IRC-Galleria

BabaBom

BabaBom

^ ElektroMagneettiVäinämöinen ^ ...☺☺☻´ { www.halfSatori.com | www.atMatrix.com }
Lapset ovat aina uteliaita ja haluavat tietää kaikenlaisia asioita. Tänään julkaisemme tiedenurkassa kaksi lukijoiden professorille esittämää kiperää kysymystä.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Kysymys: "Siis täh? Miten otsonikato ja nauraminen liittyvät toisiinsa?"

Vastaus: Otsonikadonhan aiheuttavat erilaiset katalyytit, joita ovat sekä vedyn ja typen oksidit että kloori ja bromi. Typen oksidien määrään stratosfäärissä vaikuttavat etenkin dityppioksidin eli ilokaasun (N2O) päästöt ja vetyradikaalien määrään metaanin pitoisuus. Huumorilla kyllästetty puhe lisää otsonikatoa vapauttamiensa N2O-radikaalien johdosta.

Jo vuonna 1976 saatiin tieteellistä näyttöä siitä, että teollisuuden, pakokaasujen ja märehtivien nisäkkäiden aiheuttamien päästöjen ohella huumoripitoinen puhe on eräs aikakautemme suurimmista otsonikadon aiheuttajista. Vuonna 1985 laadittiin otsonikerroksen suojelua koskeva Wienin yleissopimus, jossa huumorinkäyttöä pyrittiin rajaamaan.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Kysymys: Väitettiin, "Olette kaikki ihan paskaa". Voiko tämä olla totta?

Vastaus: Keskivertoihminen ulostaa noin 500 kiloa vuodessa. 6 miljardia ihmistä tuottavat yhteensä noin 3,000,000,000,000 kiloa ulostetta vuodessa. Jos siitä tehtäisiin 10 cm paksu kerros, se peittäisi noin 750,000 neliökilometriä vuodessa. Euroopan peittämiseen menisi vajaat 15 vuotta. Koko maapallon maapinta-ala katettaisiin 200 vuodessa. Pelkästään ihmiskunta on siis peittänyt lyhyen historiansa aikana maapallon useiden metrien ulostekerrokseen; ja me ihmisethän tuotamme vain murto-osan maailman ulosteesta.

Vaikka tiede ei pystykään todentamaan kaiken kohtaamamme kiinteän aineksen koostuvan kokonaisuudessaan joskus ulostetta muodostaneista molekyyleistä, on todennäköistä että valtaosa sinussakin olevasta kiinteästä aineksesta on joskus ollut ulostetta joka on muuntunut maaperäksi, joka on puolestaan muuntunut eteenpäin kasvillisuudeksi, joka on syöty, ja jonka antamista aineksista kehomme on muodostunut. Osan tästä kierrätetystä ulosteesta siis muunnamme kehomme eri rakennusosiksi, ja lopun palautamme ulosteena takaisin luonnon kiertokulkuun.

Voidaan siis varmuudella sanoa, "Valtaosa teissä olevasta aineksesta on paskasta lähtöisin ja tulee taas paskaksi muuttumaan". Väittämä "Olette kaikki ihan paskaa" puolestaan on nykytieteen keinoin todentamattomissa; se ei kuitenkaan teoriana ole mahdottomuus.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.