IRC-Galleria

Zelex

Zelex

Immortal - truest of the true

Uusimmat blogimerkinnät

Hevoset ja minäTiistai 21.03.2006 17:18

Aloitin ratsastuksen kesällä '88 ollessani vielä 7-vuotias. Olimme varanneet minulle tunnin Ruununmyllyn Ratsastuskoululta ja siellä pääsin ensimmäistä kertaa Emilia-tamman selkään ja liinaan harjoittelemaan kevennystä käynnissä.
Jokusen kerran olin lyhyen elämäni aikana ollut myös talutusratsastuksessa, mutta kesäkuussa '88 aloin käymään säännöllisesti tunneilla kahdesti viikossa: tiistaisin ja perjantaisin.

Olin niin pikkuinen että jalustimiin jouduttiin tekemään tavallisesti reikien lisäksi vielä kaksi kierrosta hihnoihin. Ratsastin enimmäkseen Sternuksella - liinassa ja se opetti minulle loikillaan hyvän tasapainon. Tallilla oli silloin Peesi-varsa joka juoksi kentällä irti tuntien aikana ja aiheutti monenmoista vipinää aikuisissa hevosissa.
Pelkäsin hieman Peesiä, koska suomenhevosvarsana se oli aika iso minunkokoiseeni pikkutyttöön verrattuna.

Muistan kun sain ensimmäistä kertaa ratsastaa yksin uralla. Silloin ratsuna oli iki-ihana Emilia josta myöhemmin tuli ensimmäinen hoitohevoseni. Painelin opettajan käskyistä välittämättä kovaa ravia ympäri kenttää ja loppujenlopuksi hortoilin keskellä esteiden välissä. Katsoivat parhaaksi ottaa hevosen kiinni ja takaisin liinaan vaikka minulla oli hauskaa.
Ensimmäinen varsinainen laukkaaminen tapahtui yhtälailla liinassa ja ratsuna oli tuolloin komea musta sh-ori Viuhka-80.

Seuraavana kesänä meninkin kuin vanha tekijä. Hyppäsin pieniä esteitä ja laukkasin nätisti uraa pitkin Turon-Tuurella tai Emilialla. Tuure oli kyllä erikoistunut tilaisuuden tullen riepottamaan minua ympäriinsä, mutta koska olin sisukas pieni tyttö niin en lannistunut vaikka se kerrankin käveli kirjaimellisesti ylitseni kun kentälle oli tuotu koivunoksia esteitä koristamaan. Aloin jossain vaiheessa hoitaa Emiliaa ja se olikin mitä kiltein ja ihanin tamma. Suitset sain sille päähän mutta satuloimaan en yltänyt ennenkuin keksin tekniikan jolla sain puntattua satulan ensin hieman kaulalle ja liu'utettua sen sitten oikealle paikalle selkään.

Hoitoidyllini Emman kanssa särkyi kun sen varsa Emmi syntyi 1.4.90 ja oli pieni kiukkupussi heti alustä lähtien. Se roikkui vaatteissani, potki minua kun harjasin tammaa ja viimein minun oli lopetettava Emilian hoito. Ei 9-vuotias tyttö pärjää omanarvontuntoiselle suomenhevosvarsalle.

Vuosien varrella hoitohevosia tuli kuitenkin uusia. Enimmäkseen kävin Ruununmyllyllä, josta rakkaimmiksi hevosiksi muistoihini jäivät Jenin-Virkku ja Heijari-Poika.
Joitain syrjähyppyjä tuli tehtyä Aulangolle, Alaspäähän, Rastilaan ja Salomäen tallille, jossa hoidin Bartek-ponia kunnes se menehtyi suolisolmuun ja koko talli lakkautettiin.

90-luvun puolessa välissä ratsuna oli useimmiten tallin pukkikone, Jack IV, jolla kävin myös muutamissa kisoissa vaihtelevalla menestyksellä. Lajimme oli esteet jotka luonnistuivat Jaskalta silloin kun sen takapään sai ratsastettua kontrolliin ja sillä oli muuten hyvä päivä. Yhden tunnin aikana putosin siltä parhaimmillaan kolmesti peräkkäin samalla esteellä, viimeisellä kerralla suoraan kasvoilleni niin että yläkropan paino mätkähti päälle ja nenäluuni murtui. Lienee pahin ratsastusonnettomuus jonka olen kohdannut. *sormet ristissä*

Harrastus hiljeni hetkeksi, kun vuonna 98 muutin exäni luokse Hämeenkyröön ja sieltä sitten yhdessä hänen kanssaan Tampereelle. Alkuvuodesta 99 ostimme kuitenkin ystäväni Annan kanssa puoliksi pienen Säpsäys-tamman joka oli tuolloin vasta kääntynyt 3-vuotiaaksi. Tämän rääpäleen kanssa kasvoimme yhdessä ja opimme paljon lisää. Anna luopui alle vuoden omistamisen jälkeen osuudestaan, Säpsy tuli luokseni Tampereelle ja viimeisinä aikoina aloittelimme hyppäämistä ja laukan vaihtoa askeleesta. Elämäntilanteet kuitenkin muuttuvat joskus radikaalistikin ja jouduin myymään Säpsyn auto-onnettomuuden jälkeen. Onneksi sen ostivat hoitaja ja vuokraaja.

Olin jo pari vuotta aikaisemmin tehnyt tallitöitä parissa paikassa ja syksyllä 2000 aloin opiskelemaan hevoshierojaksi. En juuri ratsastanut mutta hevoskontakteja oli paljon ja siinä sivussa tapasin komean Vilinän-Veto-nimisen ruunan jolla aloin käydä ratsastamassa. Ruuna oli ulkoisesti kaikkea sitä mitä hevosessa ihailen, mutta epäluotettavan luonteinen. Se saattoi yhdessä hetkessä nauttia korvat hörössä harjaamisesta ja hetken kuluttua tuijotella paniikissa jonnekin tallinnurkkaan tai pyrkiä jopa puremaan. Tarhassa meinasin saada sen kerran päälleni jonka jälkeen kieltäydyin hakemasta sitä itse. Vili oli mukava ratsastaa joskin hiukan raskastekoinen. Hevosen käytöksen vuoksi lopetin kuitenkin loppukesästä yhteistyöni sen kanssa.

Elettiin syksyä 2001. Minulla oli uusi mielenkiintoinen hierontacase Kylmäkoskella. Lämpöinen tamma jolla oli tarkoitus vieläpä startata lähiaikoina. Tamman nimi oli Regale ja se asui omistajansa Anun ja tämän perheen kotitilalla.
Heillä oli myös eräs suomenhevonen. Paksu, utelias, mutta arka. Tämä tamma saattoi ilman järkevää syytä lehahtaa karsinan toiselle seinälle kun sen ihmeteltäväksi tuotiin uusi riimu. Toisinaan se taas oli kuin viilipytty ja nautti saamastaan huomiosta. Juteltuani Anun kanssa tammasta ja osoitettuani kiinnostukseni, ajattelimme että ehkäpä tästä kelpo ratsun saa.

Itsevarmana ja monella ex-ravurilla ja nuorella hevosella ratsastettuani tein selkeät suunitelmat. Tammaa juoksutettaisi muutaman kerran, sitten ratsastaisin hieman pihalla, pari-kolme kertaa, jonka jälkeen mentäisi kävelemään selästäkäsin mukaan pellolle kun Anu ajaisi Regaletta.
Kyllähän ohjastettu hevonen perusavuille taipuu nopeasti ja yleensä hyväksyy ratsastajan pienen ihmettelyn jälkeen. Oli vuoroni oppia nöyryyttä, sillä ensimmäistä kertaa tamman selkään noustuani (Anu talutti meitä) ja ensimmäisen askeleen jälkeen Matleena nakkasi minut puolittaisella kierrevoltilla alas selästään.

Parin kuukauden kuluttua, tammikuussa 2002 otin tamman luokseni Tampereelle. Selkään oli jo päästy ja kevään mittaan käyty kaikki askellajitkin. Tamma vaan ei pitänyt siitä ja motivaatio oli nollassa. Vaikka se teki mitä pyysin, se ei palvellut. Kesällä 2002 päätin viedä sen astutettavaksi. Jätimme ratsastukset sikseen ja juoksuttelin tammaa seuraavan talven.

Toukokuun 2003 lopulla Matleena varsoi kotitallillaan (Anun luona) Saku-varsan ja hevoset jäivät sinne toistaiseksi minun muutettua Helsinkiin.
Hevoset seurasivat minua ja Lauria uuteen kotiimme Vihtiin heti helmikuussa 2004 ja seuraavana kesänä Matleena astutettiin jälleen.

Sen jälkeen kun lopetin aikoinaan Vilin vuokraamisen, olin ollut hyvin vähän satulassa. Syksyllä 2005 kaikki kuitenkin muuttui kun Vekuttimen Severi käveli elämääni muutamaksi kuukaudeksi. Meillä oli tällöin tallilla Matleenan ja sen nuorimman Spiidi-varsan lisäksi täyshoidossa tamma Aihetar ja ruuna Dalvadas. Severi tuli samalla reissulla jolla Saku vietiin uuteen kotiinsa 2-vuotiaana ja peruskäsiteltynä hienona nuorena herrana.

Loppu onkin sitten nykypäivää.
Tulin raskaaksi loppuvuodesta, Severi menehtyi joulukuussa, enkä sen jälkeen ole enää ratsastanut. Elsa-tamma muutti meille kuukausi takaperin ja sen suhteen toiveet maastoilusta heräsivät uudelleen.
Matleenan pojat ovat jo lentäneet pesästä, mutta uusia varsasuunnitelmia on ilmassa - tälläkertaa kahden tamman voimin.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.