IRC-Galleria

Hexel

Hexel

Uusi Event Relentless single "Goodbye" https://youtu.be/-NE6Ij5WYe4

Peliriippuvuus?Lauantai 23.12.2006 05:38

Vilma Lindell kirjoitti 25. marraskuuta Helsingin Sanomien nuoret-sivulla peliriippuvuudesta otsikolla "WoW-leskenä 24/7".

Mitä mieltä sinä olet? Häiritseekä peliriippuvuus sivusta katsojia? Toivomme erityisesti nuorten ottavan kantaa.

Näin Vilma Lindell kirjoitti:

4. 11. helmikuuta 2005 Euroopan nettipelimaailma iskettiin kyykkyyn, kun Blizzard Entertainment julkaisi netissä pelattavn roolipelin World of Warcraftin. Tämä päivä oli kolahdus myös kaikkien pelaajien läheisille.

Nyt pelaajia on ilmoitettu olevan jo noin seitsemän miljoonaa. En edes uskalla kuvitella peliä sivusta katsojien määrää.

Nettiriippuvuudesta on 2000-luvun myötä puhuttu paljon, mutta WoW-riippuvuus on paljon pahempaa. Yleisesti se on jo verrattavissa tupakanpolttoon ja sen lopettamisen vaikeuteen.

WoW todellakin on oma maailmansa, ei vain peli. Pelatessa ei kuule eikä näe näyttöä pidemmälle. Peliin liittyvä kiltatoiminta edellytyksineen rajaa pelaajan ajan tietyille kellonajoille. Sivulliselle peli näyttää ottavan vallan pelaajasta, kun puheetkin ”tosielämässä” lipsahtavat pelitermistöön aivan tahattomasti.

Olen katsonut vierestä monen ihmisen koukuttumista WoWiin. Joskus se alkaa pelin vähättelyllä ja puheilla, ettei itse tuohon peliin sortuisi. Aikaa kuluu, ja kun peliä on kerran kokeillut, ei voikaan enää lopettaa. On muuten pelottava näky, kun pelaaja ei löydä peliaikakorttia mistään viikonloppuna.

Lieneekö kaveripiirin vaihdon aika, kun kahvipöytäkeskustelut rajoittuvat rogueiden ja huntereiden invaasioon – epiceistä puhumattakaan.


*************************************************************************

Tuoreessa amerikkalaistutkimuksessa on käynyt ilmi etenkin nuorten keskuudessa suositun World of Warcraft -verkkopelin aiheuttamat riippuvuusoireet. "Aivossa näkyy useita LSD:n pitkäaikaiseen käyttöön viittaavia muutoksia", toteaa tutkimuksen työryhmän vetäjä professori Gary Reed Yalen yliopistosta. Tutkimukseen osallistuneet nuoret eivät olleet koskaan edes kokeilleet mitään huumausaineita, joten aivokuoren muutosten on täytynyt johtua verkkopelistä. Kaikki 2700 nuorta olivat aktiivisia pelaajia, joiden koulumenestys ja sosiaaliset suhteet olivat jo kärsineet heidän riippuvuutensa takia. Professori Reed haluaa lähettää viestin kaikille WOWia pelaaville nuorille sekä heidän vanhemmilleen: "WOWI ON SAATANASTA!"

Ilta-Sanomat 18.8.2006

*************************************************************************

Jopa 40 prosentille huippusuositun World of Warcraft –roolipelin miljoonista harrastajista on kehittynyt harrastuksen seurauksena riippuvuus, arvioi tohtori Maressa Orzack ainakin Tom´s Harware Guide –sivustolla julkaistussa, amerikkalaista alkuperää olevassa artikkelissa.

Tohtoria itseään luonnehditaan riippuvuuden asiantuntijaksi, jonka 15-vuotiseen työhön aiheen parissa kuuluu myös erityisen Computer Addiction Services –yksikön perustaminen belmontilaisen sairaalan yhteyteen. Ja sairaala sopiikin asiayhteyteen vallan mainiosti: peliriippuvuus on Orzackin mukaan suorastaan mielisairaus, vaikka vastaväittäjiäkin termin käyttäjälle on tarjolla.

Onnellista tietysti on, että diagnoosia seuraa yleensä mahdollisuus hoitoon. Mutta mistä seuraa itse riippuvuus?

Riippuvuuden syistäkin puhuessaan Orzack on suorasanainen: suurin syyllinen on hänen mukaansa peli itse, koska tämän kaltaiset tuotteet on suunniteltu kiehtomaan käyttäjiään niin, että he ”jäisivät koukkuun”. Asiaa tietysti vain edesauttaa se, jos ympäröivä todellisuus tuntuu ahdistavalta ja keinotodellisuus tuntuu houkuttelevalta, arkihuolista vapauttavalta pakopaikalta.

from: DigiToday

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.