IRC-Galleria

Gnizhak

Gnizhak

kärsähärveli rules

Päivän sanaKeskiviikko 27.02.2008 01:10

"Ikärasismi"

"Rasismilla eli rotusyrjinnällä tai rotusorrolla tarkoitetaan ideologiaa tai toimintaa, jossa ihmisten ulkonäön, fyysisten piirteiden tai väitetyn rotuluonteen erilaisuudella perustellaan eriarvoista kohtelua eli syrjintää. Rasismia voivat olla myös toimintatavat ja sellaiset yhteiskunnalliset rakenteet, jotka johtavat näihin seikkoihin perustuvaan eriarvoisuuteen. Arkikielessä sanaa rasismi käytetään joskus myös (virheellisesti) puhuttaessa muusta syrjinnästä, kuten ikään perustuvasta syrjinnästä eli niin sanotusta ikärasismista."

Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Rasismi

Painottaisin tuossa sanaa virheellisesti. Törmäsin taas tähän yhteen lempi-inhokkiini erään työpainotteisen yhteisön keskustelussa. Rasismi on jo valmiiksi yli- ja väärinkäytetty termi, miksi pitää sotkea vielä ikäsyrjintäkin saman sähläyksen alle? Asian voi ilmaista termillä ikäsyrjintä tai jos arkikäytössä pitää puhua, voi aloittaa pelkästä syrjinnästä ja tarkentaa iän vasta selitystä vaatiessa. Väittämät ja puheenvuorot muutenkin saavat aivan liian vähän perusteita taaksensa nykyajan keskusteluissa ja kirjoituksissa.

Rasismi terminä käsittää sanat race (rotu), alunperin italian "razza", jonka wiktionary olettaa olevan peräisin Arabiankielisestä sanasta ra's joka tarkoittaa lähdettä, alkupäätä, alkuperää. Päätteenä taas -ismi suomessa voidaan kääntää opin tai aatteen mukaan...

Toki puhekielen eläminen on tiettyä kehitystä, mutta voitaisiinko jättää tarkoituksenmukainen sekaannuksenhaku johonkin muuhun kuin kieleen?

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.