IRC-Galleria

Uusimmat blogimerkinnät

Hieman huonoja uutisia. Näin Turun Animeseuran sihteerinä ja varapuheenjohtajana olen saanut tämmöisen sähköpostiin Tekijänoikeuksien tiedotus- ja valvontakeskukselta (TTVK:lta):

"Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry tiedottaa:

Japanilaisten animaatioyritysten otettua meihin yhteyttä, olemme päättäneet aloittaa ns. cosplayn, fiktiiviseksi hahmoksi pukeutumisen, valvonnan. Tekijänoikeuslain 2 §:n mukaan tekijänoikeus tuottaa teoksen luojalle oikeuden määrätä mm. siitä, missä taidelajissa tai mitä tekotapaa käyttäen hänen teostaan esitetään. Esimerkiksi taulun maalaja voi päättää, ettei hänen taulustaan saada tehdä esimerkiksi patsasta. Animaatiohahmon asun valmistaminen on tähän täysin verrannollinen ja se loukkaa oikeudenhaltijan laillisia oikeuksia, mikäli siihen ei ole lupaa.

TTVK on tietoinen siitä, että alan harrastajat ovat enimmäkseen lapsia ja nuoria, ja aluksi TTVK painottaakin toiminnassaan nimenomaan tiedotustoimintaa. Tästä lähtien anime-tapahtumiin kuitenkin tulee TTVK:n siviiliasuinen tarkastaja, ja mikäli tämä havaitsee tekijänoikeuden alaisia pukuja, tarkastaja pyytää henkilöä esittämään oikeudenhaltijan antaman luvan. Mikäli harrastajalla ei ole esittää lupaa, tarkastaja pyytää henkilöä poistamaan puvun käytöstä. Mikäli pyyntöön ei suostuta, tarkastaja ilmoittaa asiasta poliisille ja asia käsitellään tekijänoikeusrikkomuksena tai vakavammassa tapauksessa tekijänoikeusrikoksena, ja puku tuhotaan viranomaisten toimesta.

Tekijänoikeuksien tiedotus- ja valvontakeskus pyytää kaikkia lopettamaan luvattoman cosplayn. TTVK ei kuitenkaan tahdo estää lasten ja nuorten suosimaa harrastusta ja huomauttaa, että animaatiohahmoksi pukeutuminen on jatkossakin täysin luvallista, mikäli siihen on oikeudenhaltijalta lupa, tai mikäli omistaa asuun tekijänoikeudet (eli mikäli kyseessä on hahmo, jonka on luonut itse). Ilman lupaa tapahtuva cosplay on kuitenkin tekijänoikeuslain nojalla kiellettyä.

Lauri Ståhlbäck
Toiminnanjohtaja
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus"

Että silleen. Vähän huono homma - TAS:kin joutunee lopettamaan Cosplay Finlandin kanssa järjestämänsä cosplay-työpajan. Tällä on varmaankin melko suuria vaikutuksia Suomen cosplay-skeneen ja saa nähdä, tuleeko cosplay-kilpailuja enää samanlaisina kuin ennen. Jos jotain hyvää tästä koettaa etsiä, niin ehkä se, että nyt esimerkiksi suomalaisten manga-artistien luomia hahmoja näkyy varmaan coneissa enemmän kuin ennen, ihan vain siksi, että nämä lienevät helpommin tavoitettavissa kuin japanilaiset...

Mikäli cosplay-puku Animeconiin on jo tekeillä tai valmis, ei sitä kuitenkaan kannata polttaa - TAS on jo aloittanut juristiensa (=TAS:in puheenjohtaja Joni Hatanmaa sekä allekirjoittanut) johdolla neuvottelut TTVK:n kanssa - pyrimme siihen, että cosplay pysyy jatkossakin maksuttomana, mutta on mahdollista, että tässä päädytään jonkinlaiseen lupamaksujärjestelmään :/

Jussi "niidel" Kari
oik. yo
Turun Animeseuran sihteeri ja varapuheenjohtaja


***
lähde http://au.aniki.fi/viewtopic.php?t=5949

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.