IRC-Galleria

Ilta-Inkeri

Ilta-Inkeri

On Verkkoterkkari Tea

Nukkuminen ...Tiistai 13.03.2012 14:06

on kivaa ja hyödyllistä.

Nuorille suositellaan n 9 h.n yöunta. Uni päivittää päivän aikana opitun aivoihin muistiin. Erityisesti alkuyön syvä uni on tärkeä tälle päivitykselle. Jos yöunet jäävät vähiin, vaikuttaa tämä merkittävästi hyvänolon tunteeseen, huimaa ja heikottaa, aamupala ei maistu ja on muutenkin veltto sekä kurja olo. Näin koulussa ei jaksa keskittyä opetettavaan asiaan, kun kaikki aika menee siihen, että pyrkii pysymään hereillä samalla kun orastava päänsärky antaa merkkejä itsestään.

Murrosikäisen perusfysiologia muuttuu, ja luontainen väsymyskin tulee myöhemmin illasta. Lisäksi tietokone, televisio ja kännykkä siirtävät monen koululaisen nukkumaan menoa myöhäisemmäksi. Näin tulee touhuttua pitkälle iltaan ja nukahtaminen ei välttämättä onnistukaan.

Ja kouluun on kuitenkin mentävä aikaisin aamulla, eikä unelle löydy lisäaikaa aamustakaan. Univelkaa voi yrittää kuitata nukkumalla, ja niin moni viikonloppuisin tekeekin. Päivittäiseen väsymykseen viikonlopun lisäuni ei auta.

Apua nukahtamiseen saa esim lisäämällä liikuntaa iltapäivisin, se auttaa väsymykseen ja unentuloon. (THL/Partonen ym)

Kesää kohti mentäessä liikkuminen lisääntyy lähes itsestään aurinko sekä lämpenevät ilmat houkuttelevat ulos. Ulkoilu kannattaa, sillä kesä auringosta saa vielä hyödykseen uv-säteilyn tuottamaa D-vitamiinia.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.