IRC-Galleria

MLL_

MLL_

Mannerheimin lastensuojeluliitto

PerjantainaKeskiviikko 04.03.2009 14:56

Anni tiesi, että tästä tulisi yksi hänen parhaista illoistaan. Hän aisti perjantain kutinan jokaisella solullaan. Anni pystyi näkemään bileiden värilliset valonheittimet, jotka maalaisivat ympärillä tanssivien ihmisten kasvot punaisella ja sinisellä ja keltaisella. Hän pystyi haistamaan hajuveden ja partaveden sekoituksen piikit nenässään. Hän pystyi tuntemaan ohikulkevien ihmisten tahmean ihon ja käden, joka kuljettaisi hänet lähelleen. Hän pystyi kuulemaan jokaisen hengityksen ja niskan liikkeen kun hän tanssisi hiljaa keinuen illan viimeistä hidasta. Hän pystyi maistamaan kuinka mansikkainen siideri räjähtäisi hänen suussaan ja tuntemattomien huulten ohikiitävän rakkauden.
Ilta oli peitellyt auringon Annin astuessa paikallisen ostoskeskuksen raapivalle laatoitukselle. Häntä oltiin odotettu. Ennen kuin Anni huomasikaan, hän löysi itsensä kääriytyneenä parhaan ystävänsä Iidan käsivarsiin.

- Tervehdys ystäväiseni, Iida huikkasi ja muiskautti mojovan suukon Annin hieman punastuneelle poskelle. Anni työnsi nauraen Iidan kasvot kauemmaksi ja siirtyi tervehtimään muita Iidan perässä raahautuneita ystäviään. Anni nautti joka kerta yhtä paljon heidän näkemisestään; hänellä oli ollut jo pitkään polttava ja orastava ikävä Jukan mammuttimaisia silmiä ja Hannun paksujen huulien välistä vilkuttavaa hammasrakoa.
- Teitä on ollut ihan kauhee ikävä! Anni piipitti poikien sulkiessa hänet lämpimien syliensä väliin.
- Jättäkää se rauhaan, se on mun nainen! Iida ärjyi leikkisästi ja hyppäsi mukaan suureen yhteishalaukseen. Kaikki kiljuivat ja nauroivat.
Ystävykset vetäytyivät läheiselle penkille polttamaan savukkeet, tai oikeastaan seuraamaan kuinka Hannu poltti. Iida nyrpisteli vastenmielisesti ilmassa kelluvalle savupilvelle Jukan leikkiessä Hannun sytyttimellä.
- No koska me lähetään? Anni kysyi innokkaana.
- Häh, ai minne? Hannu rypisti otsaansa.
- Sinne bileisiin?
- Ei me nyt sinne olla menos!
Annin sisällä kuohahti.
- Miten niin ei muka olla menos? Mehä sovittiin tää jo kaks viikkoo sitten!
- Noku ei oo muljui.
- Ai mitä ei oo?
- Juomia, senki pelle!
- Mä luulin, et te saitte Juuson hakee meille.
- Ei se jaksanu tänne asti raahautuu. Sitä paitsi se on ny duunis.
- No me keksitään sit jotain muuta.
- Ai mitä?
- Käydää pyytää tolta mummolta, et se käy hakee. Se näyttää viel sellaselt et rahalle vois olla käyttöö, Iida vinkkasi.

Kaikki siirsivät katseensa ostoskeskuksen aukion toisella laidalla seisovaan penkkiin. Aluksi Anni katsoi siinä makaavan repaleinen vaatemytty, mutta erottikin villin ja tuhruisen kangaskuosisirkuksen keskeltä iäkkään naisen kurttuiset kasvot. Naisen iho oli reikäinen ja kuiva, suupielistä valui valkoista tahmaa, silmät olivat sumeat ja keltaiset. Anni nielaisi kuivasti ja nousi varovaisesti lähenemään vanhusta Hannu vanavedessään. Vanha nainen käpristyi tiukemmin kerään mitä lähemmäksi he häntä lähenivät. Hetken ajan Anni empi kääntyä takaisin, mutta sai puristettua itsestään puhetta:

- Hei anteeks, meil on sellanen tilanne, et meil ois tulos tänää yhet tosi tärkeet kemut, mut meil ei kenelkää oo juomii. Nii, et jos oisit nii ihana ni kävisit tuol kaupas kipasee meille vähä juotavaa, et meiä ilta ei ois iha kuiva.
Vanha nainen mulkoili Annia tummien, verisuonisten silmäpussiensa päältä. Hän nousi huojuen istuma-asentoon ja nosti noitamaisen koukkusormensa osoittamaan Annia.
- Tiedätkö sä, tyttö, miten musta tuli tämmönen? hän yski soraisella äänellään.
Anni ei vastannut, vaan vilkaisi hämillään Hannua ikään kuin saadakseen häneltä tukea tai itsevarmuutta.
- Se alko just tossa teiän iässä; viina rupes maistumaan. Se alko tollasilla bileillä, joissa tutustu uusiin ihmisiin ja oli sairaan hauskaa. Ennen ku mä huomasinkaa nii raahasin bileissä joka viikonloppu, sitten arkipäivisin ja lopulta joka päivä. Lopulta mulle iski joka päivä ni paha kankkunen, et seki oli vaa pakko juoda pois. Joten tässä sitä ollaan. Ilman taloa. Ilman duunia. Ilman rahaa. Ilman ystävii. Joten jos te pennut ajattelette, et mä kävisin hakee teille pikkasen piristettä perjantai-illaks, niin te joudutte pettymään.
- Tuu, Anni. Mennää pois. Iha ku me hyödyttäis mitenkää tost pellest, Hannu murahti ja nykäisi Annin mukaansa. Anni pysyi hiljaa: Ehkä tuo vanha nainen oli säästänyt heiltä jotain muutakin kuin heidän viinarahojaan.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.