IRC-Galleria

iPhone 5Torstai 13.09.2012 02:18

Apple julkaisi uuden "ihmepuhelimensa" tänään. Mitäs uutta tarjotaan? Lähde Taloussanomista sekä ilta-sanomista. (Toim.huom. arvostan ilta-sanomia niin paljon, että en edes vaivaudu kirjoittamaan sitä isolla.)

"Tällainen on uusi iPhone: Laite 18 prosenttia ohuempi kuin iPhone 4. Ohuin ja kevyin koskaan, Cook kehui."

Jaahas. iPhone 4 on 9.33mm paksu, joten 18% ohuempi tarkoittaa 7.65mm paksuutta. Ihan vaan uteliaisuuttani googletin, ja Huaweilla on vielä ohuempi, 6.68mm paksuinen puhelin. Apple - fail.

"Siinä on neljän tuuman eli 10 senttimetrin näyttö, kun se aiemmissa iPhone-malleissa on ollut 3,5 tuumaa eli noin 9 senttiä. Apple ei siis kasvattanut puhelimen kokoa liian suureksi käteen. Resoluutio on 1136 X 620."

Edellisen ipuhelimen resoluutio on 640×960. Eli kuvasuhde siis muuttuu, leveys pysyy samana, ja puhelimen pituus kasvaa. Onko se sitten hyvä? Sovelluskauppiaille ja koodareille ehkä, kun softat pitää vääntää ja kääntää eri kuvasuhteelle. Lumia 920:ssa resoluutio on 1280 x 768, ja puhelin on varustettu 4.5" näytöllä. Eli näytön tarkkuus on huomattavasti parempi. Tietokoneissa tuo 1280 x 768 on huomattavan yleinen, joten se ehkä näyttääkin vaakatsossa luonnollisemmalta.

IMO nykyiset puhelimet ovat olleet jo pitkään liian suuria käsiin, ja ennen kaikkea taskuihin.

"Laitteen sisällä pyörii A6-suoritin. Sen pitäisi olla kaksi kertaa nopeampi kuin muissa iPhoneissa. Parannuksia on myös Siri-äänentunnistusohjelmaan."

Suorittimesta en ota kantaa, mutta veikkaan, että kyseessä ei ole suuri harppaus. Uudet tekniset ominaisuudet (tai pikemminkin niiden auttamaton poissaolo) kun eivät tarvitse tehokkaampaa prosessoria. Siri-äänentunnistusohjelman kehittäjä muuten lähti männä viikolla firmasta ovet paukkuen, sillä ei ollut tyytyväinen johonkin. Tiedä sitten mihin.

"Uudessa puhelimessa on kahdeksan megapikselin kamera."

Onko tämä nyt vain huono vitsi? Vai eikö tekninen osaaminen riitä paremman kehittämiseen, kun kaikki Applen kännykkäteknologian alan patentit keskittyvät yksinomaan muotoiluun ja käyttöliittymään. Sillä puhelimen nurkan radiuksen patentoinnilla kun ei saada parempaa kameraa puhelimeen. iPhone 4:n kamera tuottaa ylivärikylläistä sekä muutenkin väritasapainoltaan ja valoitukseltaan niin karmivaa oksennusripulipaskaa, että sitä ei voi naama pokkana edes kameraksi väittää 2010-luvulla. Mitenkähän tätä kameraa on kehitetty? Lainattu kenties suoraan Samsungilta, kun Samsung muutenkin toimittaa huomattavan osan iPhonen sisuksista?

"Uudesta mallista löytyy myös tärkeänä pidetty LTE- eli 4G-yhteys. Vanhempaa 3G:tä nopeampi tekniikka on jo uusimmissa Android-malleissa."

Tämä on hyvä uudistus, tuli se puhelimeen mihinkä tahansa. Olisipa vaan siltikin kyseessä aito 4G, eikä se välimallin tyyppi, mikä käyttää kahta rinnakkaista 3G-verkkoa.

"Siinä on nyt viisi riviä sovelluksia näytöllä. Parannuksia on tullut niin kalenteriin, karrtapuolelle kuin softapuolelle, Cook luetteli. Lisäksi siitä löytyy iPhoto, iMovie ja GarageBand. Facebook on aiempaa paremmin integroitu puhelimeen. "

Taloussanomien kirjoitusvirheestä miinuspiste. Facebookin integrointi mihin tahansa laitteeseen on suuri syöpä, sillä kyseessä ei ole hyväätekevä firma, vaan normaali yritys, joka elää kuluttajan rahoilla. Sen enempää tästä paasaamatta, ja mobiili-Apple -maailman softapuolta liiemmin tuntematta todettakoon, että "tietokonepuolella" nuo softat ovat toimiviksi havaittuja, mutta mobiiliversioista en kommentoi mitään.

Sitten ilta-sanomien juttuun:

"Apple näytti tiedotustilaisuudessaan kameralla otettuja kuvia, joiden yhtiö korosti olevan "koskemattomia". Apple murjaisi tällä kommentilla Nokian suuntaan. Lumia 920:n esittelytilaisuudessa näytetyistä kuvista nousi kohu, kun kävi ilmi, ettei niitä oltu kuvattu kamerakännykällä. Yhtiö vitsaili, että uuden iPhonen kuvissa lapsetkin näyttävät kuvissa iloisemmilta."

Jos ne kuvissa olevat lapset ovat lähellekään yhtä karmivan vääränvärisiä, mitä aikaisemmalla ipuhelimella otetut kuvat, niin kyseenalaistan heidän onnellisuutensa. Nokian "kamerakohusta" kommentoin sen verran, että onko kyseessä negatiivinen julkisuus, vai vain pelkkä markkinoille positiivinen julkisuus, kun pahin kilpailija haukkuu tuotetta ja markkinointia omassa lanseeraustilaisuudessaan? Yleensä kilpailijoiden haukkuminen yritysmaailmassa katsotaan lähestulkoon vaarallisimmaksi asiaksi, mitä voi tehdä, sillä yritys saa hyvinkin herkästi ylimielisen kusipään maineen. Applen kohdalla tästä ei ehkä, ikävä kyllä, ole vielä pelkoa. Tuossa tilanteessa virtsa-aineet ovat ehkä kuitenkin tulvineet yläkertaan jo liian rajusti, kun tuollaista päästetään ilmoille. Mielenkiintoisempaa onkin, että millä teknisillä meriiteillä, tai millään muullakaan kamera-alan osaamisella Apple lähtee Nokialle kuittailemaan, kun he eivät itse edes ole suunnitelleet omia kameroitaan tuotteisiinsa?

"Yhtiö aloitti tiedotustilaisuuden kuitenkin kertomalla liiketoiminnastaan. Cook kertoi muun muassa, että yhtiö avaa perjantaina uuden liikkeen Ruotsiin, jonne odotetaan jopa miljoona kävijää päivässä. Liikkeiden esittelyn jälkeen hän siirtyi tietokoneisiin, ja kertoi kuinka heinäkuussa julkaistu uusi Mountain Lion -käyttöjärjestelmä on saanut loistavia arvosteluja. "

Tunnetustihan nuo amerikkalaiset ovat tyhmiä kuin vasemman jalan saappaat, ja maantieto ei ilmeisesti ikinä ole ollut vahva laji sielläpäin. Mistähän ruotsalaiseen liikkeeseen riittää miljoona kävijää päivässä? Kun valtiossa asuu noin 9.5 miljoonaa ihmistä, niin kova saavutus olisi, jos tuo liike edes ensimmäisen vuoden aikana yltäisi miljoonaan asiakkaaseen. Ellei sitten asiakkaaksi lasketa ihmistä, joka kulkee näyteikkunan ohi, ja katso sisällepäin kiitäessään loskaa kyntäen töihin.

Keneltähän tuo Mountain Lion sitten on kehunsa saanut? Muun muassa viimeisin, tänään julkaistu Tekniikan Maailma kritisoi OS X 10.8:aa siitä, että se ei tarjoa oikeastaan mitään uudistuksia. Hyvin, hyvin, hyvin monet kaverini käyttävät kyseistä käyttöjärjestelmää, ja tähän mennessä heistä vain yksi on ollut tarpeeksi iSokea ja iUskovainen kehumaan kyseistä käyttistä. Muutkin ovat nauraneet, että 16€ hintainen päivitys, joka ei tuonut yhtään mitään uutta koneeseen. Kun maailmaa katsoo tarpeeksi vaaleanpunaisten Apple-lasien läpi, niin tietenkin se vuorileijona kehunsa saa, mutta ottaen huomioon Applen-fanien lähestulkoon fanaattinen suhtautuminen suosikkivalmistajansa tuotteisiin, en jaksa mitenkään uskoa, että Mountain Lion on kehujensa arvoinen.

Innolla odotan, milloin kupla pörssissä puhkeaa. Ei mikään puu taivaaseen asti kasva, joten katto se tulee vastaan Applenkin kurssikehityksessä, ja se hetki lähenee joka sekunilla. Kun sieltä tullaan alas, niin veikkaan, että sijoittajien paniikkireaktioiden siunaamana kurssi syöksyy alas niin nopeasti, että yhtä rajua pudotusta ei ehkä ole ikinä aiemmin nähty osakemarkkinoilla.

Markkinatkaan eivät ottaneet tietoa uusista laitteista positiivisesti vastan, vaan kurssi oli laskussa julkaisutilaisuuden aikana. Milloin viimeksi näin on käynyt Applen tuotejulkaisutilaisuuden aikana? Ei moneen vuoteen.

Tl;dr: Applen uusi iPhone ei tarjoa yhtikäs mitään uutta.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.