IRC-Galleria

IkkunaRinsessa

IkkunaRinsessa

P.E.R.L-projekti jatq aina vaan! <3

Kommenttia kommenttiin-kirjoitus:Perjantai 04.07.2008 16:38

http://reijalempinen.blogit.fi/

Tässä muutama lainaus vastauksestani kommenttiin, jonka sain ylläolevaan blogiini:

"Tämä asia, mihin puutuit, eli sosiaaliturva-asia on ERITTÄIN TÄRKEÄ pointti! Nyt, -kunnallisvaalien alla ja kunnallispolitiikkaa ajatellen-, ajan tavallaan eri asioita, kuin jos/kun lähdenkin eduskuntavaaleihin jossain vaiheessa.

Miksi näin? Koska kunnallispolitiikassa painitaan enemmän käytännön asioiden kanssa ja vaikka ihanteille on tilaa niin yhdellä kuin toisellakin puolueella, on tehtävä kuitenkin yhteistyötä ja ratkaisuja, jotka auttavat oikeasti juuri meidän kuntaa pois rahapulasta. Siis varmistettava, että kunnan asukkaille riittää sitä pötyä pöytään jatkossakin ja ehkäistävä esim. se, että ei säästetä (ainakin minun mielestäni) %u201Cväärissä%u201D asioissa, kuten juuri kaupungin vuokratalojen pois myynnillä tai esim. ohjaamalla varoja uusiin rahareikiin, -kun vanhoissakin palveluissa on todellakin parantamisen varaa! Aiemmassa kirjoituksessani käsittelinkin jo sitä, miksi myöskään jatkuva verojen korottaminen ei ole kenenkään etu."

"Minä henk.koht. en edes tykkää koko etuuskäsittely hommelista, koska sosiaalipuolen asioissa on se rutikuiva fakta, että miltei jokainen tapaus on erilainen. Tätä käsitystäni, -että etuuskäsittelysysteemi ei toimi-, puoltaa sekä oma, että muiden toimeentulotukea hakeneiden tuttavieni kokemus asiasta, -kuin Tampereella valmistunut tutkimuskin, että kaikki toimeentulotukeen oikeutetutkaan ihmiset eivät osaa/kykene/jaksa hakea toimeentulotukea juuri etuuskäsittelyn vaikeuden vuoksi. Tiedän kuitenkin, että kuntatasolla koko etuuskäsittelyjärjestelmän muuttamista on turha hakea (koska sellaiset päätökset tehdään eduskuntatasolla), -mutta se ei estä minua hakemasta muutoksia nyt kuntatasolla toimeentulotuen hakemisen helpottamista:

-Valveutuneempia vastailijoita asiakkaanohjaukseen, jotka ehtivät kuuntelemaan, tunnistamaan ja ohjaamaan asiakasta jo heti siinä vaiheessa, kun asiakas ottaa yhteyttä sosiaalitoimeen.

-Lisää näitä asiakkaanohjauksen valveutuneita työntekijöitä.

-Enemmän harkinnanvaraisen oikeuksia sosiaalityöntekijöille (jotta kykenevät vastaamaan ns. kriisitapauksiin heti eikä viidestoista päivä) *Tämä myös sen vuoksi, että vaikka etuuskäsittely karsi sen pois, että toimeentulon suuruus ei ole naamataulustasi kiinni ja karsi esim. vetovoimaiset, %u201Cturhan rahan kärttäjät%u201D asiakkaista pois, niin etuuskäsittelyn suurin ongelma on myös tuo persoonattomuus: K.o. systeemi karsi myös liudan toimeentuloon oikeutettuja ihmisiä erilaisten todellisten ongelmien vuoksi. Siis esim. mielenterveyspuolen asiakkaita, vanhuksia, syrjäytyneitä jne. Siis näitä, jotka oikeasti eivät osaa/kykene JA jaksa (<%u2014vaikka masennuksen vuoksi) hakea tt:tä.

-Viimeisempänä, vaan ei vähimpänä: Pätkätyöt ja pätkätyöntekijät pois. Pitkiä virkoja, jotta asiakastyö sosiaalitoimessa jatkuisi a.) mahdollisimman henkilökohtaisena (ihminen/hänen tilanteensa on muutakin kuin puolihuolimattomia merkintöjä asiakaspäätteellä, joihin harva pätkätyöntekijä edes ehtii perehtymään) ja b.) kunnon raamitukset (ja tarvittaessa lisäykset) ns. perustoimeentulotukeen ja heti asiakkaanohjauksessa kunnollinen, perusteellinen informointi asiakkaalle tämän oikeuksista, sekä tavoista, kuinka perustoimeentuloon pääsee kiinni, jotta etuuksista ei synny epävarmuuksia onko niihin oikeutta, kuinka niitä haetaan ja %u201Cohjataankohan minut nyt oikein työntekijän pakeille, kun tämä tilanteeni on hieman erikoinen%u2026%u201D Eli ohjattaisiin! Ja kuten sanoin, heti ensihetkestä alkaen.



Sosiaalipuolella on monia muitakin ongelmia tällä hetkellä, johon otan mielelläni kantaa ja alleviivaan nyt tässä heti: Ovat asioita, joihin todella haluan pureutua siinä vaiheessa jos/kun pääsen mukaan vaikuttamaan. Olen kommentoijalle kiitollinen, sillä tällä tavalla sain pureutua asiaan, joka on ykkösenä ajamissani asioissa: Etuuskäsittely ja muut sosiaalipuolen ongelmat."

***
"Minä ajan nyt (etenkin kunnallispolitiikassa) erityisesti näitä asioita:

-Osittainen yksityistäminen, ja

- jo olemassa olevien sosiaalipuolen peruspalvelujen parantaminen (etuuskäsittely, asiakkaan ohjaus, sos.toimen työntekijöiden virkojen vakiinnuttaminen ja työntekijän oikeuksien parantaminen),

-ettei verotusta nostettaisi (mieluummin laskettaisiin!), jotta yritykset eivät lähtisi Turusta lähikuntiin ja uudet yritykset aloittaisivat Turun alueella (=lisää työpaikkoja ja lisää tuloja) sen sijaan että hakeutuvat nyt lähikuntiin,

-muutamia muita sosiaalipuolen asioita (esim. lapsiperheellä oikeus sos.toimen palveluihin ilman “lastensuojelutyön asiakas” nimitystä jne)."

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.