IRC-Galleria

{Mandu}

{Mandu}

ääni viittaa kivesten olemassaoloon ja valkomummukin on jo köllöttämässä patjalla paitsi ei semmossia

Niin väsytti.Tiistai 18.08.2009 22:31

Bussissa pää putoili ja venkslasi väsymyksestä ja meinasin kaatua nukkuun sen vieressä istuvan naisen päälle.
Se vilkuili silleen peloissaan.
Lyhyitä mikrounia.
Niin väsytti.

Menin kouluun kahdeksaksi aamulla.
Palasin kotiin seitsemältä illalla.
Täyttä menoa.
Rahaa menee paljon.
Kanansiivet Siberiassa aaaaaaaaaah <333333333
aurajuustokastike ja hot-kastike,
lisänä kirpeää selleriä ja porkkanasiivuja

Kova pala tämä 8 aineen jakso, sekä siihen liittyvät taidehistorian kuvistyö sekä sairaalaan lastenklinikalle menevä maalaus.

Välillä silleen vittu kaikki menee perseelleen aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah.
Sit se menee ohi se tunne.
Nii.

[Ei aihetta]Maanantai 17.08.2009 03:06

Tähän päätän sarjan Sukupuolisuhteet entisajan Suomessa.
Toivottavasti juotin tiedonjanoanne.
Jos en, tämä oli vain hauskaa ajanvietettä lukea varmasti.
Tiedätte sitten tekin pakanat,
miten toimittiin entisaikoina.

Sukupuolisuhteet entisajan Suomessa osa 7Maanantai 17.08.2009 03:06

lähde: Wikipedia

Vanhemmat eivät useinkaan pitäneet lastensa yöllisistä puuhista. Erään kalevalaisen kansanrunon mukaan poika käy yöjuoksulla. Hän tulee aamulla kotiin, jossa isä ja äiti kysyvät vihaisina:

Tuletko koira, konkkimasta,
Narri naimasta kylältä?

Poika väittää olleensa tupakalla naapurissa.

Toisessa versiossa kylän eukko tulee kotiinsa palaavaa poikaa vastaan, ja kysyy samaa. Poika vastaa korskeasti käyneensä naimassa, ja herjaa eukkoa. Eukko menee pojan kotiin kantelemaan. Kotona äiti lyö pojan selkään koukulla seitsemän-numeron muotoisen jäljen. Isä nauraa vieressä - hän tietää poikien tarpeet

Sukupuolisuhteet entisajan Suomessa osa 6Maanantai 17.08.2009 03:04

lähde: Wikipedia

Yöjuoksu eli yöjalka eli yöstely on entisaikojen maalaiselämään kuulunut nuorison tapa pitää yhteyttä vastakkaiseen sukupuoleen. Yleensä naimattomat pojat käyvät kesäöinä tyttöjen aitoissa. Siveellinen selitys toiminnalle on, että pojat käyvät katsomassa tyttöjen käsitöitä, joita tytöt ovat tarkoituksella varanneet näytille, jotta tietäisivät, tulisiko tytöstä hyvä vaimo. Toiminnan mahdollisti se, että tytöillä oli usein kesäisin tapana nukkua aitassa tai muussa ulkorakennuksessa, mikä ei ollut talvella mahdollista kylmyyden takia. Perheen luokse tupaan ei olisi vieraita voinut ottaa. Usein oli myös tarkoitus nukkua vierekkäin vaatteet päällä. Sitä intiimimpää sukupuolista toimintaa olisi katsottu erittäin pahalla. Joskus nuorten nukkumisen siveyttä valvottiin tai käytiin tarkastamassa, mutta vaikka kukaan ei olisi valvonut, voimakkaat uskonnolliset ja moraaliset käsitykset estivät usein siveettömyyksiä. Silti ennen perinteen loppumista se oli monin paikoin ehtinyt leimautua seksuaalisiksi seikkailuiksi.

Ennen kuin tyttö aukaisi aitan oven pojalle, saattoi hän ensin jutella tämän kanssa oven läpi. Tarkoitus saattoi olla testata pojan sanallisia kykyjä tai pelkästään pitää hauskaa tämän kustannuksella. Pojan saattoi täytyä esittää runo tai sanaleikki, tai hänen täytyi osata vastata arvoituksiin. Eräässä kansanrunossa pojan täytyy ensin rasvata aitan oven saranat, että ääntä ei kuuluisi tupaan asti.

Sukupuolisuhteet entisajan Suomessa osa 5Maanantai 17.08.2009 02:53

lähde: Wikipedia

Seksuaalinen kyvyttömyys katsottiin vakavaksi ongelmaksi miehelle, joka oli melko nuori, ja jolla ei ollut vielä riittävästi jälkeläisiä. Kyvytön nuori mies menetti tavallaan miehisyytensä ja siihen liittyvän kunnian samaan tapaan kuin hedelmätön nuori nainen menetti osan naiseuttaan.

Seksuaalisen kyvyttömyyden ja haluttomuuden hoitoon käytettiin erilaisia taikatemppuja ja loitsuja, joissa usein puhutaan suoraan asiasta. Tässä miehen kykyä parantavassa loitsussa vedotaan Kalevanpoikaan, muinaiseen jättiläiseen:

Pääkulli Kalevan poika,
emo terskoin tekiä,
naisten vaajoin valaja!
Tie on terskat terveheksi,
kopra suonia kokook,
yheksän oriin suonet
yhen kyrvän ympärille...

Sukupuolisuhteet entisajan Suomessa osa 4Maanantai 17.08.2009 02:47

lähde: Wikipedia

Varsinkin Savossa ja Karjalassa hääjuhliin kuului vielä vuoteeseenvienti. Nuoripari vietiin vuoteeseen juhlallisin menoin, ja heiltä voitiin riisua muutamia vaatteita. Hääpari voitiin vielä peitellä sänkyyn, mutta heidät jätettiin rauhaan hääyöksi, kuten muuallakin Suomessa. Hääyönä nuoren parin kuului olla ensi kertaa yhdynnässä, sillä se olisi lopullinen varmistus avioliitolle. Joissain kulttuureissa tunnettua tapaa, että hääyön jälkeen tarkastettiin morsiamen kunniallisuus siitä, onko hän vuotanut lakanoille verta, ei Suomessa tunnettu.

Sukupuolisuhteet entisajan Suomessa osa 3Maanantai 17.08.2009 02:46

lähde: Wikipedia

Ulkonäölläkin oli merkitystä varsinkin nuoremmille, ja voitiin ajatella, että itseään selvästi huonomman näköisen naiminen olisi pahaksi maineelle. Koska maine syntyi yhteisön silmissä, myös kumppanin ulkonäön kannatti olla sellainen, että yhteisö pitäisi sitä sopivana. Melko yleisissä lemmennostatus-loitsuissa ja eräissä kansanlauluissa valitetaan ja ihmetellään, miksi paljon huonommatkin naiset naitiin "naimavuonna", mutta ei tätä kelvollista naista. Samalla luetellaan erilaisia huonoina pidettäviä ominaisuuksia. Näitä ovat esimerkiksi "halpuus" ja köyhyys, ja ulkonäön osalta esimerkiksi nasanenä eli nöpönenä, jormunaama ("viirunaama"), viirut silmät ja mustuus.

Sukupuolisuhteet entisajan Suomessa osa 2Maanantai 17.08.2009 02:46

lähde: Wikipedia

Karjalaisen perinteen mukaan sulhasen suvun saavuttua morsiamen kotona pidettiin läksiäiset. Läksiäisten aamuna morsian oli käynyt morsiussaunassa ja hänet oli itketetty. Itketys oli toimitus, jossa morsiamen kuului surra entistä sukuaan ja kotiaan, jotka pian menettäisi, ja omaa kurjaa kohtaloaan. Itketyksen merkityksestä on monia käsityksiä, erään niistä mukaan morsianta itketettiin, jotta hän ei odottaisi liikoja avioliitoltaan, ja yllättyisi iloisesti. Itketyksessä laulettiin itkuvirsiä. Morsianta myös neuvottiin avioliiton tiellä.

Sukupuolisuhteet entisajan Suomessa osa 1Maanantai 17.08.2009 02:45

lähde: Wikipedia

Tuppikosinta oli tästä poikkeava tilaisuus, jossa ei ollut mukana kosioväkeä. Siinä naimaikäiset tytöt kerääntyivät juhlapäivänä kirkolle, jokaisella mukanaan eräänlainen tuppi. Tyttöä saattoi olla valvomassa kaaso. Naimaikäiset pojat tulivat katsomaan tyttöjä, ja poika laittoi haluamansa tytön tuppeen puukkonsa. Noin viikon kuluttua poika kävi tytön kotona katsomassa miten kosintaan on vastattu.
Jos puukko oli perheen ruokailuvälineiden joukossa, oli kosinta hyväksytty. Jos puukko oli lyöty ovenpieleen tai eteisen seinään, oli vastaus kieltävä.

[Ei aihetta]Maanantai 17.08.2009 01:41

"Ah ymmärrän, käännyn vain ja huis vain olen unohtanut sen."
"Pelaan Kronkkia vastaan, voitan Kronkin joku päivä vielä"
"Pöö tule leikkimään!"

Ensi perjantaina voisi miettiä käymistä vanhalla ylä-asteella Kaarilassa. Jotenki ainaki.

Milja Amalia <3

hävetys. siis Amelia