IRC-Galleria

MasterTool

MasterTool

Pierdolenie o Szopenie

Selaa blogimerkintöjä

Kaasua, kaasua!Perjantai 26.03.2010 01:31

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/2161393/puolasta-uhkaa-tulla-maakaasujattilaisten-riistomaa

http://ohjelmat.yle.fi/ulkolinja/kaasua_kaasua

Eli huh huh! Kanadalainen yhtiö on löytänyt Puolasta liuskekivestä ammennettavat valtaisat kaasuvarannot. Kaasua esiintymässä lasketaan olevan noin 100 kertaa (!) Puolan oman kulutuksen verran.

Tällä tullee olemaan radikaalit vaikutukset Nordstreamiin ja Venäjän kaasutoimituksille Eurooppaan, sillä Venäjä toimii Ulkolinjan "Kaasua, kaasua!" -dokumentin mukaan kapasiteettinsa rajoilla, ja tulee lähitulevaisuudessa taantumaan, jollei sitten porausta Barentsin merellä olevista esiintymistä aloiteta.

Puolalainen kaasu muuttaisi geopoliittista tasapainoa. Kaasun myynnistä tulisi Puolan rikkauden lähde joka olisi pois Venäjän lompakosta. Dokumentin mukaan siis Puola kykenisi uusien kaasulöydöstensä ansiosta syömään Venäjältä sen valtaisat kaasumarkkinat, samalla tämä toisi Puolalle paitsi talouskasvua ja energia-omavaisuuden, myös kasvattaisi Puolan voimakkuutta ja merkittävyyttä. Todennäköisesti itäisen Keski-Euroopan maat turvaisivat kaasunsaannissaan tässä tapauksessa Venäjän sijasta Puolaan, ja Puola pyrkisi lisäämään vaikutustaan etenkin Ukrainan sisäisiin asioihin ja estämään itänaapuriaan suuntautumasta Venäjään ulkosuhteissaan.

Puolalaiset kihisevät tyytyväisyyttään, nyt on vain turvattava kaasuvarannot joutumasta halvalla myydyiksi ylikansallisille kaasu-yhtiöille. Toivon todella, että uuden tilanteen ulostulema ei ole se, että Venäjän rooli Euroopan yhteistyökumppanina kutistuu kääpiömittoihin ja, että se alkaisi kokemaan tulleeksi poissuljetuksi yhteistyöstä. Myöskin, tavallinen venäläinen kaduntallaaja tarvitsee talouskasvua vielä pari piirua kovemmin kuin hänen puolalainen vastineensa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.