IRC-Galleria

MasterTool

MasterTool

Pierdolenie o Szopenie

Selaa blogimerkintöjä

Hummani heiTorstai 12.11.2009 17:38

Ote päivän Hesarin mielipide-osastolta:

"Turussa arkeologinen tutkimus painottuu Ruotsin vallan aikaan. Heimojemme rautakausi on unohdettu ... Syynä tähän on se että Turku (Åbo) tahtoo korostaa kuuluvansa Itämeren piirin läntiseen kaupunkiperinteeseen. Ikiomaa itäisen kulttuurin (Venäjä ja Baltia) perintöä vähätellään ja vierastetaan."

Näin kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidepalstalle Jukka Paaso, arkkitehti Turku. Paason ajatukset herättävät tiettyä vastakaikua minussa. Seuraavassa erittelen näitä. En halua kuitenkaan arvottaa sitä kumpi sinällään on parempaa, läntinen vai itäinen kulttuuriperintö.

Suomalaiset ovat vain osa Itämeren suomalaisia heimoja, laajemmin suomalaisugrilaisia kansoja, joista suurin osa asuu Venäjällä, nykyään tosin valtaväestöön monien muiden tavoin sekoittuneina.

Suomalaisia ja puolalaisia yhdistää samankaltainen tyhmänylpeys itänaapureitaan kohtaan (jonka he itse saavat taas saavat kokea omilta länsinaapureiltaan). Puolalaiset ja suomalaiset ovat kansoja joilla on itäinen alkuperä, mutta vuosisatojen aikana on suurelta osin omaksuttu läntinen kulttuuri. Molemmilla kansoilla on tietty idänromantiikka, joka valitettavasti on historiansaatossa näyttäytynyt isännän elkeisenä suhtautumisena itänaapureitaan kohtaan. Tässä ollaan hyvin lähellä läntistä imperialismia.

Jatkosodan aikana historian saatossa läntisiksi muuttuneet heimoveljet saapuivat valloittajina Itä-Karjalaan, jossa nämä pyrittiin kansallisesti herättämään suomalaisiksi, vaikka heillä, yksinkertaista elämää elävillä karjalaisilla oli kulttuurillaan paljon lähempänä alkuperäistä (josta suomalaisetkin tulivat) säilynyt elämänmuoto.

Yhteiskunnallisesti Suomi ja Ruotsi muistuttavat paljon toisiaan (tai siis Suomi muistuttaa paljon Pohjoismaita vuosisatojen vaikutuksen jälkeen, ja paljolti hyvä niin), mutta suomalaisten ihmisten alkuperä ei ole lännessä. Suurimmalla osalla suomalaisten sukulaisista lukee passissaan Venäjä. Suomi ja Viro muodostavat vain läntisen poikkeuksen muiden itäisten sukulaistensa joukossa.

Myöskään suomalaiset eivät koskaan olleet viikinkejä toisin kuin skandinaavit. Suomalaisten ihmisten alkuperä on aivan muualta kuin skandinaavien. Väittäisin että suomalaisia lähimpänä ovat virolaiset, sitten muut baltit, ja myös läntisen Venäjän pohjoisosalla elää paljon nykyään venäläistyneitä karjalaisten jälkeläisiä. Samoin koko ajan valtaväestöön sulautuvia suomalaisugrilaisia heimoja elää pitkin suurta Venäjää.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.