IRC-Galleria

boogiesplash

boogiesplash

protège-moi de mes désirs
Giacomo Puccini
Tosca
Toscan tappava suudelma

I näytös
SantÂ’Andrea della Vallen kirkko
Poliittinen vanki Angelotti on päässyt pakenemaan kirkkoon ja pääsee sisarensa tuoman avaimen avulla Attavantien sukukappeliin.

Kirkkoon freskoa maalaava Mario Cavaradossi saapuu freskoluonnoksineen (Recondita armonia). Sakristaani tunnistaa niistä Madonnan mallin, joka on käynyt rukoilemassa kirkossa. Jäätyään yksin Cavaradossi huomaa Angelottin ja lupaa auttaa häntä.

Tosca tulee ja epäilee Cavaradossin olleen kirkossa jonkun toisen kanssa, sillä hän tunnistaa freskossa markiisitar Attavantin. Sopu rakastavaisten välille löytyy dueton aikana.Tosca lähtee ja Cavaradossi neuvoo Angelottille tien hänen huvilaansa.

Poliisipäällikkö Scarpia tulee kirkkoon etsimään Angelottia ja ymmärtää sakristaanin puheista ja Madonnan piirteistä Cavaradossin avustaneen Angelottia. Scarpia näyttää Toscalle kappeliin jäänyttä Attavantien viuhkaa ja saa Toscan taas mustasukkaiseksi. Tosca lähtee Cavaradossin huvilalle ja Scarpia lähettää urkkijansa seuramaan häntä.

II näytös
Farnesen palatsi
Scarpia kuuntelee huoneessaan avoimesta ikkunasta konserttia ja kutsuu Toscan illastamaan kanssaan. Pidätetty Cavaradossi tuodaan sisään ja Scarpia kuulustelee häntä, mutta hän ei tunnusta tietävänsä Angelottista.

Toscan tullessa Scarpia kuvaa hänelle, miten Cavaradossia kidutetaan. Kuullessaan Cavaradossin tuskanhuudot Tosca paljastaa Angelottin piilopaikan. Cavaradossi moittii häntä tiedon paljastamisesta. Samassa tullaan kertomaan, että Napoleonin joukot ovat voittaneet Marengon taistelun. Scarpia määrää Cavaradossin teloitettavaksi.

Tosca haluaa pelastaa rakastettunsa ja kysyy Scarpialta, mikä on vapauden hinta. Scarpia haluaa vastineeksi Toscan itsensä. Tosca suostuu ja kysyy aariassa Vissi d’arte, miksi hänen on kestettävä tämä, vaikka hän ei tehnyt pahaa kellekään.

Spoletta tulee kertomaan, että Angelotti on surmannut itsensä. Scarpia käskee hänen järjestää Cavaradossille valeteloituksen, kuten eräälle aiemmalle vangille.

Samalla kun Scarpia kirjoittaa Toscalle ja Cavaradossille kulkulupaa, Tosca riisuuntuu. Scarpia lähestyy häntä kiihkoissaan, mutta saakin iskun Toscan löytämästä veitsestä. Tosca jättää kuolevan Scarpian lattialle ja kiirehtii kertomaan Cavaradossille valeteloituksesta.

III näytös
Castel SantÂ’Angelo
Aamu sarastaa orkesterin johdannon ja paimenpojan laulun soidessa. Cavaradossi tuodaan linnan kattotasanteelle. Hän alkaa kirjoittaa viimeistä kirjettä Toscalle ja muistelee heidän mennyttä onneaan loistavien tähtien alla (E lucevan le stelle).

Tosca tulee ja neuvoo Cavaradossia näyttelemään kuollutta valeteloituksen tapahduttua. Pian teloitusryhmä tulee, kuuluu laukaus ja Cavaradossi kaatuu. Tosca odottaa hänen nousevan, mutta joutuu pian huomaamaan Scarpian tehneen vielä viimeisen petoksensa.

Kun sotilaat tulevat pidättämään Toscaa, hän hyppää muurinharjalta alas kuolemaan.



Esityksen kesto n. 3 h, 2 väliaikaa.

Musiikinjohto Kari Tikka
Ohjaus Siegwulf Turek
Lavastus ja puvut Siegwulf Turek
Valaistus Siegwulf Turek Tosca Päivi Nisula /
Olga Romanko
Cavaradossi Antonello Palombi /
Vladimir Kuzmenko
Scarpia Esa Ruuttunen
Angelotti Hannu Forsberg
Sakristaani Jukka Romu


TOTAJOOO kyllä näin
Mun kummisetä vie mut siis joululahjaksi oopperaan XD


Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.