IRC-Galleria

Talvilapset ovat köyhempiä ja kipeämpiä – kuten äitinsäkin
9.1.2009 15:31
A A Jani Kaaro

Helsingin Sanomat

Talvilapset ovat köyhempiä ja kipeämpiä – kuten ovat heidän äitinsäkin, paljastaa uusi tutkimus.

Tutkijat ovat tienneet jo pitkään, että talvella syntyneet ovat keskimäärin vähemmän koulutettuja, vähemmän älykkäitä, vähemmän terveitä ja huonommin palkattuja kuin muina aikoina syntyneet. Syytä talvella syntyneiden huonompaan koulumenestykseen ja taloudelliseen asemaan on koetettu selittää monin eri tavoin, kuten talvilasten suuremmalla sairastavuudella tai lasten eri-ikäisyydellä koulua aloittaessa.


Notre Damen yliopiston tutkijat selvittivät nyt ensimmäisen kerran yhdysvaltalaisiin väestötilastoihin perustaen, ovatko talvilapsia synnyttävät äidit jollakin tavalla erilaisia kuin muut.

Tulokset osoittivat, että talvilasten äidit ovat muita todennäköisimmin naimattomia, teini-iässä tai heillä on korkeintaan hyvin vaatimaton koulutus. Samankaltaisia tuloksia on saatu aikaisemmin myös ruotsalaistutkimuksessa, jossa huonoa koulumenestystä ennusti syntyminen talvikuukausina ja isän heikko sosiaaliekonominen asema.


Aiemmissa tutkimuksissa naiset ovat raportoineet, että vähiten suosittu vuodenaika saada lapsia ovat talvikuukaudet. Tutkijat esittävät, että varakkaammat ja koulutetut naiset kykenevät ehkä ajoittamaan raskauden alun siten, että he saavat lapsensa suosiollisempana vuodenaikana.

Ruotsalaiset tutkijat ovat aikaisemmin ehdottaneet myös, että kevät- ja talvilasten erot koulumenestyksessä voisivat johtua osin äidin tai lapsen erilaisesta altistuksesta auringonvalolle ja sen aiheuttamista biologisista muutoksista.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.