IRC-Galleria




Venäjän miestappiot Saksaa, Itävalta-Unkaria ja turkkilaisia vastaan olivat kasaantuneet vuoteen 1917 mennessä sellaisiksi, että venäläisten tyytymättömyys hallitsijoitaan kohtaan alkoi purkautua vallankumouksellisena liikehdintänä. Helmikuussa tsaari Nikolai II luovutti valtansa pois ja lokakuussa kapinallisten punainen siipi eli bolsevikit nousivat valtaan tärkeimmillä alueilla. Suomen eduskunta näki ainutlaatuisen sauman itsenäistymiseen, ja hyväksyi tästä senaatin esityksen 6.12.1917.

Idea maamme todellisesta itsenäistymisestä oli esitetty ensimmäisen kerran ihan julkisesti 31.3.1917. Tuolloin Pehr Evind Svinhufvud sattui palaamaan Siperiasta, joka oli ilmeisesti opettanut häntä sen verran, että seuranneessa kansanjuhlassa uskallettiin nostaa riippumaton Suomen valtio esiin. 18.7 eduskuntamme sääti valtalain, joka nosti sen ylimmäksi valtiomahdiksi ohi tsaarin ja suuriruhtinaan. Tämähän oli suuri harppaus demokratian suhteen, koska kaapin paikkaa viime kädessä ei enää määrittänyt yksi monarkki (diktaattori), vaan kansan valitsema edustuselin. Harmi vain, että Venäjän väliaikainen hallitus hajotti eduskunnan, joten valtalaki jäi käytännössä mitättömäksi. Eipä siinä muuta kuin järjestämään uusia vaaleja… Muistakaa muuten äänestää kuntavaaleissa (pitäis varmaan itekin)!

Tosiaan lokakuussa bolsevikit toveri Leninin, joka muuten asusteli useasti Suomessa, johdolla kaappasivat vallankahvan omiin käsiin. Tässä vaiheessa meikäläisillä porvareilla tuli luonnollisesti kova kiirus saada tämä maa itsenäiseksi. Itse asiassa myös sosiaalidemokraatit ajoivat itsenäisyyttä, mutta neuvotellen ensin Neuvosto-Venäjän kanssa. Saattaapi olla, että ne neuvottelut olisivat venyneet kuin Länsimetron rakennus… Noh, kun itsenäisiksi oli jo julistauduttu, Lenin kyllä suostui paperin allekirjoittamaan 31.12.1917 ensimmäisenä vieraan vallan edustajana. Ruotsi, Ranska ja Saksa uskalsivat heti tämän jälkeen tunnustaa uuden valtiomme, mutta vaikkapa Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Italia antoivat meidän odottaa jopa puolitoista vuotta hyväksyntäänsä! Eipä taidettu tätä juuri koulun historiantunneilla korostaa.

Kommunistihallinto puolestaan myönsi itsenäisyyden, koska se uskoi työväestön ottavan Suomessa vallan joka tapauksessa, kuten piti tapahtua kaikkialla maailmassa ennen pitkää. Oikeastaan Lenin ennusti oikein sisällissodan puhkeamisen, mutta arvasi vain voittajan väärin. Ja maamme sosiaalidemokraattien valtuuskunta kävikin tervehtimässä häntä kaksi kertaa joulukuussa 1917 vakuuttelemassa, että itsenäisyys tukee vallankumousta Suomessa. Tällöin porvaristo ei voisi enää käyttää aseenaan luokkataistelussa omana ajatuksenaan markkinoimaansa itsenäisyysvaatimusta. Ikävä kyllä luokkataistelun aseet vaihtuivat astetta järeämmiksi...

Tästä yhteisöön
100 vuotta suomalaista tarinaa

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.