IRC-Galleria

Tiedot

Luokittelu
Koulu ja opiskelu
Perustettu
5.6.2006
Tilastot
Käyntejä: 1 542 (1.7.2008 alkaen)
Koko
28 jäsentä
Tyttöjä: 13 (47 %)
Poikia: 15 (53 %)
Keski-ikä
37,7 vuotta
Otos: 22 jäsentä
Tyttöjen keski-ikä: 37,3 vuotta
Poikien keski-ikä: 38,0 vuotta

Jäsenet (28)

palenskiBacke^Vihi^Skironbarred-Micro-NocticolaLati1halflingmuizuzaranaSporster82esli^^wassu^olemusfreshman86
« Uudemmat - Vanhemmat »

raudantakojaKesäaika - miksi?Luonut: raudantakojaSunnuntai 29.03.2009 04:59

Olen miettinyt tätä asiaa.

Ja mitä enemmän olen asiaa pohtinut, olen yhä vakuuttuneempi siitä, ettei kesäajasta ole mitään hyötyä kenellekään. Se on vain pinttynyt tapa, jossa ollaan seurattu eurooppalaista esimerkkiä sen kummemmin asiaa itse ajattelematta. Ja se kyllä näkyy.

Kun herään huomen aamulla kello 12 (kuten tavallisesti herään) saan luonnollisesti huomata kellon olevankin yhtäkkiä jo 13. Vastaava todella ärsyttävä tilanne koskee jokaista suomalaista, mutta ennen kaikkea se koskee auringon valoa, joka tosiaan tavoittaa ensimmäiset näkiänsä tunti edellispäivää myöhemmin. Ja mikä järki siinä on? Miksi me haluamme lisää pimeitä aamuja kun olemme juuri päässeet eroon niistä? Kuka välittää siitä, jos aurinko paistaa vuorostaan tunnin pitempään - pahimmillaan se häiritsee jo nukkumistamme!

Kesäajan ideana on (lainaan:) "saada kesän ajan aamuinen valo vastaamaan paremmin aktiivisia työskentelyaikoja kouluissa ja työpaikoilla." Toisin sanoen "kertyneet valoisat tunnit 'säästetään' näin iltaan sen sijaan, että ne kuluisivat 'hukkaan' ihmisten vielä nukkuessa" - niin kuin me tekisimme jotain kello kahdeksan ilta-auringolla huhtikuussa! Tietty se on monille se ensimmäinen keväänmerkki, mutta periaatteeltaan kertakaikkiaan typerä: jos valoisa aika haluttaisiin todella saada istumaan paremmin ihmisten valveillaoloaikaan, kelloja siirrettäisiin mieluumminkin _taaksepäin_ näin mahdollistaen entistä valoisammat aamut, joilla on tutkitusti positiivisia vaikutuksia ihmisen vireystilaan aktiivisena työaikana. Ja varhaisempi auringonlasku taas mahdollistaisi unihormoonin eli melatoniinin pitkäaikaisemman erittymisen, mikä vähentäisi univaikeuksia.

Nykyisellään kesäaikaan siirtyminen häiritsee merkittävästi ihmisten arkisia rutiineja aiheuttaen stressiä ja ylimääräistä väsyneisyyttä juuri kevään kynnyksellä, mikä on äärimmäisen kiusallista esimerkiksi pääsykokeisiin opiskelevien ja kirjoituksiin valmistautuvien kannalta. Kellon heittäminen eteenpäin aiheuttaa saman reaktion kuin aikavyöhykkeen yli matkustaminen, jolloin ns. aikaerorasituksesta toipuminen saattaa kestää parikin viikkoa. Tätä on vaikea ihan äkkiseltään uskoa - kysehän todella on vain yhdestä tunnista - mutta kuka tahansa matkailua harrastanut kyllä tietää tämän olevan tosi asia. Kyse onkin loppujen lopuksi siitä, tarjoaako kesäaikaan siirtyminen todella niin valtavasti hyötyä, että tämä kaikki kannattaa sivuuttaa?

Ai niin, mitä hyötyä tästä sitten on? - Älkää minulta kysykö! Ainoa vastaan tullut peruste on ikivanha ja vääräksi todistettu väite siitä, että menetelmä muka säästäisi merkittävästi sähköä. Tässäkin on kuitenkin otettu tarkastelukohteeksi aikavyöhyke yleensä, eikä ajateltu nimen omaan Suomea, joka tosiasiassa on kiistatta aivan oma lukunsa vuorokaudenaikojen valosuhdeasiassa. Suomi sattuu sijaitsemaan niin pohjoisessa, ettei meidän kannaltamme kesäaikaan siirtymisessä ole lainkaan vastaavaa hyötyä kuin etelämmissä maissa, jossa vuorokauden sähkönkulutus saattaa laskea käytännöstä johtuen noin yhden prosentin. Suomen kesä kun on tunnetusti muutenkin valoisa, jolloin järkevämpää toki olisi huolehtia nimen omaan aamun valaistuksesta sekä keväisin että syksyisin. Tietysti Suomessa onkin jo yleisessä tiedossa, että suurin syy kesäaikakäytäntöön on pysyminen mukana muiden eurooppalaisten maiden tahdissa.

Oma teesini onkin, että tässä asiassa tulisi ottaa maantieteellinen että biologinen totuus huomioon siitäkin huolimatta, että joutuisimme kerrankin olemaan itsenäisiä suhteessa muihin maihin: eikö kellomme voisi jättää kokonaan rauhaan näin kesäksikin - tai sitten vaikka kääntää kelloa mieluummin vaikka _taaksepäin_?
« Uudemmat - Vanhemmat »