IRC-Galleria


Hyperventilaatio eli ylihengitys, sananmukaisesti ylituuletus, tarkoittaa syvää ja tiheää hengitystä, jonka seurauksena veren hiilidioksidipitoisuus laskee liikaa. Tämä järkyttää elimistön happo-emäs-tasapainoa. Oireita voivat olla esimerkiksi huimaus sekä raajojen ja suun ympäristön puutuminen ja pistely. Hyperventilaatio voi olla elimistön asianmukainen keino esimerkiksi äkillisesti kohonneen pääkallon sisäisen paineen alentamiseksi.lähde?

Jos kaasujen vaihtokyky on keuhkoissa normaali, hyperventiloidessa ilmanvaihto keuhkorakkuloissa kasvaa ja hiilidioksidin pitoisuus veressä alenee. Sen myötä veren happo-emästase siirtyy emäksiseen suuntaan ja ionisoituneen kalsiumin pitoisuus vähenee. Tätä tilaa kutsutaan alkaloosiksi. Alkaloosissa veren anionisiin proteiineihin voi sitoutua enemmän kalsiumia, jolloin vapaan, ionisoituneen kalsiumin määrä vähenee. Alkaloosissa on vaara hypokalseemiselle tetanialle, jossa ionisoituneen kalsiumin vähyys aiheuttaa hermojen mahdollisuuden ylieksitoitua natriumin liikkeiden helpotuttua.

Hyperventilaatio-oireyhtymä on elimistön stressireaktion ilmenemismuoto. Pakoon tai taisteluun virittäytyessä hyperventilaatio lienee hyödyllistä.lähde? Liittyessään kipuun, unettomuuteen, henkiseen ahdistukseen tai tunnekuohuun hyperventilaatio voi huonontaa henkilön vointia entisestään ja aiheuttaa oireiden pitkittymistä. Happo-emästaseen ja kalsiumpitoisuuden muutokset aiheuttavat hyperventilaation oireet. Oireita voivat olla hengenahdistus, rintapuristus, suun tai raajojen tuntomuutokset, pelko ja huimaus.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.