IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Suojavärit ja kuvioinnit.Perjantai 07.12.2012 14:19

257938146_3941b928a0.jpg
Yksi mies näki tämän kuvan facebookissa ja kysyi: "Mistä se mato tietää että linnut pelkää käärmeitä". Siitä tiesin että tämä blogimerkintä oli tehtävä.

Kyseessä on siis perhosentoukka jonka takapäässä on nämä pisteet. Tämä saa linnut luulemaan sitä pieneksi käärmeeksi ja pysymään poissa. Ja ei... sillä perhosentoukalla ei ole hajuakaan miksi.

Miten tällainen pääsee muodostumaan? Tässä tulee luonnonvalinnan perusmekanismi. Se johon koko homma perustuu. On erilaisia toukkia erilaisilla kuvioinneilla. Aivan samoin meille voi tulla syntymämerkkinä erilaisia kuviointeja tms. Ne on usein perinnöllisiä, toisin kun esim. luomet.

Jos sitten käy niin että tällainen kuviointi tulee, ja linnut pelkää sitä. Tätä toukkaa ei syödä, ja se jatkaa lisääntymistään rauhassa. Se mitä tapahtuu käytännössä on, että tämän kuvioinnin aiheuttava geeni jatkaa matkaa. Näitä voi tapahtua useampia, tai sitten tämä voi olla vaan kertatapaus. Jos tämä on kertatapaus, geenin täytyy levitä enemmän ennen kun tämä alkaa vahvistua. Kuitenkin, mutaatiot tapahtuu asteittain. Usein geeni rakentuu vähitellen ja kun se viimeisen mutaation jälkeen on se aktivoituu. Se viimeistä vaille valmis versio on kuitenkin levinnyt jo moneen yksilöön, jolloin se voi alkaa esiintyä populaatiossa kun muillekin tulee se viimeinen mutaatio.

Geeni leviää useampaan yksilöön sukupolvien aikana. Sitten se on niin monella että geeni alkaa vahvistua. Se tapahtuu siten, että yksilöt joilla on molemmilla tämä geeni alkaa tehdä jälkeläisiä keskenään, ja geenin esiintyminen jälkeläisissä kasvaa. Ne joilla tätä ei ole päätyy linnun suuhun hyvin todennäköisesti. Prosentuaalinen osuus populaatiosta joilla on tämä kuvio kasvaa jatkuvasti. Lopulta käy niin niin kun tässä on käynyt. Kaikki muut yksilöt on syöty paitsi ne joilla on tämä kuviointi. Tässä vaiheessa kuvioinnista tulee populaatiolle tunnusomainen ominaisuus joka on jokaisella yksilöllä.

Homma ei kuitenkaan jää vielä tähän. Itse kuviointi voi muuttua matkalla. Periaateessa jokaisessa sukupolvessa on mahdollista tapahtua muutos kuviossa. Jos se on parempi, linnut pysyy paremmin poissa. Jos huonompi, niin tulee syödyksi. Tällä tavoin ominaisuus jalostuu. Ja miten pitkälle se voi jalostua?

Todella pitkälle. Tässä toinen laji jolla homma on viety kirjaimellisesti loppuun asti:
ahhhh.jpg
Tämä kuviointi on periaatteessa väärinpäin, koska se on vatsan puolella. Mutta kun toukka roikottaa peräpäätään, efekti huijaisi ihmistäkin.

Tässä yksi laji jolla kuviointi on keskellä selkää:
http://www.thefeaturedcreature.dreamhosters.com/wordpress6/wp-content/uploads/2012/10/Screen+shot+2012-06-04+at+11.28.10+AM2.png

Tämä seuraava vaatii vielä kehittelyä mutta se kuitenkin toimii jo. Ilmeisesti lintu ei välitä onko käärmeellä kaksi vai neljä silmää :)
http://twistedsifter.files.wordpress.com/2012/01/caterpillar-that-looks-like-a-snake-elephant-hawk-moth-4.jpg

Ja miksi otsikossa on mainittu suojavärit? Ne tulee täsmälleen samalla periaatteella.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.