IRC-Galleria

Mineharu

Mineharu

Death Shall Wait

Tuli luettua ylen uutisiaKeskiviikko 18.02.2009 23:53



Ihmisen kehonkieli kertoo myös varallisuudesta. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan mitä varakkaampi ihminen on, sitä töykeämmin hän käyttäytyy kanssaihmisiään kohtaan.

Psykologit Michael Kraus ja Dacher Keltner Kalifornian yliopistosta kuvasivat videokameralla toisilleen tuntemattomien opiskelijoiden kanssakäymistä kahden kesken käytävissä keskusteluissa. Kaikkiaan tutkimukseen osallistui sata ihmistä. Tutkijat vertasivat minuutin mittaisista otteista tiettyjä eleitä, jotka kertovat kiinnostuksesta toiseen ihmiseen.

Elekielen vertailu paljasti, että opiskelijat, joiden vanhemmilla on korkea sosioekonominen status, olivat kehonkieleltään "epäkohteliaampia", he muun muassa vääntelehtivät hermostuneesti ja näpertelivät eri esineitä. Alemmas sosioekonomisessa vertailussa sijoittuneet taas olivat elekieleltään kohteliaampia, he muun muassa nauroivat enemmän, nyökyttelivät ja kohottivat kulmakarvojaan kiinnostuksen merkiksi.

Krausin mukaan vaihtelu elekielessä statuksen mukaan johtuu eläimellisistä vaistoista. Korkean statuksen omaavat kertovat elekielellään olevansa tietoisia asemastaan, kun alempana sosioekonomisessa vertailussa olevilla ei ole varaa torjua muita.

- Heillä on vähemmän resursseja, ja näin ollen he ovat riippuvaisempia muista ihmisistä, Kraus esittää.

Artikkeli tutkimuksesta julkaistiin tammikuun Psychological Science -lehdessä.

YLE Uutiset

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.