IRC-Galleria

Miten TEHY lakkoilisi oikein?

Miten hoitajat voisivat suorittaa lain heille suoman edunvalvontaoikeuden, työtaistelun, tuottavasti? Terveydenhuollon ammattilaiset on velvoitettu suojelutyöhön, joka vesittää lakkoaseen totaalisesti. Esimerkiksi vuonna -95 työnantajapuoli määräsi lähes yksinoikeudella lähes kaiken kiireellisen hoidon työtaistelun ulkopuolelle. Seurauksena oli se, että lähes kaikki potilaat hoidettiin, myös kiireettömät. Esimerkiksi ensiapu oli koko ajan ääriään myöten täynnä, koska osastoilla oli vähemmän hoitajia ja he eivät pystyneet potilaita ottamaan vastaan. Työnantajapuoli oli TYYTYVÄINEN, potilaat hoidettiin PIENEMMIN PALKKAMENOIN. Neuvotteluissa työnantajalla ei ollut mitään kiirettä, eikä tarvetta tulla vastaan. Annettiin vain ajan kulua ja köyhän TEHYn rahojen loppua. JA NÄIN TULOKSET HOITAJILLE OLIVAT ERITTÄIN HEIKOT.

Koska TA saa suojelutyövelvoitteella itselleen näin suuren edun työtaisteluun, miksei niiden alojen, joissa on suojelutyövelvoite, palkoista pidetä huolta muilla keinoin? Suojelutyövelvoite on asetettu, koska nämä alat ovat yhteiskunnallisesti arvokkaita, niissä valvotaan ja hoidetaan ihmisiä.

Koska kukaan ei pidä hoitajien puolta, he päättävät itse puuttua asiaan. He JOUKKOIRTISANOUTUVAT vapaaehtoisesti (on laillinen työtaistelumuoto, tarkistakaa laista). Kerrankin myös hoitajilla on kunnollinen neuvotteluasema. Mitä tekee työnantaja? Pyytää hallitusta apuun. Ja hallitushan tulee, vaikka on koko ajan väittänyt ettei ole neuvotteluosapuoli. Tuleva potilasturvalaki vesittää taas täysin hoitajien neuvotteluaseman ja antaa työnantajalle murskaavan ylivoiman.

Voisiko joku kertoa miten terveydenhuollon ammattilaiset voivat työtaistella tuottavasti? Vielä koskaan aikaisemmin siihen ei ole ollut keinoja ja ei ole näköjään enää nytkään.

Oma ehdotukseni on erillinen eduskunnan määräämä palkkaohjelma, johon kuntatyönantajan on sitouduttava ja pidettävä huoli, että suojelutyövelvotteisilla on työn vaativuutta vastaava palkka.

Mitä tulee tapahtumaan? Hoitajat ovat nyt äärettömän pettyneitä ja vihaisia, jälleen kerran. Veikkaan, että osa tulee uhmaamaan lakia ja maksaa mieluummin uhkasakon, kuin antaa edun työnantajalle. Ja ne jotka menevät töihin ovat todella pettyneitä ja epämotivoituneita, mikä voisikaan olla sen vaarallisempaa potilasturvallisuudelle? Tämä laki ei ratkaise potilasturvallisuuskysymystä millään tavoin. Ainoastaan raha pelastaa maamme katastrofilta. Sitä on, miksi sitä ei käytetä?

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.