IRC-Galleria

Iltalehti 12.11.2008Keskiviikko 12.11.2008 13:21

Muovia on arjessamme joka puolella. Nykytiedon mukaan se säilyy luonnossa lähes ikuisesti. Ja lisää tulee koko ajan - yllättävilläkin tavoilla.

Muovia löytyy muovikassien ja juomapullojen kaltaisten esineiden lisäksi myös harmittomilta vaikuttavista tuotteista. Esimerkiksi monien kuorintavoiteiden teho perustuu polyetyleenikiteisiin eli pieniin muovirakeisiin. Samankaltaisia muovirakeita löytyy myös monista käsienpesuaineista.
Tämä muovi kulkeutuu kylpyhuoneen lavuaarista jokiin, järviin ja meriin.

- Kosmetiikka on hyvä esimerkki. Shampoossa on niitä, aurinkorasvoissa on niitä, ja kun kuitenkin peseydymme joka päivä, niin ne huuhtoutuvat vesistöön, vaikka osa saataisiinkin vedenpuhdistamossa seulottua talteen, kertoo ympäristöjärjestö Greenpeacen asiantuntija
Henrik Pedersen.

- Samaten vaatteiden pesussa huuhtoutuu myrkyllistä PVC-muovia, kun vaatteiden kuviot ja kirjailut haurastuvat ja murenevat. Ja kun ostamme lapselle lelun, emme ajattele, että se saattaa olla täynnä PVC:tä.

Meressä Teksasin kokoinen jätelautta

Muovi on planeettamme historiassa aivan tuore keksintö, joka on levinnyt vasta toisen maailmansodan jälkeen. Nyt muovia tuotetaan arviolta 100 miljoonaa tonnia vuodessa ja tästä peräti 10 miljoonaa tonnia kipataan mereen.

Tyyneen valtamereen on kasvanut Teksasin kokoinen jätepyörre, jonka koostumuksessa yhtä planktonkiloa kohden on kuusi kiloa muovia. Joukossa lienee ainakin osa 29 000 keltaisesta kumiankasta ja 34 000 jääkiekkohanskasta, jotka ovat pudonneet kerralla mereen.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.