IRC-Galleria

Tiedot

Luokittelu
Pelit
Perustettu
21.4.2009
Tilastot
Käyntejä: 1 684
Koko
29 jäsentä
Tyttöjä: 12 (42 %)
Poikia: 17 (58 %)
Keski-ikä
31,2 vuotta
Otos: 23 jäsentä
Tyttöjen keski-ikä: 29,9 vuotta
Poikien keski-ikä: 32,0 vuotta

Jäsenet (29)

CaizlaLuX^^Hugh_RippenteerDancylinxorLatemoroPirateyTileksiparanoid13akaruJustukkixenophileSirMajavaNaaéVilleMelbizarrejelly
« Uudemmat - Vanhemmat »

ArmandBatman Arkham AsylumLuonut: ArmandSunnuntai 12.06.2011 21:32

Peli: Batman Arkham Asylum.

Alusta: PC.

Laitevaatimus: Vaatii jo hiukan pippuria.

Testikone: Hyvin pyöritteli, mutta latausten jälkeen pientä nykimistä.

Batman on ainoa DC:een hahmo joka on todella sykähdyttänyt, eikä pelkästään itse Batman vaan se koko Batmanin maailma. Puhumattakaan Jokerin ja kissanaisen kaltaisista hahmoista joita vilahtelee noita sarjakuvia lukiessa.

Muistan kun ensimmäinen Burttonin Batman ilmestyi ja se räjäytti koko potin, pidin sitä parhaimpana Batmanelokuvana ikinä. Annan toki oman arvonsa myös 60-luvulla tehtyyn sarjaan ja siitä tehtyyn elokuvaan, mutta vasta Burtton teki Batmanista sellaisen elokuvahahmon mihin sarjakuvissa olin törmännyt. Eka Burttonin Bättis oli loistava mutta toinen osa oli vielä edellistäkin parempi. Eikä vähiten sm-henkisen piiskaa heiluttavan kissanaisen takia. Tuohon naiseen kulminoitui teinipojan kaikki seksuaaliset unelmat. Kissanaiseen olen myös verrannut kaikkia jälkeenkäsin näkemiäni fetissi ja dominamalleja.

Burttonin saatua lopputilin elokuvasarjasta liian synkän gootistelun takia, hänen seuraajansa pilasi koko jutun ja F1 kuskin kaiman kaksi seuraavaa osaa eivät oikein ole olleet mun Batmanelokuvien listan kärkipäätä.

Puolestaan nämä kaikkein uusimmat batmanit ovat kelvollisia, tosin hiukan pitkäpiimäisiä. Erikoismaininan tietenkin ansaitsee viime jaksossa nähty jokeri, joka ylitti kaikki odotukseni.

Elokuva, sarjakuva ja miksei animaatiopuolellakin Batman on ollut muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kelvollisesti toteutettua viihdettä ja kuuluupa tuo samainen hahmo eräällä tavalla länsimaisten urbaanien myyttien piiriin. Hän on lähes todellinen hahmo meille friikeille. Pelipuolella lepakkomiehen seikkailut ovatkin tähän mennessä olleet melkoista matalaliitoa. Muistan kohdanneeni muutaman Batmanpelin vuosien varrella eikä niistä yksikään ole oikein vakuuttanut. Parhaiten kumminkin on jäänyt niistä tekeleistä mieleen se ensimmäistä Burttonelokuvaa apinoiva teos. Jonka eka kenttä meni leikiten läpi mutta toisen kentän autoilu oli jotenkin niin tyhmästi rakennettu ettei se ainakaan minulta sujunut.

Taas innostuin luettelemaan historiallisia kokemuksiani ja kyllästytin lukijat pois. No jos vielä jaksat jatkaa lukemista niin tämä vanha jäärä pääsee vihdoinkin itse käsiteltävään peliin.

Batman Arkham Asylumi oli monelle peliarvostelijalle melkoinen yllätys. Yleensä Batmanpeleiltä ei ole totuttu odottamaan mitään hyvää ja tämä teos jäi sen vuoksi minultakin melkein kokonaan katsomatta. Satuin vahingossa lukemaan Pelit-lehden arvostelun ja kiinnostuin sittenkin tästä jo pari vuotta vanhasta pelistä. Uteliaisuus kannatti ja jo alkuvalikoista lähtien kyseessä on todella laadukas peli. Jopa yleensä alun puuduttava tutoriaali menee kuin siivillä ja ennen kuin huomaat olet uppoutunut syvälle lepakkomiehen maailmaan.

Peli sijoittuu saarella sijaitsevalle hullujenhuoneelle jonne alussa kuljetetaan Batmanin yksi pääpahiksista. Jokerin suunnitelmana on tällä kertaa murtautua vnkilamielisairaalan sisään, eikä ulos. Hän ottaa haltuunsa sairaalan turvajarjestelmät ja aseistaa hänelle uskolliset vangit. Mukaan kuvioihin astuu myös muutama muukin mielenkiintoinen pääpahis kuten variksenpelätti, myrkkymuraatti, tappajakrokotiili ja harlekiini jota en jostakin syystä ole Batmantarinoissa ennen kohdannut, sääli. Sillä kyseessä on aika mielenkiintoinen naispahis ja koin sivistyksessäni olevan suuren aukon joka täytyy täyttää sarjakuvilla. Unohtamatta tietenkään arvuuttajaa joka ei henkilökohtaisesti pelissä esiinny, mutta on piilottanut arvoituksen jos toisenkin saarelle. Keräsin kaikki nämä piilotetut salaisuudet ja voisin sanoa että kovin toimintapainotteiseen peliin se toi ripauksen seikkailun henkeä vaikka eivät ne arvuuttjan arvoitukset mitään päännyrjäyttäjiä olleet. Hahmogallerian ainoa puute oli kissanainen, hanestä en löytänyt muita merkkejä kuin lasivitriinissä olevat kynsihanskat eräässä mielisairaalaraksennuksen huoneessa.

Pelin ohjattavuus ja varsinkin mätkintäosuuksien hiotun oloinen tuntuma lähenteli jo mätkintäpelien vastaava. Grafiikat olivat hienoja ja tunnelmaa luotiin vihertävällä kuulla ja Ivyn saastuttaessa saaren kaikkialla hohkaa punainen naisellinen ja vaarallinen utu. Musiikit ovat hillittyjä ja tukevat oikeassa kohtaa tunnelmaa. Ääninäyttelijät antavat kesäteatteriväelle mennen tullen turpaan, ja jokerin toistuvat välikommentit kovaeäänisistäkään eivät ottaneet päähän.

Batmanin alussa kovin suppea leluvalikoima laajenee pelin edetessä ja vasta viimeiseten romujen saatua pääsee jokaisen atrvuuttajan kätkemän arvoituksen perään. Tämä on muuten hyvä juttu mutta aiheuttaa hiukan liikaa samojen paikkojen koluamista ja tämä oli ainut seikka joka hiukan kyllästytti muuten jouhevan pelin tiimellyksessä. Voisinkin suositella että ensin teette kaikki juonitehtävät viimeistä lukuunottamatta ja sen jälkeen vasta kiertelette pitkin saarta ja poimitte kaikki arvuuttajan arvoitukset. Siten mallikelpoisen hyvä juoni ei kärsi turhasta jähimisestä.

Tunnelma on melkoisen synkeä eikä varmasti sovi sen kirotun F1 ohjaajan kaiman elokuvista pitäville henkilöille mutta kaikille Burttonisteille ja Mooren sarjakuvista nauttineille pelin tunnelma on sopivan vinoutunutta ja goottihenkistä. Olematta sitä kumminkaan liikaa. Pelkän elämysjunailun perusteella tämä mestariteos ansaitsisi täyden kympin. Enkä kyllä oikein keksi mitään erityisen ärsyttävää piirrettä tästä pelistä, paitsi ehkä sen että noin kymmentuntinen teos on hiukan liian lyhyt ja näin hyvää herkkua olisin voinut maistaa jälkiruokakipollisen lisää. Kissanaisesta olisi myös ollut kiva nähdä pieni vilahdus...

Suosittelen tätä kaikille lämpimästi, jopa niille jotka ovat vannoutuneita toimintapelien vihaajia. Batamanfaneille puolestaan tämä on pakollinen kokemus!!! Jään mielenkiinnolla odottamaan pelin toista osaa jonka pitäisi ehkä ilmestyö jo tänä kuluvana vuonna 2011.

Hyvää:
Juoni.
Ääninäyttelijät.
Tunnelma.
Grafat.
Arvoitukset.
Taistelu ja ohjattavuus.
Batman on uskottavampi kuin moni tosielämän sankari.

Huonoa:
Muutama tunti lisää kiitos.
Miksei rakkauteni kohdetta kissanaista ja ruoskaa näkynyt... nyyh

Yleisarvosana: 10 (asteikolla 1-10)

Kirjoittamani arvostelu perustuu omaan mielipiteeseeni, ja yli kahdenkymmenen vuoden pelikokemukseen.

Armand
« Uudemmat - Vanhemmat »