IRC-Galleria

H_A_M_P_A_A_T

H_A_M_P_A_A_T

Suun terveyden asiantuntija

Blogimerkintä

« Uudempi -

Urheiletko nuuskan ehdoilla?Keskiviikko 04.11.2015 12:27


Kuva: Suomen Syöpäyhdistys, www.pokalehuulessa.fi

Nuuska on terveydelle haitallista: se sisältää jopa 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin tupakka ja lisäksi yli 2 500 kemikaalia, joista lähes 30 aiheuttaa syöpää. Nuuskan käyttö on erityisen yleistä urheilevien miesten keskuudessa. Miksi ihmeessä on näin?

PALAUTUMINEN URHEILUSUORITUKSESTA HIDASTUU:
Nuuskan nikotiinin vaikutuksesta verisuonet supistuvat ja lihasten verenkierto vähenee. Verenkierron heikkeneminen lisää liikuntavammojen vaaraa ja hidastaa lihasten palautumista suorituksen jälkeen.

KESTÄVYYS JA VOIMA VÄHENEVÄT:
Nikotiini myös heikentää lihasten hapen ja ravintoaineiden saantia, minkä seurauksena lihaskestävyys, lihasvoima ja massa vähenevät. Myös vammojen paraneminen hidastuu.

SUORITUSKYKY LASKEE:
Nuuskan nikotiini nostaa verenpainetta ja sydämen sykenopeutta. Nikotiini vähentää sydämen lyöntikapasiteettia. Tällöin fyysinen suorituskyky heikkenee. Nuuskaava urheilija antaa muille turhaan
tasoitusta.

RISKI URHEILUVAMMOILLE:
Nuuskan nikotiini estää lihasten hermojen viestintää, vähentää verenkiertoa lihaskudoksissa ja vaikuttaa aineenvaihduntaan, siksi nuuskaa käyttävillä urheilijoilla on suurempi riski vammautua.
Tutkimusten mukaan nuuskaa käyttävillä urheilijoilla on 50 prosenttia suurempi riski saada lihas- ja luustovaurioita kuin nuuskaamattomilla. Sen lisäksi vammojen paraneminen kestää kauemmin.

VIEROITUSOIREET VIEVÄT KESKITTYMISTÄ:
Nikotiinilla on vaikutuksia, joiden myötä moni urheilija kokee nuuskan rauhoittavan ja piristävän. Nikotiini kuitenkin aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden. Ja jos elimistö ei saa nikotiinia, iskevät
vieroitusoireet kuten levottomuus, väsymys ja keskittymiskyvyn heikkeneminen. Nuuskan rauhoittava ja piristävä vaikutus johtuu siis vieroitusoireiden ”lääkitsemisestä” nuuskalla. Syntyy kierre, jossa helpottaakseen vieroitusoireita, urheilija tarvitsee nuuskaa.

ENTÄ MILTÄ NÄYTTÄÄ NUUSKAA KÄYTTÄVÄN SUU:


Kuvassa: Vetäytyneet ikenet, tummuneet ja kuluneet hampaat, limakalvovaurio paikassa, missä nuuskaa pidetään. Hyvin todennäköisesti suun omistaja kärsii myös pahanhajuisesta hengityksestä.

Nuuskaajan uhkana on myös suun ja nielun alueen syöpä.
Lue lisää: http://www.pokalehuulessa.fi/fakta.htm#top5

Mieti tarkkaan, annatko nuuskan häiritä elämääsi!

Testaa nuuskatietämyksesi täällä: http://www.paihdelinkki.fi/fi/node/1295

Lähde:
http://www.tyokalupakki.net/files/urheilu_ja_nuuska.pdf
http://www.pokalehuulessa.fi/fakta.htm#top5
http://www.fressis.fi/nuuska/lopettamisen-hyodyt

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.