IRC-Galleria

Ihmisen evoluutio on viimeisten kymmenen tuhannen vuoden aikana ollut noin sata kertaa nopeampaa kuin aikaisemmin. Eroamme 5000:n vuoden takaisista esi-isistämme enemmän kuin he eroavat 400 000:n vuoden takaisista neandertaleista. Mikään ei osoita että geneettisen kehityksen vauhti olisi hidastumassa. Päinvastoin, alan tieteilijät antavat ymmärtää että tahti kiihtyy jatkuvasti. Jos se on (suhteellisen) hiljattain kiihtynyt satakertaiseksi, se viittaa eksponentiaaliseen kasvuun.

Kunhan tätä kiihtymisen ilmiötä käsittelevä tiede, kybernoiva teknologia, ja geneettinen manipulaatio kehittyvät, ampaisee evoluutiossa vielä ihan uusi vaihe käyntiin. Jos evoluutio siihen asti oli sellaista 100-1000-kertaista muihin lajeihin verrattuna, niin voipi olla että se kiihtyy niin paljon että meidän on sitä nyt hyvin vaikea ylipäätään käsittää. Se mitä pidetään utopistisena, tai vasta "vähintään miljoonien vuosien päässä" saavutettavissa olevana, voi olla ihan nurkan takana. Tekoälyyn ja koneelliseen prosessointiin (löyhästi) integroitu ihmismieli on tuskin monenkaan sukupolven päässä.

Sitä aikaisemmin tullaan toki näkemään aivojen sähkömagneettisilla aalloilla ohjattuja vehkeitä. Meidän nykyihmisten aivot eivät todennäköisesti kykene kovin hienovaraiseen "ohjaukseen", tai pikemmin kommunikointiin sellaisten laitteiden kanssa. Nuoresta asti laitteen käyttöä opettelevalle tilanne on eri, ja hänen jälkeläisellään sitten taas vielä helpompaa. Myöhemmin opitaan rakentamaan kone samankaltaisista osista kuin aivotkin. Ihmisen ja koneen raja tulee hämärtymään ja roimasti.

Jonain päivänä voidaan myös erityisesti suunnitella kyberneettinen laite joka sopii jälkikasvun geneettiseen profiiliin. Niinkun että isillä on vielä Härpäke-Järjestelmä 2, mutta kun pikku-Ismo syntyy niin sitä varten on geenikartoituksen avulla sitten neuroteknisesti kustomoitu versio 3, tyyppi Y valmiina :D

Jotkut futuristit kuvailevat myös ns. geneettisen adaptaation kyber-varusteille. Eli että biologinen evoluutio mukautuisi tekniseen. Joko geenimanipulaation avulla, tai miksei itsestäänkin. Tämä istuu teoriaan eri evoluutioiden (biologinen, kulttuurillinen, tekninen) yhdentymisestä. Kulttuurinen ja biologinen evoluutio ovatkin jossain määrin lomittuneet, tästä todisteena ihmisen korvan sisällä olevat kuuloelimet. Yksikään laji ei kykene yhtä tarkkaan ääniaaltojen käsittelyyn korvillaan. Vaikka apinalle antaisi ihmisen aivot, sen olisi silti hankala ymmärtää ihmisen puhetta. Ensimmäiset viitteet ihmisen yrityksistä laskea aikaa, ovat suunnilleen saman ikäisiä kuin ensimmäiset viitteet kehittyneemmästä korvan rakenteesta. Biologisen kehityksen voidaan siis sanoa mahdollistaneen, joidenkin mielestä ehkä jopa "tarkoituksellisesti", koko kulttuurimme kehityksen.Vaikuttaa ehkä vähän hörhöltä tekstiltä, mutta mielestäni on aika selkeää että jo lähitulevaisuudelta on odotettavissa läpimurtoja joista emme kuitenkaan vielä tiedä. Ihmiskunnan evoluutio on, yllätys yllätys - meille täysin ennennäkemätön asia. Alan johtavat tieteilijät ja visionääritkään eivät tarkalleen pysty kertomaan mitä tuleman pitää. Jos väittävät pystyvänsä, älkää uskoko.

Siitä kuitenkin on tieteelliset todisteet että ihmiskunnalla menee aika lujaa, ja kiihtymiselle ei näy loppua. Pitäkää kiinni.


Lisää:

NBC:n tiedesivu, ja sieltä Future of man, josta kohdat numan, cyborg ja astran on mielenkiintoisia. Niiden vieressä olevat aikaennusteet eivät taas perustu yhtään mihinkään, jonkun moukan ääripessimistinen näkemys varmasti.

How Stuff Worksin artikkeli aiheesta, videonpätkä ja kaikki

Scientific American kulttuurin vaikutuksesta evoluutioon

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.