IRC-Galleria

_kolmio_

_kolmio_

nyt se syksy, tule jo...

Pääsiäinen <3Perjantai 14.04.2006 20:46

Pääsiäinen on kristinuskon kirkkovuoden vanhin ja merkittävin juhla. Pääsiäistä vietetään Jeesuksen ylösnousemuksen ja siihen johtavien tapahtumien juhlana. Ylösnousemus on kristillisen uskon ydinkohtia ja pääsiäinen kirkkovuoden tärkein juhla. Pääsiäisen pyhäpäiviä ovat pitkäperjantai, pääsiäissunnuntai ja sitä seuraava toinen pääsiäispäivä.

Juutalaisuudessa pääsiäistä vietetään Egyptin orjuudesta vapautumisen (eli vapaaksi pääsemisen – mistä johtuu myös sana pääsiäinen) muistoksi. Juutalaisten juhlan nimi on pesah ja siihen liittyvä happamattoman leivän juhla. Jehovan todistajat eivät vietä pääsiäistä, mutta heidän ainoa uskonnollinen juhlansa,

Varhaisimmat tiedot pääsiäisen vietosta ovat 100-luvulta, jolloin viikoittaisen ylösnousemusjuhlan, sunnuntain, rinnalle tuli vuosittain vietettävä pääsiäisjuhla.

Nikaian kirkolliskokouksessa vuonna 325 päätettiin, että pääsiäistä vietetään kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täysikuun jälkeisenä sunnuntaina. Suomessa pääsiäinen on aikaisintaan 22. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta. Edellisen kerran pääsiäinen on ollut 22. maaliskuuta vuonna 1818 ja seuraavan kerran vuonna 2285.

Läntinen kristikunta (katoliset, protestantit jne.) sekä suomalaiset ortodoksit käyttävät gregoriaanista kalenteria. Kreikan, Venäjän ja monen muun maan ortodoksit käyttävät edelleen juliaanista kalenteria pääsiäisen päivämäärää määritellessään. Suomen ortodoksisen kirkon käytäntö perustuu vuodelta 1923 peräisin olevaan poikkeukseen, jolla ei ole vastinetta muissa ortodoksissa kirkoissa. Vaikka esimerkiksi Kreikan ortodoksinen kirkko muuten seuraa muun muassa Suomessa käytössä olevaa gregoriaanista kalenteria juhlapyhiensä sijoittelussa, se sijoittaa sen sijaan pääsiäisen kalenteriin poikkeamatta perinteestään.


Suomen kielen sana pääsiäinen on Mikael Agricolan keksimä uudissana (alun perin päsieinen) ja tarkoittaa paastosta "pääsemistä", eli pääsiäistä edeltävän neljänkymmenen päivän paaston päättymistä.




H-Y-Y-V-Ä-Ä P-Ä-Ä-S-I-Ä-I-S-T-Ä K-A-I-K-I-L-L-E !!! =D <3

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.