IRC-Galleria

Ruotsisssa tapahtuu taas. Lauantai 06.01.2007 15:30

Rehtorit kannustavat Karlskronan oppilaita mielenosoitukseen

Joukko rehtoreita Karlskronassa Etelä-Ruotsissa kannustaa viiden koulun oppilaita osoittamaan mieltään äärioikeistolaista Ruotsi-demokraatit (Sverigedemokraterna) -puoluetta vastaan myöhemmin tammikuussa järjestettävässä holokaustitapahtumassa.

"Ruotsi-demokraattien ja natsismin välillä ei ole suurta eroa, ainakaan natsismin alkuaikoihin verrattuna. Ruotsi-demokraatit ovat ulkomaalaisvihamielisiä", mielenosoituksen puuhanainen Marina Eriksson sanoi paikalliselle lehdelle.

Hanke on harvinainen. "En tunne vastaavaa tapausta. Mielenosoituksen väkivaltaa ja ulkomaalaisvihamielisyyttä vastaan ovat tavallisia, mutta puolueeseen kohdistetut eivät", Alf Lindberg opettajaliitosta sanoi.

Kysymyksellä näyttäisi olevan periaatteellista merkitystä, sillä Ruotsi-demokraatit eivät ole Karlskronassa täysin marginaalinen poliittinen tekijä. Viime syksyn parlamenttivaaleissa puolue sai lähes kuusi prosenttia kaupunkilaisten äänistä.

Kunnallisvaaleissa menestys oli vielä parempi. Puolue lähes kolminkertaisti äänimääränsä 9,55 prosenttiin edellisvaaleihin verrattuna ja sai kahdeksan edustajaa ja vaáankieliaseman kaupungin 75-paikkaisessa valtuustossa.

Puoluetta äänesti 3 755 karlskronalaista, mikä teki siitä paikallisesti kolmanneksi suurimman puolueen sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen jälkeen.

Monen koululaisen vanhemmat ovat siten todennäköisesti äänestäneet Ruotsi-demokraatteja.

"Mielenosoitus on täysin vapaaehtoinen oppilaille, emme pakota ketään", Eriksson sanoi.

Opetusministeriön lakimiesten mukaan rasismia ja ulkomaalaisvihamielisyyttä vastaan voidaan koulujen puitteissa järjestää mielenosoituksia. Sen sijaan yksittäiseen puolueeseen kohdistuvat mielenosoitukset ovat sopimattomia.

"On kuitenkin työnantajan eli tässä tapauksessa Karlskronan kaupungin asia ratkaista miten asiassa edetään. Ministeriö ei aio puuttua tilanteeseen", opetusministeri Jan Björklundin avustaja Anders Andrén sanoi.

Ruotsi-demokraattien johtaja Richard Jomshof Karslkronassa arvosteli hanketta.

"Mitä tapahtuu oppilaille, jotka paheksuvat juutalaisvainoja, mutta kannattavat meitä. Ja voinko minä, joka pidän holokaustia kauhistuttavana, osallistua mielenosoitukseen?"

Eri puolilla eteläistä Ruotsia Ruotsi-demokraatit lisäsivät tuntuvasti kannatustaan kunnallisvaaleissa viime syyskuussa.

Tilanne on aiheuttanut päänvaivaa oikeiston ja vasemmiston puolueryhmittymille, koska useilla paikkakunnilla kummallakaan niistä ei ole enemmistöä ilman Ruotsi-demokraattien myötävaikutusta.


Helsingin Sanomat http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Rehtorit%20kannustavat%20Karlskronan%20oppilaita%20mielenosoitukseen/1135224097444


---
Tuo on täysin järjetöntä ja moraalitonta. Ei koulujen tehtävä oo osallistua politiikkaan tai alkaa tuputtaan opettajien omia puoluepoliittisia näkemyksiä oppilaille. Ei Lapset osaa vielä ajatella mistään tuommosesta ite. Ja vaikka tuon väitetään olevan vapaaehtonen mielenosotus, niin miten sitte käy niille jotka ei halua lähtee mukaan? Ei taida olla kovin kivaa jostaki pikkulapsesta saada täysin perusteeton leima "Sää ja sun vanhemmat ootte natsirasisteja!"

Mennäänköhän Suomessa joskus samaan? Jos puolue joka on isojen herrojen mielestä vääränlainen puolue, onnistuu saamaan laillisissa vaaleissa liikaa kannattajia aletaan aivopestä lapsia ja boikotoida puoluetta.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.