IRC-Galleria

Uusimmat blogimerkinnät

[Ei aihetta]Maanantai 10.05.2010 01:58

Uusnatsismi on toisen maailmansodan jälkeen syntynyttä liikehdintää, joka ihannoi Adolf Hitlerin aikakautta ja joka tähtää kansallissosialismin elvyttämiseen. Sen tunnuspiirteitä ovat nationalistisuus, rasismi ja seksuaalivähemmistöjen sorto. Uusnatsismi on monissa maissa kiellettyä.

Kansallissosialistiset järjestöt lakkautettiin toisen maailmansodan jälkeen useimmissa Euroopan maissa. Länsi-Saksassa perustettiin vuonna 1949 Sosialistinen Valtakunnanpuolue, joka kiellettiin 1952. Natsismin suosio pysyi vähäisenä 1960-luvulle asti. Kun jo hävinneeksi uskottu liike alkoi nousta, ryhdyttiin puhumaan uusnatsismista.

Erilaisia uusnatsistisiksi ja uusfasistisiksi luonnehdittuja ryhmiä on Saksan ohella etenkin Italiassa, Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Ruotsissa ja Venäjällä.

Saksojen yhdistymisen jälkeen 1990-luvulla uusnatsiryhmittymät saivat lisäkannattajia, etenkin entisen Itä-Saksan nuorison joukosta. Tämän arvellaan olevan seurausta talousromahduksesta, korkeasta työttömyydestä ja Saksojen yhdistymisen tuottamasta kansallismielisyyden voimistumisesta. Osa uusnatsiryhmistä harjoittaa väkivaltaa ulkomaalaisia ja varsinkin Euroopan ulkopuolelta tulleita vastaan: Saksan hallituksen selonteon mukaan uusnatsien terrori on vaatinut yli 100 kuolonuhria Saksojen yhdistymisen jälkeen.

Uusnatsien tunnukset perustuvat kolmannen valtakunnan tunnuksiin, hakaristiin ja puna-valko-mustaan lippuun. Hakaristi on usein korvattu muunnelmilla (varsinkin Saksassa, jossa se on laiton) tai riimuilla. Esimerkiksi numero 88 vastaa kahta peräkkäistä aakkoston kahdeksatta kirjainta H ja on siten lyhenne sanoista "Heil Hitler".[3] Numero 14 merkitsee valkoisen ylivallan kannattajan David Lanen kuuluisaksi tekemää 14-sanaista lausetta: ”We must secure the existence of our people and a future for white children” eli vapaasti käännettynä ”Meidän on turvattava kansamme olemassaolo ja tulevaisuus valkoisille lapsille.”

Uusnatsit marssivat joinain "juhlapäivinä" kuten Adolf Hitlerin syntymäpäivänä 20. huhtikuuta,sekä Rudolf Hessin kuolinpäivänä 17. elokuuta. Saksassa nämä marssit on ajoittain kielletty, kuten myös kolmannen valtakunnan aikaiset marssit yms. natsisymbolit.

HYVÄÄ SYNTYMÄPÄIVÄÄ ALPO! vähä myöhässä..

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.