IRC-Galleria

Quatermass

Quatermass

This is not a beak, my lovely child. It is a claw! For I am the finger!

Selaa blogimerkintöjä

Vähän vanha uutinen jo, mutta pistetään nyt joka tapauksessa kun itsekin luin vasta äsken.
Teksti kokonaisuudessaan lainattu täältä: http://piraattiliitto.org/uutiset/2009/01/ruotsin-poliisi-haluaa-vapaan-paasyn-nettikayttajien-henkilotietoihin

Pe, 23/01/2009 - 17:02

Selvitysmies Stefan Reimer jätti tänään Ruotsin oikeusministerille Beatrice Askille osamietinnön (PDF) poliisin työmenetelmien uudistamista koskevasta selvitystyöstään. Selvitysmies ehdottaa, että poliisille annettaisiin käytännössä vapaa pääsy netistä poimittujen IP-osoitteiden takana olevien nettikäyttäjien henkilötietoihin. Aiemmin nettikäyttäjien yksityisyydensuojan murtaminen on edellyttänyt epäilystä sen verran vakavasta rikoksesta, että siitä voi olla seurauksena kahden vuoden vankeustuomio. Selvitysmies Reimer ehdottaa tämän yksityisyydensuojan 'turvarajan' poistamista, jolloin poliisi voisi vapaasti jäljittää kenen tahansa sähköistä viestintää epäillessään tätä esimerkiksi herjauksesta, näpistelystä, ajokortitta ajamisesta tai vaikkapa vähäpätöisestä tekijänoikeusrikkomuksesta.

Kiinnostavaa Reimerin mietinnössä on se, että hän käyttää Ruotsissa eduskuntakäsittelyssä olevaa IPRED-lakia perusteena nettikäyttäjien yksityisyydensuojan romuttamiseen. Reimerin logiikkana on se, että koska IPRED-lain myötä tekijänoikeusteollisuus on saamassa osittain pidemmälle meneviä oikeuksia nettikäyttäjien henkilötietojen saamiseksi kuin mitä poliisilla on, poliisin tulisi saada itselleen myös samat oikeudet.

Piratpartietin puheenjohtaja Rick Falkvinge toteaa puolueen lehdistötiedotteessa: "Poliisilta ei ehdotuksen mukaan vaadittaisi edes tuomioistuimen päätöstä nettikäyttäjän henkilötietojen saamiseksi IP-osoitteen perusteella. Pelkkä yhteydenotto operaattoriin riittäisi. Tämä merkitsisi sitä, että sellaiset liikennöintitiedot, joiden avulla on mahdollista kattavasti kartoittaa henkilön yksityiselämä, jäisivät täysin vaille yksityisyydensuojaa." Falkvinge epäilee, että poliisi haluaa käyttää laajennettuja valtuuksiaan myös tiedostonjakajien jahtaamiseen. "On merkillepantavaa, kuinka perustavia kansalaisoikeuksia ollaan enenevässä määrin purkamassa vallanpitäjien pyrkiessä kääntämään kelloa taaksepäin aikaan, joka on jo kaukana takanapäin. Historia tuntee monia vallanpitäjiä, jotka ovat asettuneet vuorovettä vastaan ja vaatineet sitä pysähtymään 'lain nimissä'. Ainoa asia, missä he ovat onnistuneet, on kastua läpimäräksi ja saada itsensä näyttämään typeryksiltä."

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.