IRC-Galleria

Tiedot

Luokittelu
Tapahtumat
Perustettu
2.7.2011
Tilastot
Käyntejä: 213
« Uudemmat - Vanhemmat »
Raiskaus on raiskaus vaikka miten olisi pukeutunut. Paljastava pukeutuminen ei ole mikään oikeutus sille. Siinä lutkakäveliät ovat aivan oikeassa. Muutenkin koskemattomuus ja ihmisoikeudet pätevät, vaikka pukeutuisi kuinka typerästi.

Kuitenkaan pukeutumisemme ei ole aivan yhdentekevää. Sen näkee jo siitä miten paljon vaivaa ja rahaa laitamme pukeutumiseemme. Jokainen asu viestii jotain. Kun suomen jääkiekkojoukkue voitti MM-kultaa niin sinivalkoista näkyi tavattomasti katukuvassa. Näin haluttii osoittaa kannatus ja jaettu ilo poikien voitosta. Ydinvoiman vastustajat vetävät päälleen aiheeseen liittyvää vaatetusta. Skini ajelee päänsä ja vetää maiharit jalkaansa osoittaakseen kuuluvuutta tiettyyn ryhmään ja kenties tietynlaista arvomaailmaa. Juhlissa siistillä puvulla on tarkoitus osoittaa tilaisuuden arvokkuutta.

Joskus vaatteiden viestit kuitenkin ymmärretään väärin. Kokomustiin pukeutunut, pitkätukkanen ja pukinpartanen mies ei välttämättä olekkaan saatananpalvoja, eikä paljastavasti pukeutunut nainen halua tulla raiskatuksi. Silti tulkinnoissa voi olla jotain perää. Mustavaatetus voi viestiä tietystä sielun synkkyydestä, joka koettu ainakin jossain vaiheessa elämää, ja paljastavasti pukeutunut nainen tahtoo herättää tietynlaista huomiota.

Pukeutuminen onkin itsensä ilmaisua, jossa katsojalle jää vapaus tai vaade osata tulkita pukeutujan viesti. Kun vedän zombi meikit naamaan ja lähden ulos laahustamaan saatan kritisoida yhteiskuntaa, fanittaa elokuvaa tai haluta tuoda pienen säväyksen muuten niin tylsään päivään. Mutta miten tulkita jumalanpalvelukseen osallistuvan miehen paita, jossa lukee "jumalaa tuskin on olemassa"? Tai kuinka ruotsin värit naamassa kauppatorille lähteneen käy, kun koko tori on täynnä päihtyneitä suomi leijonia?

Toki ihmisten säväyttäminen ja sovinnaisuuden rikkominen voi olla suotavaakin. Bride kulkue tuo monessa maassa homot esiin ja mittaa yhteiskunnan suvaitsevaisuutta. Hiphop keikalle lähtenyt hevari voi herättää huomiota ja erottua joukosta, jolloin ihmisten reaktio osoittaa minkälainen kyky meillä on suhtautua erilaisuuteen. Mutta kuka haluaa testata omalla kehollaan ovatko miehet tarpeeksi huomaavaisia olemaan raiskaamatta?

Vaikka raiskaus ja väkivalta ovat aina tekijän omanpään sisältä lähtöisin ja osoitus tietynlaisesta yhteiskunnallisesta rappiosta, kuka haluaa provosoida ja kokeilla rajoja? Lisäksi näin monikulttuurisuuden aikakautena vastaan tulee sekä paikalliset, että vieraat tavat, ja niiden sekamelska, mikä tekee pukeutumisesta entistä haastavampaa.

Kaikilla periaatteessa on oikeus pukeutua vapaasti miten haluaa, eikä se oikeuta ketään kohdistamaan väkivaltaa heihin. Silti on ehkä hyvä ottaa huomioon realiteetit ja nykyisen yhteiskuntamme tila, ja miettiä vähän mitä päällensä pistää.
« Uudemmat - Vanhemmat »