IRC-Galleria

koulukiusaaminen..Perjantai 04.07.2008 16:50


TEKIJÄN OIKEUDET OMISTAA RauzkaArtikkeli Iltalehden Koulukiusauksen vastustamiskamppanijasta


Ekaluokkalaisen Jessen vaatteet ja reppu oli revitty rikki, pyörä heitetty ojanpenkkaan.

Äiti yritti kysyä, kuka tätä teki - ja miksi.

Jesse on roteva ja kasvanut pituutta vähän muita poikia hitaammin. Sen ymmärsivät kiusaajat jo kuusi-seitsemänvuotiaina: "Liian läski trampoliiniin."

- Pojat on poikia, rehtori viittasi kintaalla, kun äiti oli puoli vuotta käynyt hyödytöntä kirjeenvaihtoa luokanopettajan kanssa.

Hetkellistä helpotusta tuli, kun äiti soitti suoraan kiusaajan vanhemmille. He suhtautuivat heti vakavasti ja ihmettelivät, miksei koulu ollut maininnut asiasta mitään. Ei yhtä kirjelmää reissuvihkon välissä.

- Minulta on mennyt kaikki luottamus koulun aikuisiin näinä vuosina, äiti sanoo.

Itsetuhoisia ajatuksia

Nyt 12-vuotias Jesse on ollut koulukiusattu kuusi vuotta, oikeastaan koko oppitaipaleensa ajan. Hän on ollut psykiatrisessa hoidossa itsemurhariskin vuoksi yhdeksänvuotiaana.

- Poika itki ja itki ja sanoi, että olisi parempi, jos häntä ei olisi olemassakaan, äiti kertoo.

Varttuessa kiusaaminen on muuttunut lapsekkaasta tönimisestä ja tavaroiden rikkomisesta julmiksi, särkeviksi sanoiksi. Kouluakin on vaihdettu, tuloksetta.

Irvailua vanhoista farkuista

Äiti näki hiljattain luokkakaverin lähettämän messenger-viestin: "Et tainnut saada uusia farkkuja, kun ootte niin köyhiä."

Yksinhuoltajan sydämessä kivisti jotain syyllisyyden ja vihan väliltä, ja hän olisi halunnut luvata pojalle housut vaikka viimeisistä senteistä.

- Yritin sanoa lapselle, että et rahalla ei saa oikeita kavereita. Olen aika neuvoton, mitä tehdä.

Pojan elämän valopilkku on syksyllä hankittu koiranpentu. Siitäkin kiusaajat ovat keksineet irvailtavaa ja kulkevat Jessen perässä "wuff, wuff" hokien.

Jesse mursi yhden kiusaajansa ranteen. Äiti ei ole poikansa tekosesta ylpeä eikä sitä hyväksy - mutta ei liioin ihmettele.

Kiekkokentillä paha unohtuu

Kiusaaminen on tuonut tyypilliset psykosomaattiset oireet: päänsäryn, ilottomuuden. Kouluun lähtö on vastenmielistä joka ainoa aamu.

Viime viikolla tilanne kärjistyi koululla jälleen.

Jesse sai tunnin jälki-istunnon, koska oli sytyttänyt koulun pihalta löydetyn, vanhan raketin tuleen.

Välituntivalvonnassa oli kaksi opettajaa, jotka saattoivat todistaa, ettei idea ollut Jessen päästä lähtöisin. Kuusi poikaa oli yleisönä, kun Jesse hyväksyntää hakien ja painostuksen alla sytytti liekin.

- Onko Jesse niin nössö vai, ettei uskalla pistää hanttiin, kysyi rehtori äidiltä neuvotteluissa.

Lukkoon mennyt ja itkevä poika vietti illan sairaalan psykiatrisessa päivystyksessä.

- Olen niin äärettömän pahoillani ja vihainen. Äitinä minulla on syyllinen olo, että mitä minä olen tehnyt niin väärin, kun lastani kiusataan koko ajan. Millä konsteilla minä voisin auttaa, lohduttaa, helpottaa, kun koulu ei tee mitään, hän kysyy.

On yksi paikka, jossa Jesse unohtaa kiusaamisen ja on vahvoilla: Kaukalo.

Jääkiekkoharjoituksiin häntä ei tarvitse kahta kertaa käskeä.

"Äiti, onneksi mä oon yhdessä asiassa hyvä."

(Jutussa esiintyvän pojan nimi on muutettu.)

|

Mitä tästä voimme päätellä?
Koulukiusausta ei oteta nykyään tarpeeksi vakavasti.
Naurettavinta mitä tiedän on tämän jutun, myös monien muiden juttujen perusteella itselläni tullut käsite että jos kiusauksen kohteen vanhemmat eivät ole isossa arvossa (mm. jonkun tietyn yhtiön johtavassa asemassa) kiusaukseen ei tunnuta puuttuvan.
Koulukiusaus alkaa aina pienistä asioista. Mutta kun pieniä palasia kertyy yhteen se alkaa muodostua suureksi kokonaisuudeksi, ihan kuin palapeliä kasaisi.
Tässäkin tapauksessa mitä KOULUN REHTORI teki? EI YHTÄÄN MITÄÄN.
Naurettavaa että monet tuhannet lapset ja nuoret tänäkin päivänä meidän "suloisessa suomessamme" kärsivät näinkin väärästä asiasta.
Ajatelkaapa että tässä artikkelissa jo 12-VUOTIAALLA on ollut harkinnassa ITSEMURHA. Koulukiusaus ei ole, eikä koskaan tule olemaankaan pieni asia. Se on vakava asia johon puututaan liian hennoin ottein.

KAIKKI KIUSAAJAT!
Ajatelkaapa jos tämä ihminen on ollut 9-vuotiaana hoidossa itsemurhayrityksen vuoksi ja TÄMÄ POIKA ITKEE KUINKA OLISI PAREMPI JOS HÄNTÄ EI OLISIKAAN! Miettikää omia kiusantekojanne. Miettikää että pienikin pilkka voi satuttaa ihmistä todella paljon.
Tämä kiusaus vaikuttaa myös (kuten artikkelissakin lukee) alitajuisesti siihen että tehdään typeriä tekoja että saataisiin hyväksyntää.
Ja vaikka tämän "Jessen" äiti ei ole siitä ylpeä että hän mursi kiusaajan ranteen, olen itse sitä mieltä että se oli pientä ja oikeutettua verrattuna uhrin omaan henkiseen ellei fyysiseenkin tuskaan.

VANHEMMAT, OPETTAJAT JA REHTORIT!
Arvostusta niille ketkä puuttuvat asioihin, ja te ketkä kuittaatte asiat "pojat ovat poikia" asenteella saisitte hävetä! Jokainen ihminen on yhtä arvokas rahasta riippumatta ja jos te olette niin järjestelmällisesti sokeita tässä asiassa eikä teillä ole minkäänlaista moraalia tai empatiaa suosittelen harkitsemaan alanvaihtoa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.