IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

"Painajaiset ovat hyvää treeniä"Keskiviikko 05.11.2008 20:30

"Kauhu-unet toimivat evoluutiopsykologisesta näkökulmasta katsottuna ihmismielen uhkasimulaattoreina. Unitajunta on evoluution aikana kehittynyt simulaattoriksi, jossa harjoitellaan selviytymisen kannalta kriittisten kognitiivisten mekanismien toimintaa.

Uhkasimulaattorin avulla parannamme mahdollisuuksiamme selviytyä uhkaavista tilanteista. Unet ovat turvallinen paikka harjoitella uhkien havaitsemista ja välttämistä. Unien uhkakuvat pohjaavat valvemaailmassa koettuihin todellisiin tilanteisiin, joista saamme tietoa esimerkiksi median välityksellä.

Katja Vallin väitöskirjan mukaan uhkien simulointi unissa lisäsi esi-isiemme selviytymismahdollisuuksia, ja johti tehokkaampaan jälkeläistuotantoon. Ne, joiden uhkasimulaatiosysteemi oli herkin ja toimi tehokkaimmin, selviytyivät paremmin myös tosielämän vaaroista. Mekanismi on periytynyt evoluutiossa nykyihmiselle.

Suurin osa unistamme sisältää uhkaavia tilanteita, jotka ovat realistisia ja vaarallisia. Uhkat kohdistuvat useimmiten uniminään tai hänelle merkityksellisiin ihmisiin. Uniminä suojautuu uhkilta asianmukaisella tavalla."

//

No ni, eli taas yks juttu unen hyödyllisyydestä. 8) Näin muuten yks yö sellasta todentuntuista painajaista, jossa äiti ei pystyny hengittään ja kaatu lattialle. o.O Tajusin kuitenkin tunnustella pulssia, mut pian se nousikin jo jaloilleen... Se meni hakeen jtn lääkettä ja mä sit päätin soittaa hätänumeroon - esittelin itteni, kerroin tilanteen rauhallisesti ja osasin kertoa jopa osoitteen. 8D

Ainut juttu vaan, mikä oli outoa, oli se, että äiti kehoitti soittaan johonkin 1221 numeroon. ;D mut muuten unessa oli hyvää harjoittelua vastaavaa tilannetta varten.

On ne unet jänniä. Oon alkanu ny kiinnittään uniin enemmän huomiota - yritän joka aamu muistella niitä. :>

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.