IRC-Galleria

HenCha

HenCha

odottaa kesää

Hullut, pelaavat nuoretSunnuntai 12.10.2008 15:23

Kukkahattutäteys on yksi niistä ikuisuusasioista, jotka jostain syystä kulkeutuvat sukupolvesta toiseen. Aina löytyy jotain uutta ja tuntematonta, jonka syyksi voidaan vierittää yhteiskunnan pahoinvointi. Lueskellessani http://www.vaalipaneeli.fi -foorumia vastaani tuli ketju, jossa eräs henkilö oli (käsittääkseni) huolissaan vapaana kulkevista avohoitopotilaista:

"Ihmetyttää kun kaupungilla on varaa Kallioparkkiin mutta samaan aikaan mielenterveyspotilaita pistetään Letkunpuistoon kuleksiin.Sitten ihmetellään tekopyhästi kun aikoinaan Gerdt räjäytti naulapommin Vantaalla ja viime vuonna koulussa ammuttiin vesipyssyä kovemmilla ammuksilla.Jos tämmöinen mielenterveyspuolen säästöohjelma jatkuu niin ei tartte ihmetellä että myös kadulla riehunta kasvaa.Halutanko me lisää villin lännen meininkiä Ouluunkin?"

Vaikka en tarkkaan ymmärtänyt mikä oli ketjun aloittajan varsinainen ongelma, silmääni pisti eräs vastaus:

"Nuo mainitsemasi Letkunpuiston avohoitopotilaat ovat yleensä harmittomia ja lähes aina jonkilaisen tukitoimen piirissä, mutta entäs peruskoulunsa päättänyt nuorimies joka ei saa heikon koulumenestyksensä takia jatko-opiskelupaikkaa ja muiden nuorten opiskellessa hän käyttää kaiken valveillaoloaikansa väkivaltaisten tietokonepelien pelaamiseen.
Tälläinen nuori ei ole minkään seurantajärjestämän piirissä ja monesti vanhemmilla on ruusunpunaiset silmälasit joiden läpi he teini-ikäistä lastaan tarkastelevat.
On pelottavaa ajatella sitä mitä mahtaa tälläisen kenties heikolla itsetunnolla varustetun nuoren aikuisen päässä liikkua kun hän yön pimeinä tunteina pelaa tappopelejä ja kenties jossain vaiheessa lähtee purkamaan omia aggressioitaan todelliseen maailmaan."

Siis voi helvetti, pelaaminenhan se on se vaarallisin harrastus lapselle - just joo. Varmaan kaikki Suomen nuoret ovat sitten hulluja, sillä yli 75% nuorista harrastaa pelaamista ja eniten myydään juuri ns. väkivaltapelejä, jotka eivät ole kyllä läheskään niin väkivaltaisia kuin suurin osa elokuvista ja tv-sarjoista.

Suosittelisin kriitikkoja tutustumaan pelien maailmaan enemmän kuin katsomalla vierestä, ehkä jopa tutustumaan tutkimuksiin aiheesta ja ennen kaikkea vertaamaan pelejä ja esimerkiksi elokuvia keskenään. Kyllä se ainakin vielä toistaiseksi kunnon häiriintynyt materiaali löytyy elokuvien puolelta, esimerkkinä mainittakoon vaikka Dalin ja kumppaneiden “Andalusialainen koira” vuodelta 1928 (http://fi.wikipedia.org/wiki/Andalusialainen_koira), jossa on jo osattu tehdä sellaista materiaalia, mikä kuvottaa varmasti nykynuortakin.

Aina näemmä löytyy ihmisiä jotka syyllistävät “nuorison pahaa oloa” jollain uudella. Milloin se on sarjakuvat, milloin rock -musiikki, milloin TV. Tällä hetkellä kukkahattutätien suosiossa näyttää olevan pelien syyllistäminen.

Kun nuorisotyöttömyys saadaan Oulussa laskuun varmasti myös nuorten ongelmat vähenevät. Joutilaat kädet ovat paholaisen työkalu, kuten eräs sananlasku noin vapaasti käännettynä voisi mennä. Enemmän tulisikin kiinnittää huomiota niihin joilla ei ole mitään harrastuksia, ei edes pelaaminen vaan päivät ja yöt notkutaan kaupungilla, Letkunpuistossa ja muualla huudellen hävyttömyyksiä ohikulkijoille.

Eivätköhän ne syyt pahaan oloon löydy ihan jostain muualta, josta suurin on varmasti se, että nuorilla on liikaa vapaa-aikaa (Oulussa suurin nuorisotyöttömyys), nuorilta vaaditaan liikaa, vanhemmat alkoholisoituvat, avioerot ovat yleisiä jne.

Rouvalle voisi tehdä hyvää lukea esim tämä kirjoitus: http://tiede.fi/blog/?cat=6

Ohessa pieni lainaus:

Nuorten tekemät henkirikokset ovat olleet samalla tasolla vuosikymmeniä, ja luvut ovat alhaiset suhteessa vuosisadan alkuun tai muihin alhaisen väkivallan maihin (Suomen eurooppalaisittain korkeat henkirikosluvut selittyvät keski-ikäisten alkoholistien teoilla). Nuorten henkirikosten tekijöiden profiili poikkeaa täysin näistä julkisuudessa olleista gerdteistä ja auvisista. Ja tulevat tappajat ennemminkin kieltäytyvät kaikista psykiatrisista hoidoista kuin haluisivat niitä.

Jälkitutkimuksissa Jokelan kouluammuskelun taustalla eniten Auviseen vaikuttavana asiana olivat olleet Nietzschen kirjoitukset ja filosofia - pitäisikö nuoria siis kieltää lukemasta?

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.