IRC-Galleria

H_A_M_P_A_A_T

H_A_M_P_A_A_T

Suun terveyden asiantuntija

Syitä pahanhajuiseen hengitykseenKeskiviikko 04.02.2015 08:44



Pahanhajuisesta hengityksestä kärsii moni suomalainen. Hajun aiheuttaja löytyy useimmiten suusta. Pahaa hajua aiheuttavat ruoantähteet, voimakkaan hajuiset ruoka-aineet, hammaskivi, reikä hampaassa, erilaiset suun tulehdukset, kieli tai irtoproteesit. Joskus pahaa hajua saattaa aiheuttaa nielurisoihin kertyvät ”proput” eli vaalea ryynimäinen massa (ruoantähteitä ja bakteereita). Paha haju johtuu bakteerien erittämästä rikkiyhdisteistä. Pahanhajuiseen hengitykseen saattaa oma nenä tottua, ja usein sen haistavatkin kanssaihmisemme.

Askeleet raikkaaseen hengitykseen kulkee suunhoidon kautta. Huolellinen hampaiden harjaus sekä välien puhdistus on tarpeen päivittäin. Kieli kannattaa puhdistaa tarpeen mukaan. Jos kielen takapinnalle kertyy vaaleaa katetta, se kannattaa poistaa joko hammasharjalla, kielenpuhdistajalla tai ihan tavallisella pikkulusikalla kevyesti kaapien. Runsas vedenjuonti päivän mittaan huuhtelee suuta ja poistaa ruuantähteitä. Hammaskivenpoistossa kannattaa käydä hoitosuunnitelman mukaisesti säännöllisesti. Myös hammastarkastukset ovat tarpeen, jotta mahdolliset reiät löydetään ja paikataan.

Jos henki haisee edelleen vaikka suunhoito on kunnossa hampaita ja ikeniä myöten, saattaa syy pahanhajuiseen hengitykseen olla harvinaisempi. Niitä ovat nielun, nenäkäytävän tai poskiontelon tulehdukset, lapsilla suurentuneet kitarisat. Tällöin kannattaa mennä lääkäriin. Suun kuivuminen syljen erityksen vähenemisen tai suuhengityksen vuoksi aiheuttavat pahanhajuista hengitystä. Erityisesti aamuinen paha haju johtuu usein tästä. Joskus syy voi löytyä vielä syvemmältä keuhkoputkista tai ruokatorvesta. Myös voimakkaat nautinto- ja ravintoaineet voivat aiheuttaa uloshengityksen myötä pahaa hajua. Näitä ovat mm. valkosipuli, tupakka, alkoholi ja jotkin lääkeaineet.

Suuvesistä voi olla apua raikkauden tunteeseen, mutta itse hajun syitä ne eivät poista. Suuvesistä kannattaa aina valita alkoholiton versio. Myös ksylitolituotteiden käyttäminen raikastaa suuta ja kiihdyttää syljeneritystä, jolloin suu huuhtoutuu paremmin. Jos kärsii kovasti suun kuivumisesta, kannattaa juoda runsaasti vettä. Apteekista saa kuivalle suulle tarkoitettuja geelejä ja keinosylkeä, jota voi laittaa esimerkiksi yötä vasten suun limakalvoille.

Ylivoimaisesti suurin pahanhajuisen hengityksen aiheuttaja on kuitenkin suunhoidon laiminlyönti. Harjaa hampaat huolellisesti kahdesti päivässä ja puhdista hammasvälit päivittäin langalla, hammastikulla tai väliharjalla. Raikkaalla suulla on helpompi olla ja ystävätkään eivät ota hajurakoa!

Haiseeko hengityksesi?Keskiviikko 04.02.2015 08:49, 161 vastaajaa

Kärsitkö tai oletko koskaan kärsinyt pahanhajuisesta hengityksestä?
Oletko koskaan huomannut hengityksesi haisevan?
Milloin haju on voimakkaimmillaan?
  • Voit valita 4 vastausta.
Oletko yrittänyt ratkaista hajuongelmaa?
Tiedätkö yleisimmät syyt pahanhajuiseen hengitykseen?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.


Lähde:
Saarelma, O. Pahanhajuinen hengitys. 2014. Duodecim. Verkkojulkaisu. Luettavissa: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00645.

Kuva: Flickr.com: Tambako the jaguar. Hippo with the open mouth.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.