IRC-Galleria

Serri

Serri

on lähinnä kyllästynyt...

Tiedonjyvä-nenPerjantai 21.09.2007 00:03

Historiaa hoitoalalta:

Lähihoitaja ammattinimikkeenä ei ole kovin vanha ja sen tarkoituksenahan aikoinaan oli yhdistää sosiaali-ja terveysalan monimuotoista ja -mutkaista tutkintokenttää. Oli kehitysvammahoitajia, mielenterveyshoitajia, jalkahoitajia, perushoitajia, lastenhoitajia... jne. Oli vaikeaa määritellä, kuka oli pätevä mihinkin tehtävään kun niitä nimikkeitä oli tuhat ja sata. Voiko esimerkiksi mielenterveyshoitaja koulutuksellaan työskennellä sairaalassa akuuttiosastolla ja voiko sitten perushoitaja olla töissä mielenterveyskuntoutujille tarkoitetussa asuntolassa.

Silloinen KTV (Eli yksi niistä ammattiliitoista jotka yhdistyivät JHL:n syntyessä...) oli mukana ajamassa sosiaalialan perustutkinto-aatetta, eli siis lähihoitaja-yleisnimikettä johon sitten päädyttiinkin. SuPer, eli Suomen perus- ja lähihoitajaliitto oli silloin pelkkä perushoitajaliitto ja vastusti tätä muutosta kovinkin jyrkästi. He siis olivat sitä mieltä, että perushoitajat perushoitajina ja muut muina... ja eri liitoissa siis. Eli se samainen liitto joka tänä päivänä niin kovasti koittaa väittää olevansa kaikkien lähihoitajien liitto, oli alkuunsa sitä vastaan, että esimerkiksi lastenhoitajat (siis nykyisin lapsiin ja nuoriin suuntautuneet lähihoitajat) liittyisivät heidän liittoonsa.

Tämä siis tällaisena tiedonjyväsenä. En yleisestikään fanita ammattiala-liittoja vaan olen enemmän moniammatillisten liittojen puolella. Oikeasti, NIIN harvassa työpaikassa on vain yhden koulutuksen ja yhden nimikkeen omaavia työntekijöitä... suurimmassa osassa työpaikoista tehdään sitä kuuluisaa moniammatillista yhteistyötä. Joten eikö tällöin olisi fiksumpaa samassa työpaikassa kuulua samaan liittoon? Olit sitten siivooja, lähihoitaja, sairaanhoitaja, toimistosihteeri tai mikä vaan... :)

LISÄYS: Inspired by Timi the Tursas... :)

Niin noista liitoista: Jos super tai tehy päättää ruveta lakkoileen, valtiovalta tulee väliin ja kieltää suurimman osan lakoista vedoten siihen, että esim. vanhainkodeissa pitää olla tietty määrä suojatyötä. Jos JHL päättää ruveta lakkoilemaan hoitajien puolesta niin valtio sanoo samaa ku superilla ja tehyllä, MUTTA moniammatillisessa liitossa, kuten JHL on, on mahdollista että esimerkiksi maatalouslomittajat menevät lakkoon lähihoitajien puolesta! Mitäs sit sanotaan maaseudulla... lomittajia on meinaan paljon JHL:n jäseninä.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.