IRC-Galleria

Kosmosshamaani

Kosmosshamaani

Meidän itsemme on oltava se muuttava puoli Jumalan toiveiden myötä.

Son mietiskelystäPerjantai 12.03.2010 04:35

Son mietiskelystä


Alkuperäinen intialainen mielenhiljaisuutta tarkoittava sana on dhyanna (lue:dhjaana), josta tulee kiinalainen ääntämys chan (lue: tshan), korealainen son ja japanin zen. Tavallisesti se käännetään mietiskelyksi tai meditaatioksi, vaikka se ei viittaakaan miettimiseen, vaan pikemminkin olemisen suoraan kokemiseen turhia miettimättä. Muita mahdollisia käännöksiä ovat hiljentyminen, syventyminen sekä kontemplaatio eli katseleminen. Täsmällisen suomalaisen sanan puuttuessa voimme puhua mietiskelystä.

Mietiskely on mielen selkeytymistä, hämmennyksen lakkaamista. Kun mielemme on avoin ja selkeä, voimme tarkastella tapahtumien kulkua, ymmärtää paremmin sekä itseämme että maailmaa ympärillämme ja oppia elämään viisaasti, niin että emme aiheuta tarpeetonta kärsimystä sen paremmin itsellemme kuin toisillekaan. Chania mielenselkeyttä, voimme harjoittaa hetkestä hetkeen niin istuessamme, kävellessämme kuin jokapäiväisissä toiminnoissammekin.

Chania on lähestyttävä tervehenkisesti, maanläheisesti. Siinä ei ole kyse eksotiikan kaipuusta eikä pinnallisesta new age - harrastuksesta. Siinä ei pyritä yliaistillisten kokemusten saavuttamiseen, näkyjen näkemiseen tai mystisten värähtelyjen kokemiseen. Chan vapauttaa herkkäuskoisuudesta. Ihmisen tulisi oppia ajattelemaan ja tiedostamaan itse, silloin heitä ei voi huijata. Ajattelemalla perinpohjaisesti ylitämme käsitteisiin tarrautuvan ajattelun. Chan-elämäntapa mahdollistaa laajaulotteisen tutkimusretken, joka johtaa omakohtaiseen oivallukseen.

Mielenselkeys tapahtumien virrassa elää ja liikkuu. Siihen ei voi tarrautua eikä sitä voi jähmettää opinkappaleiksi. Chan on poluton polku, johon eivät päde sen enempää tavanomaiset uskomukset kuin filosofiset määritelmät, vaikka sen ympärillä on vuosituhansien kuluessa kutoutunut uskonnollisia muotoja, filosofista ajattelua ja taideperinteitä. Chanissa käytetään menetelmiä, mutta syvimmältä olemukseltaan se on kaikki kaavat ylittävä epämenetelmä. Chan piilee mahdollisuutena meissä kaikissa. Hetkinä, jolloin katselemme omia touhujamme huumorimielellä, chan pilkistää jostain mielen sopukasta.

Mietiskely paljastaa alitajunnan sisältöä, joka tavallisessa elämässä ei nouse tietoisuuteen. Alitajunnan hämäristä sopukoista saattaa pulpahtaa torjuttuja asioita. Siksi on muistettava, että hiljainen mietiskely sopii ihmisille, joilla ei ole vaikeita mielen ongelmia ja jotka ovat valmiita kohtaamaan tajuntansa eri puolet. Mietiskely ei ole psykoosin hoitokeino. Mielensairauksien vuoksi hoitoa saaneiden tulisi keskustella hoitavan tahon ja chan- opettajan kanssa ennen mietiskelyn aloittamista. He tarvitsevat ohjausta, joten heidän ei tulisi mietiskellä omin päin.

Chanin perusmietiskelymuotoja ovat hengityksen laskeminen, hengityksen seuraaminen, mielen katseleminen, pelkkä istuminen ja kävelymietiskely. Hengitysmietiskely sopii useimmille ihmisille perusmietiskelyksi. Se edistää keskittyneisyyttä ja luo pohjan tietoisena olemisena olemiselle.

Teksti on Tae Hye sunimin (Mikael Niinimäki) kirjasta "Suomalainen Zen opas"

Käytännön neuvoja
Mietiskelyä varten on hyvä pukeutua väljiin vaatteisiin, jotka mahdollistavat hengityksen vapaan kulun eivätkä hankaloita verenkiertoa. Vältä kiristäviä vöitä. Asun tulisi olla siisti esimerkiksi sävyisän värinen verryttelypuku. Pyrimme Istumaan selkä suorana tyynyllä tai mietiskelyjakkaralla. Hyvä istuma asento auttaa hengitystä liikkumaan vapaasti ja lisää keskittyneisyyttä. Lysähtänyt asento johtaa ajatusten harhailuun ja jäsenten kipeytymiseen. Olemme hankkineet uusia jakkaroita ja tyynyjä joten sinun ei tarvitse ottaa mitään mukaan. Vältä syömistä, ja runsasta juomista pari tuntia ennen harjoitusta. Voit välttää myös kahvia, tupakointia tai piristävien juomien nauttimista, koska ne kiihdyttävät mieltä ja voivat vaikeuttaa tyyneyden saavuttamista

Harjoitus koostuu kahdesta istumamietiskelyjaksosta, joiden välissä on n 8 - 10 min kävelymietiskely. Luemme jonkun buddhalaisen suutratekstin (opetustekstin) tai runon. Juomme teetä ja keskustelemme harjoituksesta tai muista esiin nousevista asioista.

Keräämme tilaisuuksissamme vapaaehtoisen maksun.
Yhdistyksellemme harjoitustila maksaa, joten voit osallistua millä tahansa summalla kustannuksiin ja harjoittaa antamisen hyvettä eli dana paramitaa. Munkki Tae Hye sunim mielestä on tärkeätä, ettei ole mitään kiinteää kerta maksua, vaan ihmiset voivat osallistua vapaaehtoisella lahjalla.

Aikataulut ja tapahtumat
Ajankohtaisimmat tiedot tapahtumista löydät tapahtumakalenterista.


Munkki Tae Hye sunim on kunniapuheenjohtaja yhdistyksessämme. Hän on toiminut opettajana ja ohjaajana monen vuoden ajan. Tae Hye sunim on tavoitettavissa kauttamme hänen Suomen vierailujensa yhteydessä.
Tietoa Musang-am temppelistä Italiassa, jossa Tae Hye sunim toimii apottina (chuji-sunim).
Kuvia Musang-am temppelistä

Jos sinulla on kysymyksiä, voit soittaa Juha Vajramitra Leinoselle puhelin: 0405218086 tai sähköpostilla:

http://www.buddha-dharma.info/

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.