IRC-Galleria

Nimeni kertoi myös tämänKeskiviikko 23.07.2008 17:59



Kati Commonsissa

Kati (Catha edulis) eli khat on kasvi sekä sen lehdistä ja oksista saatava päihde (khat). Katia käytetään pureskelemalla, jolloin siitä liukenee katinonia ja katiinia, joilla on piristävä vaikutus. Katia on perinteisesti käytetty päihteenä itäisessä Afrikassa ja Lähi-idässä. Jotkut maahanmuuttajat ovat tuoneet käytön mukanaan myös Eurooppaan, missä käytännössä katin käyttö rajoittuu näiden maahanmuuttajien keskuuteen.

Käyttö

Katin päihdevaikutus perustuu siitä pureskeltaessa liukeneviin katinoniin ja katiiniin. Pureskeltava kerta-annos katia painaa noin 100 grammaa, jota käytetään parin tunnin ajan. Katin päihdevaikutukset ovat sitä voimakkaampia, mitä tuoreempia pureskeltavat lehdet ovat. Katilla on piristävä ja puheliaisuutta lisäävä vaikutus, mutta käytön seurauksena voivat olla sydämen rytmihäiriöt, päänsärky, punoitus, unettomuus, aggressiivisuus ja ahdistusoireet.

Lainsäädäntö

Suomessa kati luokitellaan huumeeksi ja sen maahantuonti, myynti ja käyttö ovat rangaistavia. Katin käyttö on laillista esimerkiksi Britanniassa

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.