IRC-Galleria

MasterTool

MasterTool

Pierdolenie o Szopenie

Selaa blogimerkintöjä

Ei ole kysymys siitä onko monikulttuurisuus Suomelle vaihtoehto vai ei, niin vain tulee tapahtumaan viimeisen kahden vuosikymmenen koulutuspolitiikan ja vallitsevan globaalin järjestelmän seurauksena, ja Suomi tulee linkittymään osaksi yleisempää läntistä kehitystä.

Suomessa on nyt koulutettu jo pari sukupolvea johtajia ja muita asiantuntijoita. Useat nykysuomalaiset eivät ole valmiita koskemaan nk. paskaduuneihin. Niin kauan kuin paskaduuneja on olemassa jonkun täytyy nekin työt tehdä kun kaikkea ei voida tai haluta ulkoistaa halpatuotantomaihin. Maahanmuuttajista syntyy Suomeen uusi työtä tekevä alaluokka. Tämä tapahtuu aivan riippumatta minun tai sinun asennoitumisesta tulijoita kohtaan. Kaikki tapahtuu edellä luoduin ehdoin käytännön syistä.

Irlanti on esimerkki maasta joka on pystynyt osaltaan viisaan maahaanmuuttopolitiikkansa kautta nousemaan takapajulasta menestyjäksi. Toisenlaisen esimerkin monikulttuurista tarjoaa joka yö Pariisin maahanmuuttajaslummeissa palavat henkilöautot.

Syntyy myös uusia eettiisiä kysymyksiä. Maahanmuuttajataustaisten ihmisten lisääntyessä suorittavan tason töissä yritykset tulevat hyvin todennäköisesti huonontamaan työntekijöidensä palkkoja, joka kasvattaa yhteiskunnan sisäistä tuloerojen kuilua. Onko moraalisesti oikein että syntyy uusi etnis-sosiaalisin perustein määritetty luokkajärjestelmä? Mitkä ovat mahdollisuudet että maahanmuuttataustaiset ihmiset kykenevät tällaisessa järjestelmässä tuntemaan täyttä kuuluvuutta uuteen kotimaahansa? Ongelmia on tulossa, mutta ongelmat ovat vain osa kokonaiskuvaa. Ehkä tulevaisuus Euroopassa on etnisesti vastaavanlainen kuin se nyt on Yhdysvalloissa. Taloudellisesti helpoin tie saattaisi löytyä Kanadan mallista joka yhdistelee Yhdysvaltojen ja Euroopan järjestelmien parhaita puolia: suurta yrittäjänvapautta yhdistettynä kaikki kansalaiset kattavaan ja vaikeina aikoina pinnalla pitävään sosiaaliturvaan. (Juon tämän olueni Kanadalle.)

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.