ei ymmärrä.
Esimerkiksi heprealaisen yliopiston juutalaisen historian professori Israel Bartal arvosteli Sandia kovin sanoin Haaretz-lehdessä. Bartal muistuttaa, etteivät juutalaista kansallisuusaatetta tutkivat historioitsijat usko, että juutalaiset ovat etnisesti tai "rodullisesti" puhtaita. Myöskään varhaisen juutalaisuuden ajan käännytystyötä ole kielletä. Bartalin mukaan kirjassa ei ole yhtään uutta teoriaa.
Kirjalla on poliittinen agenda
Kirjan englanninkielistä versiota mainostetaan muun muassa historiaan erikoistuneen kolumnisti Tom Segevin sanoilla. Mutta Segev kertoi puhelimitse, ettei halua hänen nimeään liitettävän kirjaan. Hän pitää sitä mielenkiintoisena, mutta teos on ongelmallinen koska siinä ei esitetä pitäviä todisteita, lisäksi se on ideologinen kirja. Segevin mukaan kirja ei ole herättänyt kansallista itsetutkiskelua.
Sandin teos ei ole pelkkä historiakirja, vaan sillä on selvä poliittinen agenda. Sandin mukaan Israelin ongelmat johtuvat siitä, että se on etnokratia - juutalaisilla on etuoikeuksia muihin kansalaisiin nähden. Sand peräänkuuluttaa historiallisten myyttien kyseenalaistamista Israelin valtion oikeutukselle ja vaatii että Israelin pitäisi olla avoin yhteiskunta sen kaikille kansalaisille - myös arabiväestölle.
Radion kulttuuriuutiset / Sanna Negus, Jerusalem"

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.