IRC-Galleria

-sha

-sha

miksei helsingis oo tekemist

Oookoooo:DMaanantai 19.10.2009 00:55

SHA (lyhenne sanoista Secure Hash Algorithm) kuuluu kryptograafisiin tiivistefunktioihin. Yleisin käytetty muoto algoritmista on SHA-1, jota käytetään muun muassa useissa TLS-, SSL-, PGP-, SSH-, S/MIME- ja IPSec-ohjelmistoissa. SHA-1 pidetäänkin MD5-algoritmin seuraajana. Algoritmin tuottama tiiviste on 160 bittiä pitkä.

Yhdysvaltojen sähköistä salakuuntelua, vieraiden kielten osaamista ja salakirjoituksen purkua harjoittava tiedusteluelin National Security Agency (NSA) suunnitteli SHA:n ja se julkaistiin Yhdysvaltojen hallituksen standardina.

Ensimmäinen versio, SHA (yleisemmin tunnettu SHA-0) julkaistiin vuonna 1993. Seuraaja, SHA-1 julkaistiin vuonna 1995 ja tämän julkaisun jälkeen on julkaistu neljä muuta varianttia algoritmista: SHA-224, SHA-256, SHA-384, ja SHA-512 (useimmiten yhteisnimitykseltään SHA-2).

Julkaistuista standardeista kaksi ensimmäistä, SHA-0 ja SHA-1 on jo onnistuttu murtamaan, ja tutkijat pitävät mahdollisena että lähitulevaisuudessa myös SHA-2 murretaan johtuen algoritmin samankaltaisuudesta verrattuna edeltäjiin.

SHA-3 -funktion standardoimisprosessi on aloitettu. NSA:n sijaan prosessista vastaa NIST. Standardin on määrä valmistua vuonna 2012.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.