IRC-Galleria

-Dopeboy-

-Dopeboy-

skyline and no speed limits

[Ei aihetta]Perjantai 02.05.2008 13:21

Ford Sierra oli Ford Taunuksen korvannut tilava perheauto, jota valmistettiin vuosina 1982-1993.

Historia
Sierra oli Uwe Bahnsenin piirtämä, mutta Sierran alkuperäinen suunnittelija oli Patrick le Quément. Sierran muotoilu oli pyöreä ja edellä aikaansa. Tämä ei miellyttänyt kaikkia Taunuksen omistajia. Odotuksista poikkeava piirre oli takaveto. Tekniikka otettiin melkein suoraan Taunuksesta. Moottorivaihtoehdot olivat 1,3, 1,6, 2,0 litraiset OHC bensiinimoottorit sekä 2,3 litrainen diesel.

Sierroja valmistettiin Englannissa ja Belgiassa sekä Saksassa. Alkuperäinen korimalli oli 5-ovinen viistoperä. Pian tulivat myös 3-ovinen viistoperä ja 5-ovinen farmari. Urheilulliseksi malliksi Ford esitteli XR4i:n, jossa oli 2,8-litrainen bensiinimoottori ja 150 hevosvoimaa. Vuodesta 1983 Sierraan sai myös Peugeot'n 2,3-litraisen dieselmoottorin.

Vuoden 1984 lopussa Sierraan esiteltiin 1,8-litrainen CVH-moottori. Seuraavana vuonna tuli monia urheilumalleja; XR muuttui nelivetoiseksi XR4x4-malliksi. Halvin urheilumalli oli 115 hevosvoimainen 2,0iS. Sen sijaan tehokas urheilumalli oli RS Cosworth, jonka turboahdettu 16 venttiilinen välijäähdytetty moottori antoi 204 hevosvoimaa. RS Cosworthia valmistettiin vuosina 1985-1986. RS Cosworthin johdannainen oli RS 500, jota valmistettiin vuonna 1987 ainoastaan 500 kpl.

Vähän myöhemmin 1,6-litrainen moottori vaihtui uudempaan ja taloudellisempaan moottoriin. Sierran normaali-vaihteisto oli yhä 4-vaihteinen, vaikka Escortin vaihteisto oli ollut jo pitkään 5-vaihteinen. Sierraa myytiin myös Yhdysvalloissa, jossa sen menestys oli heikko.

Vuonna 1987 Sierran ulkomuotoa muutettiin vähän hillitymmäksi ja mallistoon tuli myös porrasperäinen (sedan) malli. Sierran myynti kohosi ja se oli Euroopan myydyin automalli luokassaan. Vuonna 1988 myös Cosworth-malli muuttui porrasperäiseksi ja vähän hillitymmäksi. Vuonna 1990 Sierra Cosworthista esiteltiin nelivetoinen versio, jota valmistettiin vuoteen 1992 asti. Ulkonäöltään nelivetoinen malli poikkesi edeltäjästään vain vähän: uutta olivat ilmanottoaukot konepellissä sekä 4x4 tunnukset molemmin puolin auton kyljissä. Teholuku nousi 204 hevosvoimasta 220 hevosvoimaan. Takavetoista Sierra cosworthia valmistettiin vielä vuoteen 1991 saakka.

Vuonna 1989 tuli uusi 2,0-litrainen DOHC-moottori (DOHC = Kaksi kannen yläpuolista nokka-akselia). Moottorissa oli kuitenkin ongelmana sen sylinterikannen kestävyys. Venttilien määrä pysyin kuitenkin samana (8-venttiiliä. Uuden moottorin yhteydessä tuli myös uusi MT75-vaihteisto. Sierraa uudistettiin vielä kerran vuoden vaihteessa 1989-1990. Dieselmoottoriksi tuli Fordin oma 1,8-litrainen ahdettu versio.

Sierra oli mukava, hiljainen ja tilava auto. Myös ajo-ominaisuudet olivat vanhaa Taunusta paremmat. Sierrassa oli takanakin erillisjousitus jäykän taka-akselin sijasta. Talviominaisuudet olivat edelleen heikot. Laatu oli ainakin aluksi aika vaihteleva. Sierran moottorit olivat vanhanaikaisia. Varustelukin oli saksalaiseen tapaan aika köyhä, lukuun ottamatta Ghia-malleja. Sierran valmistus päättyi vuonna 1993, jonka jälkeen aloitettiin Ford Mondeon valmistus.

noin..

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.