IRC-Galleria

Sleep my child.Sunnuntai 22.11.2009 13:59

"Kuolema on yleinen uniaihe. Unessa kuoleva ihminen ei välttämättä tarkoita kyseisen henkilön kuolemaa, vaan häneen liittyvän tunteen, mielenilmaisun tai tilanteen kuolemista. Kuolema on unessa harvoin konkreettinen, useimmiten se on symbolinen. Se kertoo unennäkijän sisäisistä tunteista ja niiden torjumisesta, jolloin ne saavat kuoleman ulkoasun.

Freud jakaa Unien tulkinnassaan kuolemaunet kahteen ryhmään. Ensimmäisenä ovat ne unet, joissa joku läheinen ihminen kuolee mutta unennäkijä ei tunne surua tapahtuneesta ja ihmettelee itsekin tunteettomuuttaan. Nämä unet kertovat Freudin mukaan niistä torjutuista toiveista nähdä, tavata ja seurustella kyseisen henkilön kanssa, josta unennäkijä on pakottautunut olemaan erossa.

Toisena ryhmänä ovat ne kuolemaunet, joissa läheisen kuoleman johdosta unennäkijä kokee raskasta surua. Freudin mukaan tällaiset unet ilmentävät unennäkijän tiedostamatonta toivetta, että kyseinen henkilö todella kuolisi. Tätä ei pidä kuitenkaan tulkita liian kirjaimellisesti. Freud muistuttaa, että jos esimerkiksi unessa suree äitinsä tai veljensä kuolemaa, ei se välttämättä tarkoita sitä, että toivoisi sillä hetkellä kyseisen ihmisen kuolemaa. Riittää, että on joskus toivonut näin tapahtuvan ja siksi lähimenneisyydessä (esim. unta edeltävänä päivänä) koetut vihan tunteet läheistä ihmistä kohtaan saattavat assosioitua tällaisiksi kuolemauniksi."

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.