IRC-Galleria

Tiedot

Luokittelu
Mielipiteet
Perustettu
29.1.2006
Tilastot
Käyntejä: 1 277 (1.7.2008 alkaen)
Koko
6 jäsentä
Tyttöjä: 2 (34 %)
Poikia: 4 (66 %)
Keski-ikä
42,9 vuotta
Otos: 5 jäsentä
Tyttöjen keski-ikä: 21,8 vuotta
Poikien keski-ikä: 57,0 vuotta
Ylläpitäjä
Msill
Valvojat
Msill

Jäsenet (6)

KemperBoydFtuValkoinenhaiSadeKNVPKMsill
« Uudemmat - Vanhemmat »

ArmandMachinariumLuonut: ArmandKeskiviikko 07.11.2012 00:16

Peli: Machinarium

Alusta: PC

Muut alustat: Mac OS X, Linux, WiiWare ja käsittääkseni löytyy myös täppäriversio.

Julkaistu: 2009

Robotti ruttunen asui onnellisesti Robottikaupungissa tyttöystävänsä kera. Eräänä päivänä kaikki muuttuu ja kulme isoa ja häijyä konekonnaa pistää peltikaupungin asiat sekaisin. Suloinen peltikamumme joutuu osissa kaatopaikalle. Hänen teräksinen nainen patistetaan keittiöön ja hämäräksi jääneiden tarkoitusperien edellytykseksi Konnakolmikko asentaa pommin kaupungin korkeimpaan torniin ja pakenee suojaan. Peltisen ystävämme on selvitettävä tilanne. Pitää pelastaa nainen, purkaa pommi ja mielellään myös antaa ilkimyksille opetus. No taisinpa paljastaa juonesta jo liikaakin joten on parempi pitää turpa kiinni. Toisaalta juoni on aika tulkinnanvarainen, sillä mitään ei kerrota suoraan ja kaikki tapahtumat pitää ymmärtää kuvallisesta kerronnasta ja äänimaailmasta joka ei tunne ihmiskielen saloja.

Kyseessä on eräänlainen pelien korkeakulttuuriin tähtäävä taidepläjäys joka ihme kyllä toimi minulle. Yleensä taidepelit eivät ole sitä parasta antia olleet tähän mennessä, mutta kun itse peli toimii ja visuaalinen anti poikkeaa valtavirrasta radikaalilla tavalla niin mikäs siinä. Toimintaa janoavat tosin tulevat pettymään sillä tämä on eräänlainen pulmapeli joka lainailee myös seikkailupelien antia. Mutta kaikille niille jotka eivät pidä pelkästä juoksusinkohipasta tämä on taatusti näkemisen arvoinen tapaus. Eikä hintakaan päätä huimaa. Itse taisin maksaa tästä latauspalvelussa noin viitisen euroa, mutta silloin taisi olla jokin tarjouskamppania meneillään.

Pelistä ei löydy isommin moitteen sijoja, paitsi ehkä se etten ainakaan itse omalla koneella pystynyt pelaamaan tätä koko näytöltä, peli pyöri pätkimättä kylläkin ruututilassa. Ai niin ja joskus on vaikea hahmottaa että mikä on kyseisen tehtävän ratkaistava ongelma, sillä tämä teos ei turhia selittele. Hätä ei kumminkaan iske kunhan muistaa väliin käyttää minipeliä joka näyttää läpi pääsyn jälkeen oikean toimintatavan minisarjakuvana. Silti joitakin kohtia joutu valmiista selostuksesta huolimatta hieman miettimään. Pulmistaan huolimatta pelasin pelin parissa illassa läpi, joka lienee tällaisen seikkailu/pulmpelin vakiopituus.

Pelin Graavinen anti ei ole sitä terävintä nykystandartikärkeä vaan ihan jotakin muuta. Nimittäin koko peli näyttää siltä kuin sen olisi joku taitavampi kynänkäsittelijä piirustanut paperille, ja sitenhän se käytännössä onkin tehty. Eli kyseessä on ainutlaatuinen kuvallinen anti johon et ihan heti törmää. Äänipuoli on myös omaleimainen ja joistakin kohtauksissa tuli mieleen että onkohan pieni indietiimi kenties käynyt sienimetsästä hakemassa hiukan virikkeitä. Ääninäyttelijöitä pelissä ei ole, eikä se niitä kyllä kaipaakkaan. Ohjaus toimii perinteisen hiirivetoisesti osoita ja klikkaa taktiikalla. Robotin seikkailuissa ei myöskän esiintynyt niin monesti peleissä nähtyä kaatuilua ja bugitusta.

Eli enempiä selvittelemättä kehoitan kaikkia kokeilemaan, varsinkin kulttuurista kiinnostuneita ihmisiä. Minä vaihdankin nyt robottikieleen ja menen katsomaan mitä poikani puuhailee lastenhuoneessa. Eli toisinsanoen "heippa", hmmm tai oikeastaan parempi lopetus on "piip pi piip trööt".

Arvosana:
9 (asteikolla 1-10)

Yhteenveto:
Onnistunut taiteellinen pulma/seikkailupeli joka on lähes täydellinen elämys muutamaa pikkuseikkaa lukuunottamatta.

Arvosteluni perustuu omaan mielipiteeseen ja yli kahdenkymmenen vuoden pelikokemukseen.

Armand
« Uudemmat - Vanhemmat »