IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Koirat ja koirapelko.Keskiviikko 24.03.2010 09:17

Tänä aamuna luin hesarista jutun jossa nainen sanoi että hänen lapsensa koirapelko lisääntyy kun koiria pidetään irti, eikä voi luottaa että ne on omistajiensa hallinnassa. Mietin pitäisikö kirjoittaa vastine.

Käy selvästi ilmi että lapsen käsitys ainoastaan heijastaa hänen äitinsä suhtautumista koiriin. Tapauksessa voi syyttää kahta asiaa ja kahdesta eri syystä. Koiran omistajaa voi syyttää ainoastaan siitä että hän rikkoo lakia. Lain mukaan koirat on pidettävä kytkettynä. Kaikki muu kaatuu tasan lapsen äidin harteille.

Miksi koiraa pitää pelätä jos se on irti? Koska se on arvaamaton, ja ei ole hallinnassa? Koira ei ole koskaan hallinnassa muuten kun etäisyyden suhteen jos koira on vihainen. Hihnalla voi säätää etäisyyden muihin. Toki koiraa voi käskeä, mutta jos se tottelee omistajaansa helposti, voi olla myös varma että se ei ole vihainen. Jos se on vihainen, se tarkoittaa sitä että se on ajautunut hermoheikoksi omistajansa epäjohdonmukaisuuden ja sitä kautta epävarmuuden kautta. Eikä siten varmasti ole omistajansa hallinnassa edes hihnassa muuten kun sen etäisyyden suhteen. Mitä arvaamattomuuteen tulee, niin koirasta näkee aina ennalta mitä se tulee tekemään. Aina. Koiran "arvaamattomuus" johtuu ainoastaan siitä ettei koiraa ymmärretä eikä koiraa osata lukea.

Keskieuroopassa koirat on aina irti kaikkialla. Ne kulkee omistajan mukana irti, irtokoirat kulkee irti. Koiran saa ottaa mukaan kauppaan jos haluaa, mutta koiraparkkiinkin ne voi jättää, taas irti. Tyttöystäväni todisti Prahassa kuinka saksanpaimenkoira matkusti sujuvasti metrolla paikasta toiseen, yksin.

Silti ihmisillä siellä ei ole ongelmaa asian suhteen. Ymmärrys koiriin on paljon suurempi kun täällä. Pohjoisena kansana meillä on maine siitä että olemme lähellä luontoa. Tämä pitää siltä osin paikkansa että asumme keskellä metsää. Mutta ymmärrämmekö luontoa? Vaikka asumme keskellä metsää, olemme vieraantuneet siitä yllättävän hyvin. Emme enää tunne eläimiä, vaan pelkäämme niitä.
Opetelkaa tuntemaan eläimet, ymmärtäkää mitä ne ovat ja miten ne toimivat ja miksi, ja opettakaa sama lapsillenne.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.