IRC-Galleria

Monipuolinen ruokalistaKeskiviikko 29.04.2009 12:07

- Ruokalistat kouluihin laaditaan niin, että ne ovat mahdollisimman monipuolisia, vaihtelevia ja ravitsemuksellisesti täysipainoisia.

- Kasviksia, hedelmiä tai marjoja tulee olla tarjolla, joka aterialla. Mieluiten tuoreena.

- Aterialautasesta puolet tulee täyttää kasvislisäkkeellä, raasteella, salaatilla tai muulla vastaavalla.

- Leipää tarjotaan joka aterialla (vilja, etenkin täysjyvävilja esimerkiksi ruisleivässä ja puuroissa on erinomainen kuidun lähde ja sisältää runsaasti B-vitamiineja sekä kivennäisaineita, kuten rautaa).

- Perusruokalistalla suositaan kalaa ja vähärasvaista lihaa, kuten broilerin- tai kalkkunanlihasta valmistettuja ruokalajeja.

- Aterian pääruoalla (kalalla tai vähärasvaisella liharuokalajilla) täytetään lautasmallin mukaisesti neljännes lautasesta.

- Lihasta, kalasta ja kananmunasta saadaan paljon hyvälaatuista proteiinia, lisäksi ne ovat tärkeitä A- ja B-vitamiinien lähteitä. Kalassa on runsaasti D-vitamiinia.

- Nestemäiset maitovalmisteet ovat suositeltavia ruokajuomia, sillä ne ovat tärkeitä proteiinien, kalsiumin ja A- ja B-vitamiinien lähteitä.

- Oppilailla tulee olla maksuton, hygieeninen ja helppo mahdollisuus juoda janoonsa vettä myös muina kuin kouluaterian tarjoiluajankohtana.

- Ruoanvalmistuksessa suositaan öljyjä ja margariineja, ja leivälle tarjotaan kasvirasvapohjaisia levitteitä, pehmeä, kasviöljypohjainen rasva on terveydelle edullinen vaihtoehto.

Lähde: http://www.edu.fi/pageLast.asp?path=498,1329,1330,50500,50489,50492

***Toteutuuko edelliset asiat koulussasi?***

***Ilmenikö tekstistä jotakin uutta?***

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.